En Sıcak Konular

CHP'den hükümete Mısır tepkisi

14 Temmuz 2013 12:26 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetin Mısır'da yaşananlara bu kadar müdahil olmak yerine öncelikle bu ülkedeki Türk iş adamları ve vatandaşlarının güvenliği için gereken adımları atması gerektiğini bildirdi.

Oran yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da yaşananların Türkiye ve Mısır arasındaki siyasal ve ekonomik ilişkilere yansımasının önemli olduğunu belirtti.

Mısır'da 250 civarında Türk yatırımcısının 2 milyar dolar dolayında yatırımının bulunduğunu bildiren Oran, Türk iş adamlarının yatırımlarında65 bin kişiyi istihdam ettiğini kaydetti. Mısır'daki Türk yatırımlarında tekstil, kimya, perakende ve müteahhitlik hizmetlerinin öne çıktığı bilgisini veren Oran, Türkiye'nin, Mısır'da en çok yatırımı bulunan 28. ülke olduğunu vurguladı.

Ülkedeki olayların Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirten Oran, bu yılın ocak-mayıs döneminde Türkiye'nin Mısır'a ihracatının 1 milyar 379 milyon, bu ülkeden ithalatının ise 675 milyon dolar olduğuna işaret etti.

Uygulanan dış politika nedeniyle Türkiye'nin geldiği durumun "parlak olmadığını" ileri süren Oran, şunları kaydetti:

"AKP'nin bu dış politika anlayışı ile bölgesinde giderek yalnızlaşan Türkiye'nin ekonomik ve siyasal çıkarları, bir kez daha tehlike altında.Bu yaklaşımı ile Türkiye'yi Suriye, Irak merkezi yönetimi ve diğer komşularıyla sorunlu hale getiren AKP, aynı hatayı Mısır'da tekrarlıyor.AKP, komşularla ilişkileri bozarak, ördüğü kalın duvarlar içine Türkiye'yi hapsediyor.Suriye'de Müslüman Kardeşler ve paralel güçleri iktidar yapmak için uluslararası tepki çeken Başbakan Erdoğan, Mısır'da da Türkiye'yi taraf yapıyor, ikili ilişkiler ve bölgesel çıkarlarımızı tehlikeye atıyor.Mısır'da siyasal istikrar ve toplumsal barışın sağlanması tüm bölgenin yararına. Erdoğan ise açıklama ve girişimleriyle istikrar yerine, kutuplaşmaya, iç savaşa destek veriyor.Seçilmiş yönetimlerin darbe ile devrilmesine karşıyız. Ancak 'seçildim artık istediğimi yaparım' anlayışı da demokrasi değildir. Mısır'a bu kadar müdahil olmak 76 milyonluk Türkiye'yi Mısır'daki iç savaşın bir tarafı yapmak yanlıştır. Buna kimsenin hakkı yoktur.Hükümet öncelikle Mısır'da bulunan işadamlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliği konusunda gereken adımları atmalıdır.Mısır ile ekonomik ve siyasal ilişkilerin devam etmesi, dış ticaret kanallarının açık kalması, bu ülkede istikrar ve barış ortamının tesisi, Türk yatırımlarının güvenliği için gerekli güvencelerin alınması hükümetin önceliği olmalıdır."

aa

Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs