En Sıcak Konular

Türk halkı yardımda hep önde

14 Temmuz 2013 18:34 tsi
Savaşlar, göçler ve doğal afetlerde aşevi kurarak, ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtımı yapan Türk Kızılayı, ülke genelindeki 9 aşeviyle 365 gün yoksul vatandaşların sofralarına sıcak yemek taşıyor.

Hayırsever vatandaşlar, kurum ve iş adamlarının yardımlarıyla kapılarını ihtiyaç sahibi ailelere açan Kızılay aşevleri, her gün binlerce kişiye sıcak yemek ulaştırıyor.

Türk Kızılayı aşevlerinden, hijyenik ortamlarda, besin değeri yüksek gıda malzemelerinden hazırlanan sıcak yemeklerden sadece ihtiyaç sahipleri yararlanıyor. Üç çeşit hazırlanan yemekler bir ailenin 2 öğün beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde dağıtılıyor.

Kızılay aşevlerine kadar gelemeyen, dışarı çıkamayacak durumdaki yaşlı ve hastaların yemekleri özel sefer taslarında kapılarına kadar götürülüyor. 365 gün aralıksız binlerce kişiyi doyuran Kızılay aşevleri, yoksul, kimsesiz, yardıma muhtaç insanların yanı sıra köy ve kasabalardan merkeze okumaya gelen binlerce fakir öğrenciye de eğitim öğretim yılı boyunca öğle yemeği veriyor.

Aşevlerinde yemekle birlikte kişi sayısına göre ekmek dağıtımı da gerçekleştiriliyor.

Kuruluş nedeni kıtlık

Birinci Dünya Savaşı'nın güçlükleri ve baş gösteren kıtlık yüzünden gıda gereksinimini sağlayamayan halka yiyecek dağıtmak amacıyla kurulan Türk Kızılayı aşevleri, milyonlarca insanın açlık çekmesini önledi.
Türk Kızılayı savaş yıllarında açtığı aş ocaklarıyla o yıllarda cepheden sevk edilen askerlere ve cephe gerisindeki halka çekilme yolu boyunca gıda ve çay dağıtımı da yaparak, savaş zamanında da beslenme ihtiyacına cevap verdi. 1950 sonrasında yoksul halkın yanı sıra Türkiye'ye gelen yoksul göçmenlere de yemek dağıtarak işlevini sürdüren Kızılay aşevleri günümüzde de hayırsever Türk halkının desteğiyle şubelerine bağlı aş ocaklarıyla binlerce kişinin sofrasına sıcak yemek koyuyor.
Aşevleri kapıları her daim açık tutuldu

Halkın bir lokma yiyeceğe muhtaç olduğu kıtlık dönemlerinde, halkın beslenme sorununa çözüm arayan Türk Kızılayı, Anadolu'da çiftlikler kiralayarak bizzat üreticiliğe başladı. Yetiştirilen buğday, mısır, bakla, fasulye, nohut, sebzeler aşevlerinde pişirilip halka dağıtılıyordu. O dönemdeki adıyla Hilal-i Ahmer Cemiyeti olan Türk Kızılayı aşevlerinde 1918 yılında 19 milyon 144 bin kap yemek ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Türk Kızılayı, Kurtuluş Savaşı'nı izleyen yıllarda, aş ocaklarını açık tuttu.
Olağanüstü durumlar dışında da öğrencilere ve yoksul halka kalorisi yüksek sıcak yemek dağıtmak, Kızılay'ın cumhuriyet döneminde de başarıyla sürdürdüğü temel uğraşlardan biri oldu. Büyük kentlerde ve taşrada kurulan Kızılay mutfakları, kapılarını her zaman yemek için başvuran yoksullara açık tuttu.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntının yarattığı yoksulluk karşısında Türk Kızılayı açlığı önleyebilmek amacıyla yeni aş ocakları kurdu. Bu yıllarda Kızılay halka sıcak yemek dağıtmak üzere yeni mutfaklar açtı, gezici mutfaklar kurarak ihtiyaç duyulan her yere hizmet götürmeye çalıştı. 

Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,661 µs