En Sıcak Konular

Tüm yollar Amerika'ya çıkıyor!

3 Ağustos 2007 15:03 tsi
Tüm yollar Amerika'ya çıkıyor! Avrupa’dan ABD’ye giden her yolcu için 30 ayrı bilginin Washington yetkililerine gönderilmesini öngören anlaşma, 1 Ağustos itibariyle uygulamaya geçti. Böylece uçak yolcularının din, ırk hatta siyasi görüşüne ilişkin bile bilgiler 15 yıl boyun

Avrupa Birliği ile ABD arasında varılan anlaşma uyarınca okyanus aşırı seyahat eden uçak yolcularına ilişkin bilgilerin Amerikalı makamlara verilmesi uygulanmaya başladı. Anlaşmaya göre AB ülkeleri, Amerika’ya giden her yolcunun ad, soyad, adres, telefon numarası, kredi kartı bilgileri, nereye seyahat ettiği, uçakta oturduğu koltuk numarası ve varsa bedensel engeli hatta zaman zaman dini, ırkı ya da siyasi görüşünün ne olduğu gibi daha özel bilgileri Washington makamlarına iletecek. Yolcuların sağlık ve cinsel yaşamıyla ilgili verilerin ise kayıtlardan hemen silineceği bildiriliyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre AB ve ABD arasındaki yeni anlaşmayla, Amerikan Ulusal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine uçakla seyahat eden her yolcu için 30 ayrı bilgi verilecek. Buna göre söz konusu bilgiler 15 yıl boyunca Amerikan ulusal güvenlik veri bankasında saklanacak.

Terörle mücadele amacıyla yapılan anlaşma Almanya’nın AB dönem başkanlığı sırasında masaya yatırılmıştı. Anlaşmanın gerekli olduğunu savunan Almanya Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, “Uluslararası terör tehlikesi ve daha başka durumlardan kaynaklanan nedenlerden ötürü veriye ihtiyaç duymamız doğru ve mecburidir. Bu tehlikelerin önüne geçebilmek için elden ne geliyorsa yapılmalı“ dedi.

YOLCULARIN BİLGİLERİ KENDİLERİNDEN ÖNCE ABD’YE GİDECEK

11 Eylül saldırıları sonrasında ülkeye giren yolculara yönelik güvenlik önlemlerini arttıran ABD, Amerika’ya giren bütün yolculara ilişkin bilgilerin, yolculardan önce ülkeye gelmesini istiyor. Hava yolu şirketlerinin itirazlarını dikkate almayan ABD, istenen bilgileri vermeye yanaşmayan şirketlerin ülkeye iniş izinlerini iptal etmekle tehdit etti.

Bilgi paylaşımı konusunda AB ile ABD arasındaki ilk anlaşma 2004 yılı Mayıs ayında imzalanırken, iki yıl sonra AB Yargıtayı, anlaşmanın hukuki dayanağının eksiklikler içerdiğine karar verdi.

1 Ağustos itibariyle yürürlüğe giren anlaşmada ise aylar süren bir pazarlık süreci yaşandığı için böyle bir karar beklenmiyor.

ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, “Anlaşma sayesinde potansiyel suçlular okyanus aşırı uçuşlar sırasında tespit edebilecek” dedi ve verilerin 15 yıl boyunca saklanacak olmasını “Teröristler saldırılarını genellikle uzun yıllar süresince planlıyor” şeklinde savundu.

Yolcuların, Amerikan makamlarında kayıtlı tutulacak bilgilerde yanlışlık olması halinde düzeltme talebi hakkına sahip olduğu bildirilmesine karşın, bu haktan yararlanacak yolcuların öncelikle bir hata yapıldığını fark etmesi gerekiyor.

BENZER BİR UYGULAMA AVRUPA’DA DA BAŞLAYABİLİR

Avrupa’da uçuş bilgilerinin güvenliği ve ABD ile paylaşımı konusundaki tartışmalar devam ederken, AB Komisyonu’nun Avrupa’da da benzer bir uygulama başlaması için çalışmaya başladığı bildiriliyor. Konuyla ilgili bir tasarının Brüksel’de hazırlanmaya başladığı kaydediliyor.

Sansursuz.com



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs