En Sıcak Konular

Yargıtay'dan "uyuşturmayan" tarihi karar

2 Ağustos 2007 19:48 tsi
Yargıtay'dan Yargıtay 10. Ceza Dairesi, gençlerimizi bekleyen en büyük tuzaklardan biri olan uyuşturucu ile ilgili tarihi bir karar imza attı. İşte o örnek karar:

Kararda, ‘Aksi görüşün kabulü halinde, hiç uyuşturucu kullanmayıp ilk kez ve belki de basit bir merakla uyuşturucu madde bulundurup henüz kullanmayan bir kişiye bulundurmak suçundan ceza verilecekken, sürekli kullanmak için uyuşturucu bulunduran, ancak olay anında üzerinde bu madde ele geçirilemeyen kişilere hapis cezası verilemeyecek olması eşitlik ilkesine açıkça aykırılık oluşturacaktır” denildi.

Zeytinburnu 3. Asliye Ceza Mahkemesi, “kullanmak için uyuşturucu bulundurmak” suçundan yargılanan ve tahlil sonuçlarında uyuşturucu kullandığı saptanan bir sanığı, 1 yıl hapis cezasına ve tedavi ve denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanmasına mahkum etti.

Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talebinde, TCK’da uyuşturucu madde satın alan, kabul eden ya da bulunduranlar için ceza öngörüldüğü, kullananlar için herhangi bir yaptırım düzenlenmediği belirtildi ve kararın bozulması istendi.

Talebi görüşen Yargıtay 10. Ceza Dairesi, bozma talebini yerinde görmedi.

Dairenin kararında, TCK’nın 191. maddesinin gerekçesine göre uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmanın değil, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek ya da bulundurmanın suç olarak tanımlandığı anımsatıldı.

Bir kişinin uyuşturucu madde kullanması eyleminin, rızası dışında zorla veya hileyle verilmesi durumları dışında, öncelikle kendi iradesiyle bu maddeyi eylemsel ya da hukuksal olarak elde etmesini gerektirdiğine değinilen kararda, bir başka kişinin enjekte etmesi ya da içirmesinde de rıza gösterilmesinin “uyuşturucu bulundurma” suçunu oluşturacağı kaydedildi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Bir kişide uyuşturucu madde kullanımının tıbben saptanmasının uyuşturucu madde bulundurmayı ortaya koyan güçlü bir kanıt niteliği taşıdığına işaret edilen kararda, bu durumda failin “uyuşturucu madde bulundurmak” eyleminden cezalandırılması ve ayrıca tedavi ve denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanmasına karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Kararda, “Aksi görüşün kabulü halinde, hayatında hiç uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmayıp ilk kez ve belki de basit bir merakla uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurup henüz kullanmayan bir kişiye bulundurmak suçundan ceza verilecekken, sürekli kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde bulunduran, ancak olay anında üzerinde bu madde ele geçirilemeyen kişilere hapis cezası verilemeyecek olması eşitlik ilkesine açıkça aykırılık oluşturacaktır” denildi.



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,811 µs