En Sıcak Konular

Van Gölü'nün renk değiştirme sırrı

28 Temmuz 2013 11:52 tsi
Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, tatlı su kaynaklarının birleştiği yerlerde farklı renklere bürünmesiyle dikkat çekiyor. Peki bu renk değiştirme neyden kaynaklanıyor?

Bölgedeki yaklaşık 100 akar suyunun aktığı Van Gölü, akıntının etkisiyle farklı renkler alıyor.

Bazı mevsimlerde beyaz olarak görülen Van Gölü, bazı dönemlerde kahverengine dönüşebiliyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü'nün dünyanın en büyük sodalı gölü olduğunu ve kapalı göller sıralamasındaysa dünyada 4'üncü sırada yer aldığını söyledi. Gölün ilk oluşumunda suyunun tatlı olduğunu, ancak etrafındaki arazinin volkanik yapıya sahip olması nedeniyle, zamanla suyun tuzlu ve sodalı hale geldiğini ifade eden Sarı, şöyle konuştu: "Gölün, yüzey alanı 3 bin 712 kilometredir. Gölün en derin yeri 451, ortalama derinliği ise 171 metredir. Gölünün çevresinde 12'si büyük, 100 civarında akarsu var.

Bazen gölün tuzlu ve sodalı suyuna, akarsulardan gelen tatlı sular karışıyor. Ancak bu karışım bir anda gerçekleşmiyor. Rüzgarın, sıcaklığın, yoğunluğun ve o bölgedeki akıntının etkisine göre su rengi değişiyor. Bu karışım farklı sürede gerçekleşiyor. Buna bağlı olarak gölde farklı renkler ortaya çıkıyor. Örneğin göl, Edremit ilçesinde bulunan hidroelektrik santrali çıkışında beyaz bir renkte görünür. İlkbaharda ise sel sularıyla göl kahverengi görünüm alır." Renk değişminin yüzmeye ve diğer faaliyetlere engel olmadığını belirten Sarı, gölün renk değiştirmesinin sadece tatlı suyun göle karışmasından kaynaklandığını bildirdi. Sarı, şöyle konuştu: "Renk değişiminde mevsimin ve akıntının büyük etkisi var.

Yazın gördüğümüzü kışın göremeyebiliriz. Edremit'teki hidroelektrik santralinin çıkışından göle akan su, kalsiyum karbonat bakımından zengin. Gölün suyu da karbonat bakımından zengin. Bunlar birleştikleri zaman ortaya tebeşir çıkıyor. Eğer rüzgar da tersten esiyorsa, dipteki akıntıyı yüzeye çıkarıyor. Böylelikle yüzeyde bembeyaz bir su tabakası görürüz." Gölün renk değiştirmesi durumuyla karşı karşıya kalan vatandaşlar ise suyun ilaçlandığını veya kirlendiğini düşünüyor. Edremit ilçesinde yaşayan Burhan Algüç (48), "Göl bazen birçok renge bürünüyor. Bunu ilaçlanmaya ve ya kirlenmeye yoruyorduk. Çoğu zaman endişeyle gölde yüzüyorduk. Bunun zararının olup olmadığını da bilmiyoruz" dedi.

aa

Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs