En Sıcak Konular

İşte yeni komuta kademesi: 8 terfi, 5 emekli

4 Ağustos 2007 09:24 tsi
İşte yeni komuta kademesi: 8 terfi, 5 emekli Son YAŞ'ta, süresi dolan beş orgeneralin yanı sıra terfi sırasında bulunan 3. Kolordu Komutanı Korg. Erdağı da emekliye ayrıldı. TSK ile ilişiği kesilen subay sayısı arttı

İşte YAŞ'ta emekli edilen 5 Orgeneral

İki yeni Kuvvet Komutanı

İşte 2009'un Kuvvet Komutan'ları

4. yıldızı takan 'KOR'lar


Yüksek Askeri Şura kararları bugün resmen açıklanacak. Süresi dolan beş orgeneralin yanı sıra terfi sırasında bulunan 3. Kolordu Komutanı Korg. Erdağı da emekliye ayrıldı. TSK ile ilişiği kesilen subay sayısı arttı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde terfi heyecanı bugün son buluyor. Dikkatler Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ilgili olarak bugün yapılacak resmi açıklamaya çevrildi. 30 Ağustos itibariyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Aydoğan Babaoğlu atandı.

Çarşamba günü başlayan Yüksek Askeri Şura çalışmalarını dün tamamladı. Şura üyeleri son gün çalışmalarının ardından önce Milli Savunma Bakanı’nın verdiği öğle yemeğinde, ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ev sahipliğindeki akşam yemeğinde biraraya geldiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni seçilen milletvekilleriyle biraraya gelmesi nedeniyle Şura’dan saat 11.00’de ayrıldı ve öğle yemeğine katılmadı.

Başbakan Erdoğan bu sabah Genelkurmay kararına giderek YAŞ kararlarını imzalayacak. Ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Milli Savunma Bakanı Gönül Çankaya Köşkü’ne çıkarak YAŞ kararları ile yeni Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının atama kararnamelerini Cumhurbaşkanı Sezer’in onayına sunacak. 108 general ve amiral ile çok sayıda albayı ilgilendiren terfi, emeklilik ve görev sürelerinin uzatılması ile disiplinsizlik gösteren personelin TSK’dan ihraç edilmesine dair kararlar saat 11.30’da resmen açıklanacak. Başbakan Erdoğan ile Bakan Gönül “YAŞ kararlarına yargı yolunun kapalı olması” nedeniyle ihraç kararlarına yine şerh koydular.

‘Sincan Paşası’na terfi

Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun orgeneralliğe terfi ettiği öğrenildi. Korgeneral Ceylanoğlu 1998 yılında Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı iken 28 Şubat sürecinin simgesi olan Sincan’da tankların yürütülmesi olayının önde gelen isimleri arasında yer almıştı.

Kara Kuvvetleri’nde EDOK Komutan Yardımcısı Necdet Özel ile 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk’in de orgeneralliğe terfi ettikleri öğrenildi.

2009’un komutanları

Edinilen bilgiye göre; Deniz Kuvvetleri’nde Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Uğur Yiğit oramiralliğe, Hava Kuvvetleri’nde Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay orgeneralliğe terfi ettiler. Normal koşullarda her iki isim de 2009’da kuvvet komutanlığına atanacaklar.

Orgeneral kadrosu bulunmayan Jandarma Genel Komutanlığı’nda ise Harekat Başkanı Tümgeneral Fikret Demirtaş’ın korgeneralliğe terfi ettiği öğrenildi.

Erdağı sürprizi

Terfi sırasında bulunan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı’nın emekliye ayrıldığı öğrenildi. Korgeneral Erdağı, Elazığ’daki görevi sırasında bir ihalede “görevi kötüye kullandığı” iddiasıyla yargılandığı davada 11 ay 25 gün hapis ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezalarına çarptırılmış ve cezaları paraya çevrilerek ertelenmişti. Korgeneral Erdağı’nın rütbe bekleme süresi geçen yıl dolmuş, ancak Şura devam etmekte olan dava nedeniyle görev süresini 1 yıl uzatmıştı.

İlişiği kesilenler arttı

Şura’da son 2-3 yıla oranla daha fazla sayıda pesonelin orduyla ilişiğinin kesilmesi kararının alındığı öğrenildi. YAŞ Ağustos 2005’te 11, Aralık 2005’te 4, Ağustos 2006’da 17, Kasım 2006’da 37 personeli TSK’dan ihraç etmişti.

En fazla ihraç kararının çıktığı 1997 ve 1998’de ise YAŞ yılda üçer kez toplanmıştı. 1997’de 307, 1998’de 272 personel ordudan atılmıştı.


YENİ KOMUTA KADEMESİ

YAŞ sonrasında yeni komuta kademesinin şöyle şekillendiği öğrenildi:

Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Yaşar Büyükanıt

Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral İlker Başbuğ

Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Muzaffer Metin Ataç

Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Aydoğan Babaoğlu

Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Işık Koşaner

Genelkurmay 2. Başkanı: Orgeneral Ergin Saygun

1. Ordu Komutanı: Orgeneral İsmail Koçman

2. Ordu Komutanı: Orgeneral Hasan Iğsız

3. Ordu Komutanı: Korgeneral Saldıray Berk (Org. olacak)

Ege Ordu Komutanı: Korgeneral Necdet Özel (Org. olacak)

Eğitim ve Doktrin Kom.ı: Korg. Erdal Ceylanoğlu (Org. olacak)

Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı: Orgeneral Avni Atilla Işık

Donanma Komutanı: Koramiral Uğur Yiğit (Ora. olacak)

Harp Akademileri Komutanı: Korgeneral Hasan Aksay (Org. olacak)

Vatan



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs