En Sıcak Konular

'Abdullah kardeşim karar senin'

3 Ağustos 2007 13:54 tsi
'Abdullah kardeşim karar senin' Siyasetin gündemi Çankaya'ya endeksli. AK Parti'nin 3 zirve ismi, salı günü yaptıkları toplantıda hayati konuları görüştüler. Arınç net konuştu, Erdoğan sözlerini söyledi. İşte ayrıntılar.

Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar, üçlü zirvenin perde arkasını yazdı:

İşte o kritik gün
Önümüzde meclis başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı seçimi, bir de yeni kabine oluşumu var. O nedenle iktidar partisinin ağustos programı, Türkiye’nin yeni yol haritasının koordinatlarını verecektir. Açıkça ifade etmeliyim; Koordinatlara ulaşabilmenin yolu, salı günü Başbakan Erdoğan’ın Meclis Başkanı Arınç ve Dışişleri Bakanı Gül ile yaptığı uzun görüşmeden geçiyor.

Arınç: Aday değilim

Üçlü görüşmeden sızan bilgiler ve AK Parti kulislerindeki izlenimleri birbirine eklediğimde şunu kesin olarak söyleyebilirim: İlk kez 5 yıl üst üste meclis başkanlığı yapan Bülent Arınç, yeni dönemde aday değil. Arınç, bu niyetini Erdoğan’a çok açık olarak ifade etmiş: ‘5 yıl bu görevi layıkıyla yaptığıma inanıyorum. Yeniden aday olmayı düşünmüyorum.’

AK Parti’yi yakından tanıyanlar daha iyi bilir; Erdoğan, sadece siyasetçi değil dava arkadaşı olarak gördüğü Arınç’ın bu kararını saygıyla karşılamış: ‘Hem partimize hem ülkemize önemli hizmetlerde bulunduğuna yürekten inanıyorum. Kararına saygılıyım. Hizmetlerin için teşekkür ederim.’

Burada kritik soru: Arınç’ın yeni görevi ne olacak? Akla ilk gelen Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı ya da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. Bu görev, Arınç’a meclis başkanı olmadan önce Gül’ün başkanlığında kurulan 58. hükümet döneminde de önerilmiş ancak Arınç meclis başkanlığını tercih etmişti.

Duyduğuma göre; Aynı teklif yine geçerli. Arınç karar arifesinde. Ya hükümette ikinci adam olarak yer alacak ya da bir süre dinlenecek. İki seçenek de eşit oranda. Yalnız, şu anda kabinenin ikinci adamı olan Abdullah Gül görevinde kalırsa, Arınç’ın dinlenme tercihi ağır basabilir.

Abdullah Kardeşim karar senin

Asıl merak edilen konu, cumhurbaşkanlığı seçimi. Abdullah Gül aday olur mu? Erdoğan’ın Gül’e söylediği iddia edilen ‘Sen bir kenara çekil’ lafı, doğru değil. Bunu iddia etmiyorum, bilerek söylüyorum.

Ancak adaylık konusunda kafaların karışık olduğu ortada. AK Parti’nin yüzde 47’lik oyu ve Bahçeli’nin 367 hamlesi Gül’ün adaylığını güçlendirse de AK Parti Genel Merkezi’nde ‘uzlaşmayla’ aday çıkarma ihtimalinin konuşulduğu biliniyor. Böyle bir durumda Gül’ün şansının olmayacağı açık.

Başbakanın sorumluluğu ağır. Her ihtimali ve her görüşü dikkatle analiz ediyor. Nasıl bir yol izleyecek? Gül’ün ismini muhalefete götürerek sandıktan çıkan toplumsal mutabakatı kurumsal mutabakatla örtüştürecek mi yoksa Gül’ü bir kenara iterek CHP ve MHP’nin Gül dışında önereceği isimler arasından çıkış yolu mu arayacak? Ya da Gül, ‘aday değilim’ diyerek ilk seçeneği tümden ortadan mı kaldıracak?

Üçlü zirve öncesi Gül’le sohbetimiz olmuştu. Çekilme gibi bir düşünce içinde görmedim. Halkın AK Parti’ye oy verirken kendi adaylığını da onayladığı düşüncesinde. Başbakanın ise Gül’e rağmen bir tavır geliştirmeyeceğini biliyorum.

Peki son durum? Cevabı Erdoğan’ın şu sözlerinde gizli: ‘Abdullah kardeşim karar senin.’ Aslında bu söz, üçlü zirvenin de özeti.

Bu arada Arınç’ın Gül’ün aday olması konusundaki desteğini de eklemeliyim.

Star gazetesi 
 



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs