En Sıcak Konular

Enflasyon canavarı üzüldü

3 Ağustos 2007 19:32 tsi
Temmuz rakamları enflasyon canavarını üzdü, Türkiye'yi sevindirdi. İşte aylık ve yıllık rakamlar Üretici fiyatları (ÜFE) ise yüzde 0,06 arttı. Temmuz ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 6,90, ÜFE'de yüzde 2,08 olarak gerçekleşti.

Temmuz ayı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde -0,73 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,11, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,90 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,70 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 0,72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan, konutta yüzde 0,55, lokanta ve otellerde yüzde 0,48, eğlence ve kültürde yüzde 0,24, ev eşyasında yüzde 0,23, sağlıkta yüzde 0,10, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,03 artış, ulaştırmada yüzde -0,03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde -0,22, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde -0,71, haberleşmede yüzde -1,41, giyim ve ayakkabıda yüzde -7,71 düşüş gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 10,33 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütün (yüzde 10,23), konut (yüzde 9,55), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,19) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu.

Temmuz Üretici Fiyat Endeksi'nde ise bir önceki aya göre yüzde 0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,05, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,08 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,03 artış gerçekleşti.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,83 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,29 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise Aralık ayına göre yüzde 1,66, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,02 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,87 artış gerçekleşti.

ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörler bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 4,89 ile metal cevheri madenciliği alt sektöründe gerçekleşti.

Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığında yüzde 0,47, elektrik, gaz, su sektöründe yüzde 3,41 artış, imalat sanayinde ise yüzde -0,27 düşüş gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, metal cevheri madenciliği (yüzde 4,89), elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (yüzde 3,92), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (yüzde 1,92), giyim eşyası imalatı (yüzde 1,76), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (yüzde 1,47), kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri (yüzde 0,90) ile gıda ürünleri ve içecek imalatı (yüzde 0,79) alt sektörleri oldu.

Buna karşılık deri mamul imalatı (yüzde -3,28), tekstil ürünleri imalatı (yüzde -2,81), ana metal sanayi (yüzde -2,12), diğer makine ve teçhizat imalatı (yüzde -1,78) ve iletişim teçhizatı imalatı (yüzde -1,51) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

Geçen yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu sanayi alt sektörleri; elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (yüzde 14,92), metal eşya sanayi (yüzde 9,78), gıda ürünleri ve içecek imalatı (yüzde 9,54), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (yüzde 9,02) alt sektörleri olarak kayda geçti.



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs