En Sıcak Konular

Lagendijk: "Sayın Büyükanıt, lütfen politika dışında kalın''

2 Ağustos 2007 22:08 tsi
Lagendijk: Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, gerginliğin tırmandırılmaması gerektiğini söyledi ve Büyükanıt'a seslendi...

Lagendijk, Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili olarak, ''Kimseye bir tavsiyede bulunmak istemem, ancak tansiyonun yükselmesine izin vermeyin. Şu anda her şey daha istikrarlı. Herkes AK Parti'nin ne yapacağını izliyor. AK Parti ne kadar büyük bir sorumluluk aldığının farkında' dedi.

Lagendijk, Yeditepe Üniversitesi'nde, ''AB-Türkiye İlişkileri'' konulu yaz okulu kapsamında düzenlenen, ''Uzun Vadede Avrupa: Nereye Gidiyoruz?'' başlıklı seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.

Joost Lagendijk, ''Türkiye, zaman alsa da krizler ve problemler yaşansa da AB üyesi olacak. Çünkü AB ve Türkiye'nin karşılıklı çıkarları bulunuyor'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Lagendijk, ''AK Parti'nin 22 Temmuz genel seçimlerindeki başarısının AB ilişkilerini nasıl etkileyeceğine'' ilişkin bir soru üzerine, seçim sonucunun Avrupa'daki tepkilere bakılırsa, ''istikrarın ve ekonomi ile demokrasi alanındaki reformların devam edeceği'' şeklinde anlaşıldığını belirtti.

Avrupa tarafından, yeni hükümetin AB konusunda bundan sonra ne yapacağının merak edildiğini ifade eden Lagendijk, AB konusunda Erdoğan'ın ''bütün enerjisini AB yolunda harcayacağına'' dair sözlerinin bu konuya bir açıklama olarak değerlendirebileceğini söyledi.

''AK PARTİ BENCE ARTIK MERKEZDE BİR PARTİDİR''

Lagendijk, bir gazetecinin, ''AK Parti'nin seçimlerdeki zaferi AB'deki Türk karşıtlığını güçlendirir mi?'' sorusu üzerine de AK Parti'nin zaferinden sonra Avrupalılar'ın sonucu ''Türkiye'de iki kişiden biri Avrupa Birliği'ne oy verdi'' şeklinde yorumladıklarını kaydetti.

''AK Parti'nin İslamcı bir parti olarak değerlendirilemeyeceğini'' ifade eden Lagendijk, ''İslamcı bir parti Türkiye'de yüzde 46 oranında oy alamaz. AK Parti bence artık merkezde bir partidir'' dedi.

Joost Lagendijk, ''Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, Abdullah Gül'ün adaylığında ısrar, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini nasıl etkiler?'' şeklindeki soru üzerine ise Başbakan Erdoğan'ın söylemlerine bakıldığında gerilim yaratmayacak şekilde dikkatli davranacağının anlaşıldığını, ancak bekleyip görmek gerektiğini ifade etti.

Lagendijk, ''Kimseye bir tavsiyede bulunmak istemem, ancak tansiyonun yükselmesine izin vermeyin. Şu anda her şey daha istikrarlı. Herkes AK Parti'nin ne yapacağını izliyor. AK Parti ne kadar büyük bir sorumluluk aldığının farkında'' diye konuştu.

-Bir gazetecinin, ''Türkiye'deki son milletvekili seçimlerinde ordunun rolünün ne olduğuna'' ilişkin sorusuna da Lagendijk, şu yanıtı verdi: ''Türkiye'de hükümet ve ordu arasında bir fikir ayrılığı olduğu herkes tarafından biliniyor. Avrupa Birliği'nin talep edeceği tek şey ordunun siyasete daha az müdahalesidir. Anayasa tartışmalarının da yapıldığı şu günlerde, Türkiye için, tüm devlet kurumlarının işlevlerini yeniden tanımlama zamanıdır. Avrupa'da kimse hükümetten içinde ordunun rol aldığı bir mesaj beklemiyor. Kısaca, Sayın Büyükanıt, lütfen politika dışında kalın'' diye konuştu. 



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs