En Sıcak Konular

'Japonya-Çin zirvesi yakında' iddiası

29 Temmuz 2013 11:06 tsi
Doğu Çin Denizi'nde yer alan takım adalar nedeniyle Tokyo ile Pekin arasında gerginlik sürerken iki ülke liderinin yakın bir zamanda zirvede bir araya gelebileceği iddia edildi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin danışmanlarından Isao Iijima, iki ülke liderin yakında görüşebileceğini öne sürdü. Iijima katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Japonya Başbakanı Abe'nin zirve çağrısına Pekin'in olumlu cevap vereceğini savundu. Iijima, "Çin'in bu çağrıyı ciddi bir şekilde değerlendirdiğini düşünüyorum. Yakın bir vadede iki lider görüşür." diye konuştu. Temmuz ayı ortasında yaptığı Çin ziyaretine ilişkin bilgi vermekten kaçınan Iijima, "Gerçekten ne düşündüklerini sordum." dedi. Gezinin özel olduğunu da kaydetti.

Bu arada, Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Akitaka Saiki, 2 günlük bir ziyaret için Pekin'e gitti. Japonya kamu haber ajansı Kyodo'nun haberine göre, bakan yardımcılığına yeni atanan Saiki'nin ziyaret sırasında ada krizini de ele alacağını belirtti. Tokyo'nun Senkaku, Pekin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar nedeniyle iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya'nın kontrolündeki adaları kamulaştırması Pekin'in tepkisiyle karşılaştı. Japonya'nın bu adımı üzerine Çin, ada yakınlarına gemilerini göndermeye başladı. Japonya ise sahil güvenlik birimleriyle bu gemilere karşı koymaya çalışıyor. Adaların doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğu düşünülüyor.

Başbakan Abe'nin danışmanlarından Isao Iijima, Kuzey Kore'ye yaptığı gizli ziyaret nedeniyle basının ilgi odağı haline gelmişti. Iijima, Japon ve Kuzey Kore liderinin görüşmesi gerektiğine yönelik düşüncesini de yine seslendirdi. Iijima, "Kapı, son 10 yıldır kapalıydı. Sadece baskı yapamayız, konuşmamız da gerekli." ifadelerini kullandı. Kuzey Kore yönetiminin yıllar önce kaçırdığı Japon vatandaşları nedeniyle iki ülke arasında gerginlik bulunuyor. Ayrıca Tokyo, Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği nükleer denemelerden de rahatsız.

cihan


Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs