En Sıcak Konular

Amerika'nın Shell savaşı!

4 Ağustos 2007 10:43 tsi
Amerika'nın Shell savaşı! Royal Dutch Shell dünyanın en büyük ikinci gaz rezervini elinde bulunduran İran ile olan aktiviteleri dolayısı ile Amerikan emekli fonları grubu tarafından eleştiriliyor. ABD Shell'e karşı önlem peşinde...

Amerika’da Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi’ni (Calpers), New York Devlet Genel Emeklilik Fonları’nı ve New York Şehri Emeklilik Fonları’nı da kapsayan en büyük kamusal emeklilik fonları grubu, Shell’e İran ile iş yapmanın risklerini vurgulayan bir mektup yazdı.

Fonlar ayrıca İran ile ilişkisi olan Fransa- Total, İtalya-Eni, İspanya-Repsol, Rusya-Gazprom ve Hindistan-ONGC gibi diğer birkaç enerji şirketine de mektuplar gönderdi.

Salı günü gönderilen ve Financial Times tarafından açıklanan mektup, fonların İran ile bağları olan şirketlerin, ünlerinin ve hissedarlarının önemli risklere sahip olduğunu belirterek ilişkilerin kendilerini derinden endişelendirdiğini söylüyor.

Fonlar, İran ve Amerika arasında artan gerilimin sıkı ekonomik yaptırımlara sebep olabileceğini ve orada ticaret yapan şirketlere olumsuz etkiler yapabileceğini söylüyor. Mektup, şirketlerden İran’daki politikaların ve koruma yollarının İran’da işletme riskini karşılayıp karşılayamayacağı konusunda açıklama talep ediyor.

Amerikan petrol ve gaz şirketleri, İran’a yatırım konusunda yasaklandılar; ama diğer enerji grupları kullanımı mümkün olan büyük gaz rezervleri ile çekici hale gelen ülkeye yatırım için riske giriyorlar.

Ocak ayında Shell ve Repsol firmaları güney Pars gaz sahasının gelişimi ile ilgilenmek için İran hükümeti ile tartışmalı bir anlaşmaya imza attılar. Shell ve Repsol firmalarından her biri projenin milyar dolarlar değerindeki  %25 ‘ine sahip olacak ve %50 sini İran Ulusal Şirketi elinde bulunduracak.

Perşembe günü ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayacak olan Shell’in yürütme başı Jeroen van Veer, “Güney Pars projesine devam edilip edilmeyeceği belli değil. Herhangi bir karar bir yıl veya daha uzun zaman sürecinde alınacak. Karar alma sürecinde politik ilgileri ve çıkarları da hesaba katacağız” diye konuştu.

(FT, 25 Temmuz 2007, US funds criticise Shell for Iran activities)

Ekopolitik.org



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs