En Sıcak Konular

Asker dört mayın temizleme aracı alıyor

9 Temmuz 2013 15:27 tsi
Genelkurmay Başkanlığı’nın isteği üzerine Savunma Sanayi Müsteşarlığı 4 adet Husky 2G mayın temizleme aracı siparişi verdi.


Güney Afrikalı Protected Mobility firmasından alınacak araçların önümüzdeki hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ulaşması bekleniyor. Araçların, Güneydoğu'da terör örgütünün çözüm sürecine dönük provokatif eylemler yaptığı bir dönemde alınması da dikkat çekti. Mayın temizleme araçları, iç güvenlik harekat bölgesinde kullanılmak üzere tedarik ediliyor. Öte yandan Protected Mobility firması yetkilileri, Türkiye'nin bu araçları Suriye, İran ve Irak sınırında PKK ile mücadele için kullanacağı bilgisini verdi. TSK, Husky'ler ile 2004'ten bu yana ilgileniyordu.

Zaman gazetesinden Emre Soncan'ın haberine göre; Husky isimli aracı 2 personel kullanıyor, biri aracı yönetiyor, diğeri ise mayın saptama ve analiz cihazlarını idare ediyor. Aracın ön kısmında mayın dedektör ve radarı yer alıyor. Yere gönderdiği sinyallerin dönüşünü analiz eden bilgisayar, gömülü mayının yerini buluyor. Aracı aralarında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin de bulunduğu birçok ülkenin ordusu kullanıyor. Araç, toprağın 1,8 metre altına döşenen mayın, TNT ve benzeri tüm patlayıcıları saptıyor. Sistem bölgeyi boyama ile işaretliyor ve ardından uyarı veriyor. Arkadan gelen bomba imha timine uydudan patlayıcının koordinatlarını bildirebiliyor. Husky'lere ayrıca istenirse otomatik silahlar da entegre edilebiliyor.

Türkiye, PKK terör örgütünün mayınlı saldırıları sonucu büyük kayıplar verdi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz daha önce, "1 Ocak 2002-16 Temmuz 2012 arasında meydana gelen toplam 10 bin 80 iç güvenlik olayında 818 TSK personeli şehit olmuş, 2 bin 290 TSK personeli yaralanmış, bu dönemde bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen 2 bin 152 mayın ve patlayıcı madde kullanma, sabotaj ve kundaklama, yol kesme, yağma, adam kaçırma ve diğer türden olaylarda 268 TSK personeli şehit olmuş, bin 33 TSK personeli yaralanmıştır." açıklamasını yapmıştı.

Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs