En Sıcak Konular

Maliki, Ankara’ya en zayıf haliyle geliyor

3 Ağustos 2007 21:01 tsi
Maliki, Ankara’ya en zayıf haliyle geliyor Önümüzdeki hafta Ankara'ya gelecek olan Irak Başbakanı, Sünni bakanların çekilmesinin ardından hükümetteki en zor günlerini yaşıyor. Irak’taki en büyük Sünni bloğu olan Uyum Cephesi’nin hükümetten çekilmesinin ardından, Irak hükümeti bugüne k

Radikal Şii din adamı Mukteda Sadr’a bağlı 6 bakanın Haziran ayında, Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmemesi nedeniyle istifa ettikleri göz önüne alındığında, Irak hükümetinin Iraklı Şiilerin bir bölümüyle Kürt partileri temsil edebildiği anlaşılıyor.
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) yetkilisi ve Başbakan Yardımcısı Berham Salih de, Sünni bloğun çekilmesinin, Maliki hükümetinin bugüne kadar karşılaştığı en ciddi kriz olduğunu kabul etti.
Sünni blok Uyum Cephesi’nin önde gelen üyelerinden Refaa El İsavi, kabinedeki 6 bakanlarının istifalarını sunacağını duyurmuş ve “hükümetin hâlâ Irak’ı kurtarmak için gerekli olan reformlara kapıları kapattığını” söylemişti.
En büyük Sünni siyasi blokun hükümetten çekilmesinin, Maliki’nin, ülkedeki rakip mezhep grupları arasında uzlaşma arayışlarına zarar vereceği yorumları yapılıyor. ABD de ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesini önemli görüyor.
Uyum Cephesinin, 275 sandalyeli parlamentoda 44 sandalyesi bulunuyor.
Öte yandan, Sünni blokun üyelerinden Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi, bloğun hâlâ görüşmelere açık olduğunu, “hükümetin reformları başlatması durumunda hükümete dönmek dahil, bütün kapıları açık tuttuğunu” söyledi.
Irak Uyum Cephesi, Haşimi’nin İslami Partisi dahil üç ana Sünni Arap gruptan oluşuyor. Cephenin talepleri arasında, Sünni Arapları hedef alan Şii milislerin dağıtılması da yer alıyor.

Dava Partisi’nden çağrı

Nuri El Maliki’nin İslami Dava Partisi, Irak Uyum Cephesi’ne kararlarını yeniden düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, “herhangi bir diyalog arayışında bulunulmadan atılan adımla ülke siyaseti için oluşan kötü durumdan kaygı ve üzüntü duyulduğu” belirtildi.
Açıklamada, “Halkımızın çektiği sıkıntıları giderebilmemiz için ulusal birlik hükümeti olarak yan yana durmamız, bütün ayrılıkları bir kenara bırakmamız ve işbirliği yapmamız gerekiyor” denildi.

Sivil kayıplarda artış


Irak’taki çatışmalarda ölen sivillerin sayısı, Temmuz ayında, bir önceki aya göre 3’te 1 oranında arttı. Hükümet istatistiklerine göre Haziran ayında 1227 sivil ölürken, Temmuz ayında ise 1653 sivil yaşamını yitirdi. Çatışmalarda Irak ordu ve polis güçleri de Temmuz ayında 224 kayıp verdi.
ABD ordusunda da geçen ay 78 asker kaybı oldu. Bu rakam önceki 3 ay içinde 100’er civarındaydı. ABD askeri kaynakları, bu düşüşün başarı olduğunu savunurken, Irak’taki askerlere 30 bin kişilik takviye yapılması gibi yeni önlemlerin bunda etkili olduğunu öne sürüyor.
Irak’ta önceki gün Bağdat’ta düzenlenen üç intihar saldırısında en az 73 kişi ölmüştü.
Irak’ın Diyala vilayetinde, bir köyde ortaya çıkarılan toplu mezarda da 17 Iraklı’nın cesedi bulundu.


Zebari’yle birlikte gelecek

7 Ağustos günü Ankara’ya gelmesi beklenen Irak Başbakanı Maliki’ye, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) kökenli Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Şirvan El Vaaili edecek eşlik edecek. Irak heyetinde ayrıca, petrol, gençlik ve spor, teknoloji ve bilim bakanları yer alacak.
Görüşmelerde başlıca konunun, Kuzey Irak’taki PKK faaliyetleri olması bekleniyor.
Bu arada, Irak hükümetinde yaşanan kriz nedeniyle, Maliki’nin ziyaretinin ertelenmesi ihtimalini ortaya çıkardı.

 

evrensel



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs