En Sıcak Konular

Diyarbakır'da tarihi 'çözüm süreci' iftarı

28 Temmuz 2013 11:51 tsi
Diyarbakır Emniyeti, 1925'deki Kürt isyanının lideri Şeyh Sait'in asıldığı Dağkapı Meydanı'nda halka iftar verecek. Yıllardır bu meydanda karşı karşıya gelen polisle Diyarbakırlılar aynı sofrada oruç açacak.

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte halkla daha yakın iletişim kurabilmek için Kürtçe dil eğitimi alan Diyarbakır polisinden yeni açılım. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Dağkapı Meydanı'nda Kürtlere iftar yemeği verecek. Yaklaşık beş bin kişinin katılması hedeflenen ve iki Ağustos'ta gerçekleşecek olan yemekte Diyarbakır polisi ve halk iftar sofrasında buluşup orucunu aynı masada açacak.

DARAĞACININ KURULDUĞU MEYDAN

Emniyet Müdürlüğü'nün organizasyon için seçtiği mekan ise anlamlı. İftar yemeği, 1925 yılında gerçekleşen 11. Kürt isyanının lideri Şeyh Sait'in idam edildiği Dağkapı Meydanı'nda gerçekleşecek. Kürtler için kritik öneme sahip meydanda gerçekleştirilecek yemekle çözüm sürecini provoke etmek isteyen çevrelere en anlamlı mesaj verilmiş olacak. Yıllarca Diyarbakır polisi ve halkın karşı karşıya geldiği meydanda bu defa taraflar iftar masasında yan yana olacak.

MASRAFLARI POLİS KARŞILAYACAK

Diyarbakır polisi ve Diyarbakır halkını aynı masada buluşturacak iftar yemeği için kamu kaynağı da kullanılmayacak. Bir ilk olacak etkinliğin tüm masrafını Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ödeyecek. İftara katılan her polis kendi masasında oturan üç vatandaşın yemek parasını cebinden ödeyecek. İftar yemeğine kent protokolünden katılacak en yüksek temsilci ise yaklaşık üç ay önce Diyarbakır'a atanan Vali Cahit Kıraç olacak. Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, emniyet amirleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve muhtarlar da yine protokol masasında yer alacaklar.

O MEYDANDA İDAM EDİLDİ

Şeyh Said, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Güneydoğu'da oluşan muhalefetin önemli isimlerindendi. 1925'te adamlarının Piran Köyü'nde arama yapan jandarmayla girdiği çatışma, yaygın bir ayaklanmaya dönüştü. İsyanın bastırılmasının ardından İstiklal Mahkemeleri'nde yargılanan Şeyh Said, Dağkapı Meydanı'nda asılarak idam edildi.

akşam

Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs