En Sıcak Konular

Çayda dem askerde kıdem: Yıldız Savaşları!

3 Ağustos 2007 14:25 tsi
Çayda dem askerde kıdem: Yıldız Savaşları! Yüksek Askeri Şura bu yılki toplantısının sonuna geliyor. 109 general ve amiral YAŞ’da değerlendirilecek. Toplantı sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önümüzdeki 6-7 yıllık komuta kademesi de şekillenmiş olacak. Sürpriz olmazsa Jandarma Genel

Yüksek Askeri Şura hazırlıkları Başbakan Erdogan açısından, YAŞ’ın gerçekleşeceği 1-4 Ağustos tarihlerinden kısa süre önce başladı aslında. Seçim sonrası yorğunluğuna atmak üzere tatile giden Başbakan, dönüşünden hemen sonra-YAŞ’a iki gün kala-bu konu üzerinde çalışmaya başladı.

Daha doğrusu bu yılki YAŞ toplantısını içeriği üzerine bilgilenmeye çalıştı ve konu üzerinde kendisine bizzat Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül brifing verdi. Genelkurmay’dan gelen dosyaları sundu.

Esasında Yüksek Askeri Şura toplantılarının en önemli ayağı 2. ve 3. gün. İlk ve son günlerde de elbette önemli kararlar-örneğin TSK’dan ilişiği kesilecek personelle ilgili-alınıyor ama Şura’nın asıl ayağını oluşturan, TSK’nın üst düzey komuta heyetini oluşturacak isimler genellikle bu arada belirginleşiyor.

Bu seneki YAŞ toplantısı büyük sürprizler getirmeyecek. Ancak iki konu önemli. Bunlardan birincisi, Kuvvet Komutanı ve yüksek ve kritik rütbelerde emekli olacak generallerin sayısı. Ve elbette görevlerini hangi komutanlara bırakacakları.

Elbette kalacaklar da önemli. Çünkü bu şura ile birlikte önümüzdeki 6-7 yılı nasıl şekillendireceğini belirleyecekler. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner en önemli üç rütbe ve makam olarak kalıyor.

Ancak bir yıllığına. Ve bu üç üst düzey komutan geleceğin komuta kademesini, kimi emekli olarak kimi de yükselerek katkıda bulunacak. Orgeneral Büyükanıt bir sene sonra yaş haddinden emekli olacak.

TSK’nın bu en yüksek makamına böylece İlker Başbuğ gelecek. Ancak Başbuğ’un da görev süresi Büyükanıt kadar olacak ve iki yıl sonra yine yaş haddinden emekli olacak.

İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olması ile birlikte boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Işık Koşaner paşa getirilecek ve iki yıl boyunca bu görevi yürütecek. Başbuğ’un emekliliği ile birlikte de TSK’nın bir numaralı koltuğuna Orgeneral Koşaner oturacak.

Tabi biraz farkla. Çünkü Koşaner bu görevi tam dört yıl boyunca sürdürebilecek. Böylece TSK’nın en üst komuta kademesi 2014 yılı sonuna kadar şekillenmiş olacak. Tabii sürprizler olmazsa.

Hava ve Deniz değişiyor

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu emekli oluyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu atanacak.

Kuvvet komutanlıkları ile birlikte ordu komutanları içinde önemli pozisyonlarda da emeklilikler var. Örneğin 1. Ordu Komutanı (İstanbul) “bekar paşa” olarak bilinen Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve EDOK (Eğitim Doktrin Komutanlığı) Komutanı Orgeneral Orhan Yöney’in emekli olmaları bekleniyor.

YAŞ’da belirlenenler sadece emekli olan subaylar değil. Genelkurmay İstibarat Başkanı Korgeneral Arslan Güner, Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu karargahtan ayrılarak kıtaya çıkmaları bekleniyor.

Dört yıldız!

Kara Kuvvetleri'nde bu yıl tam 7 Korgeneral omuzlarına bir yıldız daha, yani Orgenerallik bekliyor. İçlerinde tanıdık simalar da var. 28 Şubat döneminde Ankara’daki Zırhlı Tümen Komutanı olan ve ‘Balans ayarı’ sözüyle bir döneme damgasını vuran, Sincan’dan geçen o meşhur tanklara emri veren Korgeneral Erdal Ceylanoğlu var. Ceylanoğlu geçtiğimiz yıldan temditli.

Hudson Enstitüsü’ndeki toplantıyla adı gündeme gelen, Genelkurmay Stratejik Araştırma ev Etüd Merkezi (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri ile Kıbrıs’ta “Annan Planı” müzakerelerine katılan Tuğamiral Mücahit Şişlioğlu’nun da bir üst rütbeye terfileri YAŞ’ta görüşülecek.

Terfi bekleyenler arasında ünlü isimlerin kalp cerrahı, GATA’daki Tuğgeneral Harun Tatar da bulunuyor. Tatar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den Azerbeycan’ın 2 yıl önce ölen Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’e KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Dentaş’a kadar pek çok ünlü ismin kalp sağlığını takip etti.
 
YAŞ’da değerlendirilecek general ve amiraller:
 
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

ORGENERALLER: F.Remzi Tıncel, Şükrü Sarıışık, Orhan Yöney
KORGENERALLER: Erdal Ceylanoğlu, Ethem Erdağı, Necdet Özel, Cahit Sarsılmaz, M. Yavuz Yalçın, Hayri Güner, Saldıray Berk.
TÜMGENERALLER: Salih Güloğlu, Hulusi Akar, Ümit Şahintürk, Aydemir Cülcüloğşu, Ahmet Turmuş, Cengiz Aslan, Zekeriya Öztürk, Cihangir Akşit, Galip Mendi, Sabri Demirezen, Alaattin Parmaksız, Nuri Karababa, Necdet Soyer, Naci Beştepe, Korkut Özaslan, Yaşar Cihansız.
TUĞGENERALLER: Münir Erten, Atilla Gürdere, Ömer Bayraklı, Mustafa Tepeli, Tayfun Aksatan, Fehmi Canan, Yıldırım Güvenç, Rauf Altınok, Orhan Tufan, Sami Demirel, Tahir Bekiroğlu, Yüksel Öztekin, İhsan Uyar, Süha Tanyeli, Musa Avsever, Levet Ertürk, Berkay Turgut, Aslan Kılıçaslan, Mehmet Çetin, Ali Akdoğan, Caner Şenkardeş, Atilla Önkök, Tuncer Erinmezler, Seyhan Ceylan, Ali Er, Selehattin Kısacık, Yaşar Bal, Tamer Büyükkantarcıoğlu, Veysi Sunal, İsmail Ercan, Naci Özdemir, Sezer Şengül, Taner Akay, Baki Cura.
 
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

ORAMİRAL: Yener Karahanoğlu.
KORAMİRALLER: Eşref Uğur Yiğit, Alev Gümüşoğlu.
TÜMAMİRALLER: Kadir Sağdıç, Nusret Güner, Deniz Kutluk
TUĞAMİRALLER: İbrahim Akın, Levent Temel, İsmail Demirel, Mücahit Şişlioğlu, Atilla Kezek, Serdar Dülger, Ergun Mengi, Veysel Kösele, Deniz Dağlılar, Ufuk Aslan.
 
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

ORGENERAL: Faruk Cömert
KORGENERALLER: Hasan Aksay, Bilgin Balanlı, Erol Ortaç
TÜMGENERALLER: Erol Özgil, Bülent Özer, Sefer Öztürk, Mustafa Çötüksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Mehmet Erten.
TUĞGENERALLER: Atilla Özler, Mehmet Çetin, Nezih Damcı, Beyazıt Karataş, Hasan Küçükakyüz, Muzaffer Karaca, Ergin Ersoy, Ali Yılmazer, Hüseyin Belpınar, Orhan Uysal.
 
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

KORGENERAL: Mehmet Çavdaroğlu
TÜMGENERAL: Fikret Demirtaş
TUĞGENERALLER: Ali Karaduman, Cengiz Akın, Tünay Bilgen, Celal Çıtak, İhsan Batı, Recep Onur, Osman Baykurt

GATA

TUĞGENERALLER: İbrahim Somuncu, Kemal Dağalp, Harun Tatar.

 



Bu haber 8,312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,744 µs