En Sıcak Konular

''Gezi olayları dış güdümlü''

9 Temmuz 2013 12:17 tsi
''Gezi olayları dış güdümlü'' Avrasya Sosyal Araştırmalar Merkezi, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin Avrasya coğrafyası aydınlarının değerlendirmelerini ele alan anket sonuçlarını yayınladı.

Aydınların yüzde 58’i Gezi Parkı olayları için 'dış güdümlü eylemler' yorumunda bulundu.

Avrasya Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ebulfez Süleymanlı, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Anketimize Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Belorus’tan, aralarında üniversite öğretim üyeleri, stratejik araştırma merkezi uzmanları ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin bulunduğu 76 kişi katıldı. Katılımcılara Taksim Gezi Olayları ve Türkiye’nin diğer bölgelerindeki olaylara ilişkin sorular yöneltilmiştir.

‘Türkiye’nin İstanbul ve diğer şehirlerinde olup biten olayları takip ettiniz mi?’ sorusuna katılımcıların yüzde 53.8’i, ‘çok yakından takip ettim’, yüzde 46.2’si ‘belli aralıklarla takip ettim’ cevabını verdi.” ifadelerini kullandı.

Ankete katılanlara sorular diğer soruları da açıklayan Süleymanlı şöyle devam etti: “ ‘Olayları daha çok hangi haber kaynağından izlediniz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 45.3’ü, ‘Kendi ülkemin televizyon ve gazete kaynaklarından’, yüzde 23.7’si ‘Hem haber kanallarından, hem sosyal medyadan’ , yüzde12’si Batılı haber kaynaklarından, yüzde 19’u ‘Hem kendi ülke, hem Türkiye, hem de yabancı haber kaynaklarından’ yanıtını vermişlerdir. Bu sonuncu yanıtı verelenler arasında Azerbaycan’dan olan katılımcılar ağırlıktadır.

‘Size göre bu olayların meydana gelmesinin en önemli nedeni nedir?’ şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 58.6’sı, ‘Türkiye’nin itibarını zedelemeye yönelik dış güdümlü eylemler’ şeklinde değerlendirmişlerdir. Katılımcıların yüzde 27.6’sı, ‘Daha ziyade birikmiş siyasal ve toplumsal sorunlara halkın bir tepkisi’, yüzde 13.8’i ‘Mevcut siyasi yönetimin yanlış tutumlarına karşı halkın tepkisiydi’ yanıtını vermişlerdir. İlgi çekici husus, katılımcıların hiçbirinin bu olayları doğal çevre tahribatı hususunda insanların tepkilerini dile getirmeleri olarak değerlendirmemeleridir.

‘Bu olaylar ülkenizin kamuoyu tarafından nasıl karşılandı?’ sorusuna katılmcıların yüzde 86.4’ü, ‘Bu olaylar Türkiye’ye yönelik bakış açısında olumsuz bir durum ortaya çıkarmadı’ yanıtını vermişlerdir. Bu soruya verilen diğer yanıtlar arasında ‘Türkiye’ye tatile gelmek isteyen insanlar arasında endişe oluşturdu ve onlar tatillerini ertelemek zorunda kaldılar’ yanıtı ağırlıktadır. Bu cevap şıkknı işaretleyenler arasında Rusyalı katılımcıların ağırlıkta olduğu gözlenmiştir.”
 
cihan



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,475 µs