En Sıcak Konular

Çekilirsem görürsünüz

4 Ağustos 2007 08:54 tsi
Çekilirsem görürsünüz CHP’nin kıran kırana geçen Parti Meclisi toplantısından beklenen kararlar çıkmadı. Genel Başkan Deniz Baykal, çekilmesini isteyenlere DYP, ANAP ve SHP’yi örnek göstererek “Denersek görürsünüz. Bunu deneyenlerin ne hale geldikleri ortada&

Baykal Parti Meclisi’nde kendisini eleştiren muhaliflere “Çekilirsem ne olacağını görürsünüz.

Baykal parti yönetiminin güvensizlik önergesi ile düşürülmesini kendisini ortaya koyarak engelledi.

“Bilsem ki sorun benim”

PM’deki bazı muhaliflerin “Bırakacağınızı açıklayıp kurultaya gidin, istifa edin” çağrısında bulunması üzerine Baykal, “Seçim sonuçlarında çok farklı etkenler var” diyerek kendisini savundu. CHP lideri, “Bilsem ki benimle veya yönetimle ilgili sorun var, buna inansam hiç düşünmeden tavır alırım. Arkadaşlarım da tavır almaya hazırlar” dedi.

Denersek görürsünüz

Ali Kemal Kumkumoğlu “Bunu hiç denemediniz ki” dedi. Bu sözler salonda gülüşmelere yol açarken Baykal şunları söyledi:

“Denersek görürsünüz. Bundan önce deneyenler ne olduğunu gördü. ANAP denedi gördü, DYP, SHP de denedi. Ne hale geldiği ortada. Ben bu değerlendirmeleri iyi niyetle aldım. Bütün eleştirenlerde kötü bir niyet görmedim. Bakacağız, gerektiği zaman gereken değişikliği yapacağız.”

Milletvekili olduğu Yozgat’ta eski ANAP’lı bakan Lütfullah Kayalar’ın arkasında üçüncü sıraya konulan eski milletvekili Emin Koç da merkez sağ adayları eleştirdi.

Kendini ortaya koydu

Tartışma ve eleştiriler yaklaşık 11 saat sürdü. Başını Kocaeli eski Milletvekili İzzet Çetin’in çektiği muhalif üyeler, MYK aleyhine güvensizlik önergesi vermek isterken, önerge kozunu Baykal kullandı.

Baykal, yönetimden şikayet edenlerin güvensizlik önergesi hazırlamalarının önüne geçerek, yönetime güven yenilenmesi ile ilgili bir güvenoyu önergesini bizzat kendisi yazdırdı. Kumkumoğlu, Türkiye’nin gözünün toplantıda olduğunu, yönetime güven kararının çıkması halinde tabanda büyük tepki göreceğini, muhalif kampanyalara destek sağlayacağını söyledi. Ancak Baykal, önergeyi yazdırdı. Önergede “Genel başkan ve MYK üyeleri” nin birlikte oylanacağının belirtilmesi PM’deki muhalifleri ikiye böldü. MYK’nın mutlaka değiştirilmesini isteyen ancak Baykal’a karşı olmayanlar bu önergeye ’ret’demekten kaçındı. Ret diyenlerin sayısı da sadece 12 olarak kaldı. Baykalcılar’ın verdiği önergeye 68 de kabul oyu çıktı.

Baykal açıkladı

Parti Meclisi’nin ardından güven oyunun sonuçlarını CHP lideri Baykal açıkladı. Baykal şunları söyledi: “Parti Meclisi’nin bugünkü toplantısında seçim sonuçları kapsamlı olarak ele alındı. Eleştiri ve özeleştiri mekanizması çalıştırıldı. Bu değerlendirmelerde CHP’nin temel politikaları doğrultusunda yoluna devam etmesi gerektiği görüşüne varıldı. Parti Meclisi’nin Genel Başkan ve parti yönetimine yönelik güvenini kamuoyuna açıklamayı kararlaştırdık.”

11 saat tartıştılar

CHP’nin 80 kişilik Parti Meclisi’nin önceki gün 11 saat süren toplantısında seçim sonuçlarının muhasebesi yapıldı. Çok sayıda üyenin konuştuğu toplantıda listeye konulmayan veya konulup da seçilemeyenlerden 35’e yakın isim parti yönetimini eleştirirken, bazıları da Deniz Baykal’ın istifasını istedi. Konuşmaları tek tek dinleyip notlarını alan Deniz Baykal, toplantının sonunda eleştirileri yanıtladı.

‘Hepimizin hatası oldu’

PM üyelerinin görüşlerini açıklamasından sonra kapanış ve değerlendirme konuşmasını yapan Baykal, seçim sürecini anlattı. Seçimlerde yaşanan zorlukları ve CHP’nin kimlerle mücadele ettiğinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Baykal’ın, “Bu süreçte herkesin hatası olabilir. Adayların olabilir, parti yönetiminin olabilir veya benim olabilir. Ama biz elimizden gelen çabayı sergiledik. Bundan sonra yapılması gereken daha çok çalışmak. Yeniden yapılanmayı sağlamak ve ilk yerel seçimlerde Türkiye’de iktidar olarak AKP’nin elindeki pek çok belediyeyi kazanmaktır” dedi.

Sarıgül dışı muhalefet

Toplantı sonrası gece yarısı kendi aralarında toplanan 12 isim, PM’de izlenen tavrın doğru olmadığı görüşünde birleşerek, “Bundan sonra taban ile birlikte mücadeleye devam” kararı aldılar. Muhalifler önümüzdeki günlerde olağanüstü bir PM daha toplayarak seçim sonuçlarının tartışılmasını bir kez daha sağlayacak. Muhalif 12 isim şöyle: İzzet Çetin, Gülsün Bilgehan Toker, Ali Kemal Kumkumoğlu, Örsan Öymen, Sevgi Kökbudak, Lütfiye Memioğlu, Mustafa Özyurt, Yıldırım Emsiz, Hüseyin Karakoç, Durmuş Özcan, Adil Özkol ve Ali Rıza Gülçiçek.

PARTİ MECLİS’İNDE GERGİNLİK

CHP Parti Meclisi’nde sert tartışmalar yaşandı. 22 Temmuz’da seçilemeyen ya da listelere giremeyen PM üyeleri CHP yönetimine ve Deniz Baykal’a sert eleştiriler yöneltti. Baykal ise eleştirilerin abartılı olduğunu söyledi.

CHP’de ‘Ali Dibo’ tartışması

CHP’nİn Parti Meclisi toplantısına rüşvet tartışması damgasını vurdu. Eski Kocaeli milletvekili İzzet Çetin, MYK üyesi Hatay Milletvekili Fuat Çay’ın para karşılığında milletvekili listesi satmak istediğini ancak kendisinin bunu ortaya çıkarttığını iddia etti.

Çetin, iddialarını VATAN aracılığıyla bir kez daha tekrarladı. Çetin şöyle konuştu:

“Milletvekilliği aday listelerinin düzenlendiği günlerde bana gelen bir istihbaratı ben sayın genel sekreter Önder Sav’a bir not halinde ilettim. O iddia Çay’ın ’Hatay 3. sıra milletvekilliği adaylığını 100 bin dolar karşılığında Vural Cengiz isimli bir partilimize satmak istediği’şeklinde idi. Bu yüzden de beni tekrar aday göstermediler. Ben bu iddiamın hala arkasındayım. Benzer iddialar Kahramanmaraş için de yapıldı.”

Çay: “Bunlar iftira”

Kürsüye çıkan Çay ise kendisini savunurken, iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Çay, “Bunlar dedikodu, iftira. Ben böyle bir şey yapmadım, yapmam. Bunlar benim Hatay’daki rakiplerimin iftirasıdır” dedi. Çetin’in sendikacı olduğunu hatırlatan Çay’ın, bütün sendikacıların mal varlıklarının araştırılmasını istmesi PM’yi karıştırdı. Sendikacı kökenli PM üyeleri Cevdet Selvi ile Bayram Meral, Çay’a sert sözlerle müdahale ettiler.

İlk grup toplantısı bugün

CHP yeni yasama döneminin ilk grup toplantısını bugün yapacak. Baykal’ın başkanlığında toplanacak olan CHP meclis grubunda milletvekillerinin tanışması sağlanacak. Yemin töreninden önceki ilk grup toplantısının açılış konuşmasını Baykal gerçekleştirecek. Milletvekillerine “hoş geldiniz” diyecek olan Baykal’ın kısa bir konuşma yapması bekleniyor. Baykal’ın ağırlıklı olarak Meclis çalışmaları ile ilgili konuşacağı ve yeni milletvekillerine TBMM’ye devam etmeleri telkininde bulunacağı öğrenildi. CHP’nin bugünkü ilk grup toplantısında Meclis yönetimi seçimleri yapılmayacak.

Vatan



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,803 µs