En Sıcak Konular

Neonazi davasında son gelişme

12 Temmuz 2013 14:31 tsi
NSU davasının 22’nci duruşmasında bir müdahil avukat, eski polis şefini gerçekleri gizlemekle suçladı. Müdahil avukat Adnan Erdal'ın, "Almanya'da kendilerini Neo-Nazi olarak nitelendiren bazı hasta insanların olduğu sır degil" açıklaması duruşmaya damga v

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Neonazi terör hücresi NSU sanıklarının yargılanmasına Münih’te devam edildi.

Davanın 22. duruşmasında mahkeme, Neonazilerin işlediği dördüncü cinayet olan Habil Kılıç’ın öldürülmesi olayında tanıkları dinlemeye başladı.

Münih’in eski cinayet masası şefi Josef Wilfling’in de dinlendiği oturumda, müdahil avukatlardan Adnan Erdal’ın sözleri gerilime yol açtı. Wilfling’i gerçekleri tam olarak yansıtmamakla suçlayan Erdal’ın sözleri duruşma salonunda tansiyonu yükseltti.

Emniyet yetkililerinin cinayetlerin arkasında aşırı sağcıların olabileceği ihtimalinin üzerine yeterince gitmediğini söyleyen Erdal, “Almanya’da kendilerini Neonazi olarak nitelendiren bazı hasta insanların olduğu bir sır değil” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Manfred Götzl, gerilimin tırmanması üzerine duruşmaya 5 dakika ara verdi.

Münih’te manav dükkânı işleten Habil Kılıç, 29 Ağustos 2001’de, 38 yaşındayken öldürülmüştü.

Diğer cinayetlerde olduğu gibi bu cinayette de güvenlik birimleri, aşırı sağ yerine ağırlıklı olarak cinayetin arkasında Türk göçmenlerle bağlantılı mafya ve uyuşturucu çetelerinin olduğu şüphesi üzerine eğilmişti. Aile üyeleri de şüpheli olarak görülmüştü.

POLİS SORUŞTURMAYI SAVUNDU
Kamuoyunda aydınlattığı cinayetlerle tanınan eski cinayet masası şefi Josef Wilfling, müdahil avukattan gelen eleştiriler üzerine, geçmişte yürüttükleri soruşturmayı savundu. “Biz tüm cinayet serisini aydınlatmayı tabii ki istedik. Bizler, aşırı sağı görmezden gelen kişiler değiliz” şeklinde konuşan polis şefi, cinayetlerin tarzının 1990’lı yıllardaki aşırı sağcı suçlardan çok farklı olduğunu dile getirdi.

O dönem bazı görgü tanıklarının şüpheli olarak çelişkili eşkaller verdiğini söyleyen Wilfling, Habil Kılıç’ın öldürüldüğü cinayette şüphelilerin bisikletli olduğu ifadesini o dönem önemli bir ayrıntı olarak görmediklerini anlattı.

Wilfling, daha önce meclis soruşturma komisyonuna verdiği ifadede “Siz hiç hayatınızda bisiklet üzerinde tek bir Neonazi gördünüz mü?” sözleriyle tartışma yaratmıştı.

BİSİKLET ÖNEMLİ İPUCUYDU
NSU soruşturmasında ve mahkemede ifade veren tanıkların beyanları, Neonazi zanlıların cinayet ve bombalama eylemlerinde olay yerinden bisikletle kaçtıklarını gösteriyor.

Dünkü duruşmada ifade veren bir tanık, 2000 yılında Enver Şimşek’in öldürüldüğü çiçekçiden ayrılan bisiklet sürücüsü kıyafetli iki kişi gördüğünü anlatmıştı.

2004 yılında Köln’de Keup Caddesi’ne bombalı saldırı düzenlediği düşünülen NSU üyeleri, burada da bisiklet kullanmıştı.

NSU'nun 1999-2011 yılları arasında en az 10 cinayet işlediği, 2 bombalı saldırı ve çok sayıda soygun yaptığı biliniyor. Ancak 3 kişilik hücrenin 2 üyesinin Kasım 2011’de ölmesi, hayattaki tek üye, tutuklu sanık Beate Zschäpe’nin de susma hakkını kullanması nedeniyle karanlık bağlantılar aydınlatılamıyor, birçok soru yanıt bekliyor.

NSU davasında duruşmalara gelecek hafta devam edilecek. Yargılamanın 2014 sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

DW Türkçe



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,271 µs