En Sıcak Konular

Faizleri yükseltmek istiyorlar

11 Temmuz 2013 15:33 tsi
Faizleri yükseltmek istiyorlar SETA Ekonomi Direktörü Karagöl, "Bazı yabancı basın kuruluşlarının, piyasalara, 'Türkiye'de işlerin karışmaya başladığı' izlenimini vermeye çalıştığını görüyoruz" dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Gezi Parkı odaklı olaylardan bu yana, özellikle yabancı bazı basın kuruluşlarının Türkiye'de ekonominin çok kırılgan olduğunu göstermeye çalıştığını söyledi.

Son bir kaç gündür de gerek uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'i gerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) gerekse de Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) odak alarak yapılan haberlerde bir art niyetin olduğunu vurgulayan Karagöl, şunları kaydetti:

"Özellikle bazı yabancı basın kuruluşlarının, piyasalara, 'Türkiye'de işlerin karışmaya başladığı' izlenimini vermeye çalıştığını görüyoruz. Evet, belki bu tür olaylar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine bir miktar etki yapabilir ama Türkiye'de ekonomik göstergeler çok iyi durumda ve bu anlamda olumsuz etkilenmiyor. Son günlerde görüyoruz, bazı basın kuruluşları Fitch'in sanki Türkiye'nin notunu düşürebileceği yönünde haberler yapıyor, bazıları ise BDDK'nın veya SPK'nın yapmış olduğu rutin incelemeleri çok farklı yerlere çekiyor. Bugün Avrupa'da, ABD'de hiç bir şekilde spekülasyon yapamazsınız. Bu incelemeler, Avrupa'da veya ABD'de yapılmıyor mu? Hem de çok daha fazlası yapılıyor. Oralarda yapılan incelemelerde yabancı sermaye kaçmıyor da Türkiye'de mi kaçacak? Onun için bu türden konuşmalara, yazılara pek itibar edilmemesi gerektiği kanaatindeyim."

Türkiye'de faizlerin yükselmesini sağlamaya çalışıyorlar

Türkiye'de faizlerin düşmesinin bir takım çevreleri rahatsız ettiğini belirten Karagöl, Merkez Bankası üzerinde, faizleri artırması yönünde bir baskı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti.

Karagöl, "Son dönemde, söz konusu basın kuruluşlarında çıkan yazıların özetine baktığımızda, 'Merkez Bankası'nın artık çaresinin kalmadığını ve faizleri yükseltmesi gerektiğini' dile getiriyorlar. Yani sonuç olarak Türkiye'yi bu yönde zorlamaya çalışıyorlar, faizlerin yükselmesini sağlamaya çalışıyorlar. Bu tür dönemlerde, yapılan spekülasyonlara, manipülasyonlara karşı daha dirençli durmamız, ülkedeki istikrarı bozmak isteyenlerin amaçlarına ulaşmalarını mutlaka engellememiz gerekiyor" diye konuştu.

 AA



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs