En Sıcak Konular

Nihayet tişörtlerin boyu uzadı

4 Ağustos 2007 11:00 tsi
Nihayet tişörtlerin boyu uzadı Şık, zarif, rahat ve modern görünmenin en kolay yolu tişörtlerden geçiyor. Hem de geçtiğimiz senelere inat uzun, bol, likrasız ve seçkin görünüşlü kesimleri ile.

1920'lerde doğan ve 90'lı yıllarda olmazsa olmazlarımızın arasına girmeyi başaran penye, moda hangi yönü gösterirse göstersin popülerliğini kaybetmiyor. Bay bayan, çoluk-çocuk penye giysilerden vazgeçemiyoruz. Sadece bizler mi modacılarda koleksiyonlarında penyeden vazgeçmiyor. Hatta tişört modelleri yeni akımlara, yeni tartışmalara neden oluyor. Özellikle gençlik penye tişörtlerin zemin olduğu yeni akımlara hızla ve gönüllü üye oluyor, yani giyiyor. Farklı tişört tasarımlarının gençler arasında bulaşıcı hastalık gibi hızla yayılması, yeni giyim alışkanlıklarının da daha çabuk benimsenmesini ve doğal karşılanmasını sağlıyor. Gençlerin giydiği farklı ve uçuk kaçık tişörtlere zamanla gözlerimiz aşına oluyor. Mesela geçen sezonda, daha önce bize çok farklı gelen, ulaşılamaz, asla giymem diyeceğimiz yırtık tişörtler normal kıyafet statüsünde kullanılmıştı. Çamaşır suyu değmiş gibi görünen, solmuş, yıpranmış tişörtler ise içlerinde en masum olanlarındandı. Yakaları sarkmış modeller en ünlü markalarda yüzlerce dolar bedelle kapış kapış satıldı. Hele; bir değil iki beden küçük görünen bel kısmını tamamen açıkta bırakan tişörtlere ne demeliydik...

İlk çıktığı zaman bunları kim giyecek dedirten kısacık tişörtleri kısa sürede pek çok kişinin üzerinde gördük. Adeta salgın gibi yayılan bu akım pek çok ebeveyni çıldırtsa da hemen tüm bilindik markaların koleksiyonlarında bu tip kısacık tişörtlere aşina olduk. Kimi "böbrek rahatsızlığına sebep olacak bunlar" derken kimileri ise "bu da moda mı?" diyerek tepkisini belirtse de zamanla normal olarak algılanmaya başlandı. Bel kısmının kapatılabileceği uzunlukta yani normal ölçülerde tişört bulmanın hayal olduğu dönemler çok uzağımızda değil. Bu tarz tişörtlerin demode karşılandığı dönemler, içinde bulunduğumuz sezona kadar devam etti.

***

Tişörtler normale döndü


Nihayet normal uzunluğa ve bolluğa ulaşan tişört pek çok kişiyi rahatlattı. Yakışanın da yakışmayanın da giydiği kısa ve daracık tişörtler rahatsız kullanımlarının yanı sıra bazı çirkin görüntülere de neden oluyordu. Biz tasarımcıların da severek tasarladığı 2007 tişört modelleri rahatlıkları ve modern görünümleri nedeni ile beğeni topluyor.

Dünya moda akımlarının doğal olana dönüş yapması ile birlikte yeniden biçimlenen tişörtler yine gençliğin gözdesi olmaya devam ediyor. Yapay ve sıra dışı görüntüden uzak, daha natürel ve özgür formlu modeller neredeyse tunik boylarına ulaşan ölçüleri ile kullanılabilir şıklığı yansıtıyor. Geçtiğimiz sezon trendlerinin tersine kısacık olan tişörtler demode kabul ediliyor. Daracık olanları da aynen kısa tişörtler gibi rafa kalktı. Modeller ne kadar uzun ve bol olursa o denli trend oldu.

Robadan kesimli, pilili, büzgülü, drapeli tişörtler, birer bluz edası ile spor göründüğü kadar klasik de kullanılabilir. İpekimsi, dökümlü kumaşları ile yaz mevsimini serin geçirmenize yardımcı olacak modeller de her yaş grubunun beğenisini topluyor. Kumaş pantolonlarla klasik forma dönüştürülebilen tişörtler bol uçuşan etekler ve rengârenk kemerler ile masalımsı coşku veriyor.

***

Kiloları gizleyen tişörtler

Kesimlerdeki özgür ve bol formlar sayesinde fazla kilolar da kamufle edilebiliyor. Laf aramızda hanımların en büyük sorunu olan göbek ve basen fazlalıkları bu sezonun tişört modası ile bertaraf ediliyor. Hem modaya uyayım hem de zayıf görüneyim diyorsanız dolabınızdaki kısa tişörtleri ortadan kaldırın ve asimetrik kesimli, aşağıya doğru bollaşan tişörtlerden bir iki tane edinin. Gece-gündüz ayrımı olmaksızın kullanabileceğiniz tişörtleri aksesuarlarınız ile birlikte zenginleştirebilirsiniz. Spor kıyafet olarak hayatımıza giren tişörtlerin son yıllarda lüks kıyafet sınıfına da girdiğini hatırlatmakta fayda var. Dior, John Galliano, GUCCI, Yves Saint Lauren, GUESS, ARMANI gibi markalar dahi tişörtlere önemle yer veriyorlar. Hatta artık sadece tişört üreten markalar var. Punk, hip-hop, graffity tarzını benimsemiş markaların yanı sıra Ottoman Emprime, B Türk gibi folklorik desenleri ile öne çıkan kültürel tişörtler de moda ile anılıyor. Tişört öylesine önemli bir parça haline geldi ki, neredeyse tüm modacılar kendi tarzını ifade eden tişört tasarımları yapmaya başladı. Lüks markaların yüzlerce dolara satılan ürünlerinin yanı sıra 10-15 YTL'ye satılan tişörtler de bol, rahat, kullanışlı, doğal formları ile bu yaza damgasını vurdu.

***

Düz renkler 80'leri hatırlatıyor

Kesimleri ile olduğu kadar renk ve desenleri ile de büyük değişikliğe uğrayan tişörtlerde daha çok sarı ve tüm renklerin en canlı tonları kullanıldı. Renkleri ile iddialı olan modellerde baskılara fazla yer verilmediğini söylesek de mini geometrik desenler, minik gümüş yazılar, pauntiyeler, boyuna kullanılmış çizgi baskılar da çok şık duran desenler arasında. Tuşelerin oldukça yumuşak ve dökümlü olması incecik çizgilere ve Güney Amerika'dan ilham alınmış kocaman tropikal çiçeklere, yapraklara uyum sağlamış. Bağlamalı bel detayları da tişörtlere eşlik ediyor. Anvelop tişörtler klasikleşmiş renk ve modellere bağlı kalmadan özgürce seçim yapılabilmesine imkân veriyor. Drapeli, korsajdan bağlı, floral desenli penyeler, uçuşan incelikteki kumaşlar ile hazırlanmış. Siyah beyaz puantiyeli, çizgilerin yanı sıra metalik dokunuşlu zarif baskılar, buruşuk etekler, volümlü bluzlar ve renklerin hareket kattığı tişörtler üst üste giyilebilecek şekilde tasarlanmış. Sezonun gözdesi asit sarısı ve acı yeşile mor, lila, parlament mavi, beyaz ve gümüş griler tişörtlere net bir görüntü kazandırıyor. Bu yaz daha çok düz renklerin moda olması 1980'leri günümüze taşıyor. Neon renklerin kullanıldığı tişörtlerde beyaz ile kombinlenen tercihler karmaşıklığın sadeliğe dönüşmesine imkân veriyor. Minik karpuz ya da kimono kollar ise tişört tasarımlarında başı çekiyor. 

Zaman



Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs