En Sıcak Konular

Hükümet’ten ‘Kürtçe diplomasi’ atağı...

26 Temmuz 2013 10:23 tsi
Hükümet’ten ‘Kürtçe diplomasi’ atağı... Dışişleri Bakanlığı, Kürtçe bilen personel alımı için harekete geçti, 10 personel işbaşı yaptı.

Diplomatların Kürtçe’nin yoğun olarak konuşulduğu bölgelerde görevlendirileceğini belirten yetkililer ise “Personel alımı devam edecek” dedi.

Hükümet’ten ‘Kürtçe diplomasi’ atağı... Demokratik açılım kapsamında hak ve özgürlükleri genişleten, Kürtçe’yi seçmeli ders olarak müfredata ekleyen, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açan hükümet, Türkiye’yi yurtdışında temsil edecek yeni diplomatlara Kürtçe bilen isimleri de ekledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın son bir yıl içinde kadrolarına kattığı personel arasında, Kürtçe bilen 10 civarında diplomat adayının bulunduğu ve bu özelliklerinden dolayı tercih edildikleri belirtildi. İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinden birini çok iyi derecede bilen adayların, başvuru formuna ikinci dil olarak ‘Kürtçe’ yazdıkları ifade edildi. Kürtçe’yi anadil olarak aile ortamında öğrenen ve çoğu Güneydoğu’lu olan diplomat adaylarının, mülakat sınavının ardından, ‘atama öncesi eğitim’ programına alındıkları vurgulandı.

YILBAŞINDAN İTİBAREN SAHAYA

Akşam'da yer alan habere göre; genç diplomatlar, eğitimlerini tamamlayarak yılbaşından itibaren Türkiye’nin yurtdışındaki temsilciliklerinde görevlendirilecek. Mesleğe ‘kariyer diplomatı’ olarak adım atacak yeni personelin görevlendirilmesinde, bölgesel özellikler dikkate alınacak. Diplomatların, başta Kuzey Irak olmak üzere Kürtçe konuşulan coğrafyalarda görevlendirilmeleri bekleniyor.

SAĞLAM İLİŞKİLER İÇİN ŞART

Yeni personelden bazı isimler ise Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu Dairesi ile Siyasi İkili İlişkiler Dairesi’nde görev yapacak. Kürt kökenli gurbetçilerin yoğun olduğu ülkelerdeki temsilciliklere de Kürtçe bilen diplomat ataması yapılacak. Personel alımına önümüzdeki yıllarda da devam edileceğini belirten yetkililer ise şöyle dedi: Diplomatik ilişkilerde İngilizce, Fransızca veya Almanca bilmek her zaman yeterli olmuyor. Bu nedenle, ikinci dil olarak Arapça, Bulgarca, Sırpça, İbranice, Çince, Japonca gibi dilleri bilen personele de ihtiyaç var. Bu ihtiyaç Kürtçe için de geçerli. Daha sağlam ilişkiler kurulmasını sağlar.



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs