En Sıcak Konular

Sezer'in kalışından en çok Maliye memnun

3 Ağustos 2007 11:17 tsi
Sezer'in kalışından en çok Maliye memnun 16 Mayıs'tan beri "fiili görev süresi uzatımı" ile köşkte kalan Cumhurbaşkanı Sezer artık Çankaya Köşkü'ne veda etmeye hazırlanıyor. Gidişine en çok Maliye üzülecek. Çünkü...

Cumhurbaşkanı Necdet Sezer, 6 yılda 'köşk' bütçesinden 40 milyon 29 bin YTL'lik tasarruf yaparak Maliye'ye aktardı. Sezer'in geçen yıllardaki tasarruf miktarını 2007'de yinelemesi durumunda, görev süresi bitiminde Maliye'ye iade ettiği miktar 46 milyon YTL'yi geçecek.

Türkiye, genel seçimlerin ardından yeni cumhurbaşkanını seçme sürecinde geri sayıma başladı. 367 kişilik katılım sorununun da aşılacağının anlaşılması ile artık tartışmalar kimin uygun isim olacağı üzerinde yoğunlaşıyor. 16 Mayıs'tan bu yana "fiili görev süresi uzatımı" ile karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise artık Çankaya Köşkü'ne veda etmeye hazırlanıyor. Sezer, görev süresi boyunca "köşk" bütçesinin tasarruflu kullanımı ve bu yöndeki uygulamaları ile dikkat çekmişti. Sezer, geçen günlerde Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesine 2001-2007 dönemini kapsayan bütçe ödenekleri ve gerçekleşen harcama tutarlarının ayrıntılı bir tablosunu koydurdu. Sezer 2001-2006 dönemini kapsayan 6 yılda toplam 40 milyon 29 bin YTL tasarrufta bulunarak bunu Maliye'ye iade etti.

Sezer 1.5 yıllık ödeneği iade etti

Ortalama 6.5 milyon YTL civarındaki yıllık tasarruf rakamı 2007'de aynen gerçekleşirse 7 yıllık toplam tasarruf 46 milyon YTL'yi geçecek. Sezer'in son 3 yıllık ortalama bütçe ödeneğinin 30 milyon YTL düzeyinde olduğu düşünüldüğünde; Sezer 7 yılı geçen görev süresinde neredeyse toplam 1.5 yıllık ödeneğini Maliye'ye iade etmiş oldu. Anayasada cumhurbaşkanı, "devletin başı" olarak değerlendiriliyor. "Devletin başındaki ismin bütçe harcamaları konusundaki hassasiyeti ve sürekli olarak bütçesinin fazla vermesi yönündeki eğilimi, devletin geneline yayıldı mı" derseniz... Bu konudaki cevabı ve yorumu size bırakıyoruz.

Referans Gazetesi

 

Eskişehir'de buluşan Unakıtan ve Şimşek ekonomide koordinasyonu mu konuştu

 

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından kimlerin bakan koltuğuna oturacağı son günlerin en hararetli tartışma konusu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ekonomik koordinasyondan sorumlu başbakan yardımcılığına, Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu devlet bakanlığına, Mustafa Açıkalın'ın da Maliye Bakanlığı'na getirileceği söyleniyor. Geçen hafta cuma günü ilginç bir tesadüf oldu. Maliye Bakanı Unakıtan birinci sıradan milletvekili seçildiği Eskişehir'e gidiyordu. AK Parti Eskişehir İl Teşkilatı'nın seçim kutlama yemeği vardı ve buraya katılacaktı. Aynı saatlerde ekonomiden sorumlu devlet bakanlığının en güçlü adayı Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek de Eskişehir yolundaydı. Şimşek ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan da yemeğe katıldı. Yani Unakıtan ile Şimşek'in yolu kutlama yemeğinde kesişti. Unakıtan'ın "seçim" bölgesindeki kutlama yemeğine Şimşek'in de katılması dikkat çekti ve "koordinasyon şimdiden sağlanıyor galiba" yorumlarına neden oldu.

 

 

Yıl Tasarruf
2001 4 milyon 40 bin
2002 4 milyon 634 bin
2003 6 milyon 664 bin
2004 10 milyon 83 bin
2005 7 milyon 531 bin
2006 7 milyon 77 bin
Toplam 40 milyon 29 bin
   
Kaynak: www.cankaya.gov.tr  

Babacan, yıldızının barışmadığı ihracatçıya göz kırptı
Kurulacak olan 60. hükümet ile ilgili kulisler son dönemde Ankara'nın gündemini oluşturuyor.
Ekonomi yönetimi için AK Parti vitrininde pek çok isim öne çıkarken iş dünyasının talepleri de özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dikkatle izleniyor. Nitekim ilk sesini yükselten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) oldu. TİM, AK Parti'nin vitrin isimleri arasında gösterilen, ekonomi yönetiminde de aktif görev almasına kesin gözüyle bakılan Mehmet Şimşek'in "Tekstil sektörü Çin'e bırakılabilir" sözlerine karşı çıktı ve Şimşek'e kameralar önünde yanıt verdi.

 

 

Babacan TİM Genel Kurulu'na katıldı

 

 

Şimşek'le TİM arasındaki tartışma; ihracatçılarla sürpriz bir isim arasında sürpriz bir yakınlaşmayı da beraberinde getirdi. Şimdiye kadar kur politikasına yönelttikleri sert eleştiriler sebebiyle ihracatçılara mesafeli duruşuyla dikkat çeken Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, geçen pazartesi günü beraber çalıştığı bürokrat ekibiyle TİM Genel Kurulu'nda boy gösterdi. Babacan'ın beraberinde Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı da bulunuyordu. Kısacası Mehmet Şimşek ile ihracatçılar arasındaki tartışma; bu grupla Babacan arasında 5 yılda kurulamayan sıcak ilişkiyi de bir günde kuruverdi. Bakalım Ankara kulisleri daha ne yakınlaşmalara ve paslaşmalara sahne olacak? Bekleyip göreceğiz.

Referans gazetesi / Başkent Kulisi



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,616 µs