En Sıcak Konular

BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'ye çağrı...

3 Ağustos 2007 22:53 tsi
BM Güvenlik Konseyi, Lübnan-Suriye sınırında silah ambargosuna uyulmadığı yönünde gelen haberlerden son derece endişeli olduğunu belirterek bu konuda Suriye'nindaha fazla önlem alması gerektiğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi, bugün İsrail ile Lübnan arasında geçen yaz yaşanan çatışmaları durduran ve bölgede görev yapan BM geçici barışı koruma gücünün (UNIFIL) sayısını ve gücünü artıran 1701 sayılı kararınuygulanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.
     
Konsey açıklamasınd,a UNIFIL'e desteğini bir kez daha yineleyerek, barış gücüne yapılan tüm terör saldırılarını kınadı ve bölgedeki taraflara BM personelinin güvenliğini sağlamada sorumlulukları olduğunu hatırlattı.
     
Açıklamada, İsrail'in Lübnan hava sahasını ihlal etmesinden derin endişe duyulduğu ifade edilerek, tüm taraflardan Lübnan ile İsrail arasındaki sınırı oluşturan Mavi Hatta saygı gösterilmesi istendi.
     
Konsey açıklamasında, Lübnan-Suriye sınırında geçerli olan silah ambargosunun ihlal edilmesiyle ilgili raporlardan dolayı kaygı duyduğunu belirtilerek, Lübnan'a Lübnan hükümetinin rızası olmadan silah satışı ya da temininin yasakolduğunu hatırlatıldı. Bu kapsamda Hizbullah tarafından yapılan ''Askeri açıdan İsrail'in her yerini vurma gücüne sahibiz'' açıklamasından endişe duyulduğu belirtilen açıklamasında Konsey, taraflardan bu türkışkırtıcı açıklamalardan kaçınmalarını istedi.
     
Konsey açıklamasında Lübnan-Suriye sınırındaki güvenliğin, silah kaçakçılığını önlemede yetersiz olduğunu belirten BM'nin '' Bağımsız Lübnan Sınır Belirleme Ekibinin'' (LIBAT) son yayınladığı raporda önerdiğitavsiyelerin de desteklendiği belirtilerek, bu önlemlerin uygulanması istendi.
     
Açıklamada ''Lübnan ve Suriye kendi aralarındaki sınırı kontrol etme konusunda ortak sorumluluk paylaşmaktadır. Bu kapsamda Suriye hükümetinin önlem aldığıyla ilgili yaptığı açıklamayı not ediyor, Suriye hükümetini daha fazla önlem almaya davet ediyoruz'' denildi.
     
Konsey açıklamasında, Hizbullah tarafından tutulan iki İsrail askerinin serbest bırakılması ve İsrail'de bulunan Lübnanlı tutukluların durumunun çözümlenmesi gerektiği de belirtildi.
     
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey açıklamasının Suriye'ye silah ambargosu konusunda yapması gereken daha fazla şey olduğunu hatırlatan güçlü bir mesajolduğunu söyledi.
     
Bu arada, UNIFIL'in görev süresi 31 Ağustos'ta sona erecek. Konsey'in Lübnan Hükümetinden gelen talep doğrultusunda gücün süresini, yine bir yıllığına uzatması bekleniyor.

milliyet



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs