En Sıcak Konular

Öcalan'dan PKK'ya 'hızla çekilin' talimatı

20 Temmuz 2013 10:02 tsi
Öcalan'dan PKK'ya 'hızla çekilin' talimatı Abdullah Öcalan, PKK'ya 'Çekilmeyi hızla tamamlayın' talimatı gönderdi.

Akşam Gazetesi'nden Kurtuluş Tayiz, PKK ile BDP'nin üç ayaklı Çözüm Süreci'nin birinci aşamasının bitmesi için örgütün çekilmesi gerektiğini defalarca açıkladığını bugünkü köşesinde hatırlattı.

21 Haziran 2013 Cuma günü Ahmet Türk, T24.Com sitesine yaptığı açıklamada birinci aşamanın bitme şartlarından biri olan örgütün geri çekilmesinin o hafta biteceğini söylemişti. Türk, o açıklamasında şunları söylemişti: 'Hükümetin ya da Başbakan'ın barış sürecini 'buruşturup attığını' ya da 'bu hükümetle barış olamaz' sözlerini şu aşamada gerçekçi bulmuyoruz. Henüz öyle bir noktada değiliz. Haziran sonuna kadar PKK gerillalarının sınır dışına çıkması tamamlanacak. 2. aşamaya geçildi. 4-5 aydır cenaze gelmiyor. Bu aşamada sorunun çözümü için demokratik adımların bir an önce atılması gerekiyor. Ancak, hükümet henüz bu adımları atmıyor. Bu, bizde kaygı uyandırıyor"

KARAYILAN: ÇEKİLME BİTERSE İKİNCİ AŞAMA BAŞLAR

Murat Karayılan, 29. 04 2013 tarihinde Fırat Haber Ajansı'nda yer alan haberde, çekilme bitmeden ikinci aşamaya geçilmeyeceği yönündeki açıklaması şöyle:

"Bizimle İmralı arasında BDP heyetinin gidiş gelişleri oldu. Mektuplar gidip geldi. Bunların üzerine biz bir sonuca ulaştık. Süreç üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşama ateşkes ve güçlerimizin geri çekilmesidir. İkici aşama ise Türk devleti ve hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesidir. Üçüncü aşama normalleşme ve özgürleşme sürecidir. (...) Bu bilinsin ki bu geri çekilmeyi tamamlarsak ikinci aşama başlayacak."

DEMİRTAŞ DA AYNI ŞEYLERİ SÖYLEMİŞ

Murat Karayılan'ın yanı sıra BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da bu konuda kamuoyunu aydınlatmış.

15 Nisan 2013 tarihinde Reuters Haber Ajansı'na konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da geri çekilmenin birinci aşamada tamamlanması gerektiğini vurguluyor. İşte Demirtaş'ın o açıklaması: "Çözüm süreci için üç aşamalı bir plandan söz edilebilir. Geri çekilme, bu planın birinci aşamasını oluşturuyor; çekilme sorunsuz tamamlanırsa ikinci aşamaya sonbaharda geçilmesi planlanıyor."

Kurtuluş Tayiz'e göre, BDP ve PKK, Gezi olaylarından sonra tamamen tavır değişikliğine girdi. Tayiz, "Ne olduysa Gezi'den sonra oldu. Kürt tarafı birden ağız değiştirdi. Israrla birinci aşamanın çoktan bittiğini, ikinci aşamanın başladığını, fakat hükümetin plana sadık kalmadığını iddia etmeye başladılar." diyor.

Tayiz, bu durumu şöyle yorumluyor:

Beyaz Türklerin ve liberallerin Gezi olaylarıyla birlikte "Hükümet sizi kandırıyor, oyalıyor, niye çekiliyorsunuz" türünden geliştirdiği düşük yoğunluklu psikolojik harekâtın Kürt siyasetçiler üzerinde etkili olduğunu sanıyorum.

ÖCALAN DURUMA EL KOYDU

İmralı'da bulunan Abdullah ÖCALAN, PKK'ya çekilmeyi hızlandırması, hükümete de ikinci aşamayı 15 Ekim'e kadar tamamlaması çağrısını yaptı.

Çözüm sürecinin en kritik mesajlarından biri Abdullah ÖCALAN'dan geldi. T24'ten Helin Alp'in haberine göre ÖCALAN kısa süre önce görüştüğü BDP heyeti aracılığıyla hem PKK'ya hem hükümete çok net mesaj gönderdi.

ÖCALAN örgüte çekilme sürecinin hızlandırılması ve bir an önce tamamlanması talimatını verdi. ÖCALAN AK Parti hükümetine de sürecin ikinci aşaması olarak tanımlanan sürecin gereklerini yerine getirmesi ve Ekim'e kadar bu süreci gerçekleştirmesi uyarısında bulundu.

Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,831 µs