En Sıcak Konular

CHP'den Yargıtay heyetine eleştiri

15 Temmuz 2013 13:38 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Balyoz davasının Yargıtay’daki temyiz duruşmasında mahkeme heyetinin tutumunu ön yargılı bulduğunu belirterek, eleştirdi.

CHP milletvekilleri Tufan Köse, Gürkut Acar ile temyiz duruşmasını izlemeye gelen Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, mahkemeye ara verildiği sırada dışarıda bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulundu. Temyiz davası öncesi Yargıtay binası önünde karışıklık yaşandığını belirten Tezcan, "Avukatların girişiyle ilgili problem vardı. İçeride sanık vekili olduğu halde listede ismi olmayan avukatlar vardı. İçeri girerken binaya girişte alınmayan avukatlarla ilgili itirazlar yükseldi. Ama esas olarak içeride asıl problem ortaya çıktı. Çok sayıda avukat, çok sanığın olduğu ve bütün dünyanın dikkatlerinin üzerine toplandığı böyle bir davada savunmalar yapılırken heyet, avukatların soyadı sırasına göre bir düzenleme yapmış. Bunu anlayabilmek pek mümkün değil. Avukatlar da buna haklı olarak buna itiraz ettiler. Sebebi de şu: Bir sanığın birden fazla müdafii var. Avukatlardan bir tanesinin soyadı 'a' harfi ile başlıyorsa birinin soyadı da 'z' harfi ile başlıyor. Bu şu demektir. Biri savunmasını yaparken avukatın biri en başta dinlenecek, diğeri de en sona, belki 3 -4 gün sonra dinlenecek. Bu savunmanın bölünmesidir." dedi.

“AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ”

Avukatların da haklı olarak itiraz ettiğini belirten CHP’li Tezcan, sözlerine şöyle devam etti: "Avukatlar, 'biz sanıkları, müvekkillerimizi savunurken savunma bir bütünlük arz ediyor. Mahkemeye derdimizi anlatma açısından kendi aramızda da aynı sanığın avukatları olarak iş bölümü yaptık. Bu nedenle en azından iddianamedeki sıraya göre savunmayı alın veya sanıkları soyadı sıralamasına göre' diye itiraz ettiler. Ama mahkeme bu taleplerin tamamını reddetti. Anlaşılan o ki mahkeme heyeti açısından savunmanın bir bütünlüğünün önemi yok. Şöyle bir algı ortaya çıkıyor: 'Biz kararımızı verdik, siz ne söylerseniz söyleyin, bu karar değişmeyecek' gibi bir algı oluşuyor, izleyiciler arasında."

"YARGITAY HEYETİNE ÖN YARGILI ELEŞTİRİSİ"

Tezcan, Balyoz davasının seyrini başından bu yana izlediklerini hatırlatarak, "Savcılık tebliğnamesini okudu. Burada daha önce basına yansıyan şekliyle bir kısım sanıklar açısından farklı görüş bildirse de dosyanın davanın ağırlığı itibariyle suçun oluştuğunu iddia ederek cezalandırmalarını talep etti. Başından beri söylediğimiz gibi üretilmiş, düzmece delillerle yürütülen, savunma hakkının kısıtlandığı, yargılanma aşamasında sanıklara savunma hakkı tanınmadan özel olarak kurgulanmış bir davayla buraya kadar gelindi. Bugünden sonra herkesin beklentisi şuydu. En azından yüksek mahkeme aşamasında hukuk gerçekleşir mi, adalet gerçekleşebilir mi, bugüne kadar usulsüzlükler en azından yüksek mahkeme tarafından düzeltilir mi, hukuka uygun bir kanan çıkabilir mi diye bir umut kırıntısı vardı hem sanık yakınlarında hem kamuoyunda. Ancak davanın başlanma şeklinden anladığımız kadarıyla Yargıtay heyeti, ön yargıyla başlıyormuş gibi bir izlenim verdi. Umarız bundan sondaki süreçte bu izlenimi ortadan kaldıracak uygulamalar yerleşir. Herkes dikkatle hukukun, adaletin gerçekleşmesini bekliyor." şeklinde görüşlerini aktardı.

cihan


Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,628 µs