En Sıcak Konular

BDP'li Kışanak: Masa devrilmesin ama yol da alınsın

9 Temmuz 2013 17:08 tsi
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, anayasa çalışmaları konusundaki tutumlarını "masa devrilmesin ama yol da alınsın" şeklinde ifade etti.



TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Anayasa Komisyonu çalışmalarını görüştükten sonra bir açıklama yapan Kışanak, "Komisyon çalışmalarına şimdiye kadarki giden tarzla hani 'maksat masa devrilmesin ama yol da alınmasın' yaklaşımı ile kimsenin yaklaşma lüksü yoktur. Hem masa devrilmesin hem yol alınsın. Biz bunu arzu ediyoruz ve biz böyle bir yaklaşım içerisinde olacağız. Diğer partilerden de bu yaklaşım içerisinde olmalarını bekliyoruz. Çünkü toplum bunu bekliyor." dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde çıktığı liderler turunda BDP ile de görüştü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen Cemil Çiçek, ardından BDP'yi ziyaret etti. BDP Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile bir araya gelen Çiçek, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Görüşme sonrasında basının karşısına çıkan Kışanak'ın ilk değerlendirmesi "Meclis Başkanımızla yaptığımız görüşme tabi ki bütün Türkiye'nin arzuladığı yeni anayasanın bir an önce yapılabilmesinin koşullarını yaratma ile ilgiliydi. Biz öncelikle Sayın Başkan'a bu konudaki ısrarı, çabaları, emeği ve katkıları nedeniyle teşekkür ediyoruz." şeklinde oldu. Geçen yıl bitirilmesi öngörülen bir çalışmanın, Cemil Çiçek'in gayretleriyle sonuç alıncaya kadar ilerletme yaklaşımıyla bugüne kadar getirildiğini belirten Kışanak, şunları söyledi: "Tabi ki gelinen düzey kamuoyunun, halkın, hepimizin beklentilerine cevap veren bir düzey değil. Uzlaşma sağlanan madde sayısının az olması, bu kadar uzun süreli bir çalışma içerisinde henüz toplam 48 maddede uzlaşılabilir olması, büyük bir problem alanı, bir eksikliktir. Biz parti olarak bunun giderilmesini arzuluyoruz. Komisyonun çalışmalarına devam etmesi, gerekiyor. Çünkü bu 30 yıllık bir beklenti. 12 Eylül darbesinden bu yana toplum yeni bir anayasa, özgürlükçü, sivil demokratik bir anayasayı arzuladı. Yıllarca bunun mücadelesi verildi, bunun atmosferi oluşturuldu, kamuoyu oluşturuldu, beklentiler oluşturuldu, siyasi kamuoyu oluşturuldu. Yani aslında halk nezdinde yeni demokratik sivil bir anayasanın tüm koşulları oluşmuş durumdaydı."

"KOMİSYON ÇALIŞMALARININ DEVAM ETMESİNİ ARZULUYORUZ"

Ancak kamuoyundaki bu yeni demokratik anayasa beklentisinin Parlamento'daki çalışmaya yeterince yansımadığını gördüklerini aktaran Kışanak, "Bu bir eksiklik. Bunun giderilmesi lazım. Ancak bu beklentiyi buParlamento karşılamak zorunda. Hepimiz böyle bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bütün siyasi partiler halka, topluma yeni, sivil demokratik bir anayasa vaat ettiler. Bunun sözünü verdiler. Bu sorumluluktan kaçınmamak gerekiyor. Bu nedenle biz komisyon çalışmalarının devam etmesini arzuluyoruz. Ancak hızlandırılacak bir yol, yöntem, yaklaşım bulunmasını da arzu ediyoruz. Bugüne kadarki çalışma yönteminin ve temposunun yeterli olmadığı açık. Bu nedenle biraz siyasi partilerin uzlaşılan madde sayısını artırmak için 'ne yapabiliriz' sorusunu kendilerine sormaları, bu konuda kendi iç tartışmalarını yapmaları, hazırlıklılarını yapmaları ve komisyon toplantılarına biraz daha konsensüs sağlama yaklaşımı ile gitmelerini arzuluyoruz. Biz BDP olarak böyle yaklaşacağız, bunu Sayın Başkan'a da ifade ettik." ifadelerini kullandı.

"YOĞUN TEMPO İÇİNDE OLACAĞIZ"

Gültan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bundan sonra komisyon çalışmalarına devam ederse, diğer partiler de aynı şeyi arzularlarsa, uzlaşılan madde sayısını nasıl artırabiliriz, buradan toplumun beklentisini karşılayan sorunlarımızı çözen, bizi geleceğe taşıyabilecek bir anayasa nasıl çıkartabiliriz, bu konuda biraz daha özverili ve yoğun bir çalışma temposu içinde olacağız. Diğer partilerden de bunu bekliyoruz."

Görüşmede çözüm sürecinin görüşülüp görüşülmediği sorulan Kışanak, "Hayır olmadı, konu anayasa çalışmaları idi." cevabını verdi.

"MASA DEVRİLMESİN AMA YOL ALINSIN"

Kendisine 'Sizce tıkanma nasıl aşılabilir?' diye şahsi kanaati de sorulan Kışanak, şunları söyledi: "Kendimizi örnek alarak diğerlerinden de aynı yaklaşımı beklediğimizi ifade ettim. Biz sadece başkalarını bunu yapsın diye topu atmıyoruz, biz de yapacağız diğer partiler de yapsın. Uzlaşılan maddelerin sayısını artırabilmek için ne yapabilirim diye bütün partiler kendi iç tartışmalarını en hızlı şekilde tüketip komisyon çalışmalarına böyle katılsınlar. Komisyon çalışmalarına şimdiye kadarki giden tarzla, hani maksat masa devrilmesin ama yol da alınmasın yaklaşımı ile kimsenin yaklaşma lüksü yoktur. Hem masa devrilmesin hem yol alınsın. Biz bunu arzu ediyoruz ve biz böyle bir yaklaşım içerisinde olacağız. Diğer partilerden de bu yaklaşım içerisinde olmalarını bekliyoruz. Çünkü toplum bunu bekliyor. Bir bütün olarak Türkiye'nin siyasal yaklaşımı görüşü ne olursa olsun tüm Türkiye halkının beklentisi yeni, demokratik, sivil, çoğulcu, sorunlarımızı çözen bir anayasadır. Siyasi partilerin tamamı da halka bu sözü vererek bu Parlamento'ya geldiler. O zaman bunun gereğini yapmak gerekir."

CEMİL ÇİÇEK TÜM PARTİLERLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA AÇIKLAMA YAPACAK

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in kendilerine bir önerisi olup olmadığı sorulan Kışanak, "Sayın Başkan bu konuda kendisi uygun gördüğü açıklamayı yapar, fakat bizim bildiğimiz bütün partilerle görüşmeler tamamlandıktan sonra toplu bir açıklama yapacağı yönünde. Bizim görüşmemizde sadece çalışmanın temposunun düşük olmasından, verimli olmamasından ve uzlaşılan madde sayısının az olmasından kaynaklı yakınmalarını duyduk, ama bize bir yöntem önermedi." dedi.

Başkanlık sisteminin ele alınıp alınmadığı sorulan Kışanak, "Bu, Sayın Başkan'la konuşacağımız bir tartışma değil, ilgili partilerle konuşulması gereken bir konu." diye cevap verdi.

"MECLİS, ANAYASA MAHKEMESİ KARARININ GEREĞİNİ YERİNE GETİRMELİ"

Son olarak uzun tutukluluk süreleri konusunda Anaysa Mahkemesi'nin verdiği karar sorulan Kışanak, "Bu çok açık uluslararası hukuk normlarına da aykırıdır, evrensel demokratik ilkelere de aykırıdır. Bu kadar uzun tutukluluk süresi olamaz ve bu konuda zaten çifte standartlar var, yanlış uygulamalar var, Anayasa Mahkemesi'nin son kararı bütün bunlara işaret etmiştir. Ben Parlamento'ya tanınan bir yıllık süreyi beklemeden hemen derhal Parlamento'nun da bu konuda kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve evrensel hukuk kurallarına uygun mağduriyeti de gideren, tutukluluğu bir cezalandırma yöntemi olmaktan çıkartan yasal değişiklikler yapması gerekiyor." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşen Çiçek, yarın da Başbakanlık Resmi Konut'ta saat 13.30'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

(CİHAN)

Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs