En Sıcak Konular

Darbe, bu toplantıdan sonra geldi

6 Temmuz 2013 09:13 tsi
Darbe, bu toplantıdan sonra geldi Dikkatlerden kaçmayan detay: Ocak ayında 'Mısır'ın geleceğini' tartıştılar; kritik davanın görülmesine 2 gün kala darbe oldu.

Askeri darbe ile devrilen Muhammed Mursi'nin, Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde yabancılara dağıtılan petrol ve doğalgaz imtiyazlarıyla ilgili kanununu yeniden ele alması, Batılı şirketleri tedirgin etti. Petrol devlerinin üst düzey yöneticileri 16 Ocak 2013 tarihinde Mısır'ın meşhur bir golf kulübünde toplandı. Yuvarlak masa toplantısının konu başlığı ise 'Mısır'da Petrol ve Doğalgaz Anlaşmalarının Geleceği' idi.

Senede 80 milyar dolar değerinde petrol ve doğalgaz üretimi yapılan Mısır, benzin kuyrukları ve elektrik kesintileriyle boğuşmaya devam ederken Muhammed Mursi liderliğindeki hükümet ülke kaynaklarından elde edilen kazancın ülke lehine kullanılması amacıyla yeni bir petrol yasasının hazırlanması için çalışmalara başlamıştı. İşte bu çalışma üzerine Mübarek döneminde büyük imtiyazlar edinen petrol devleri, Ocak'ta toplanarak Mursi'ye karşı koordineli lobi yapma kararı aldı.

İngiliz BP ve Alman RWE DEA firmaları, ülke kaynaklarının çıkarılıp satılmasında Mısır devletine nispetle daha fazla hakka sahipti. İki şirketin, 'Vergi ve imtiyaz' olarak adlandırılan özel bir sözleşmesi bulunuyor. Birçok sözleşmenin kamuoyundan saklandığı kaydediliyor.

Mısır'ın ünlü golf kulübü Kattameya Heights'teki toplantıda söz alan Alman petrol ve doğalgaz üreticisi RWE Dea'nın Mısır Yöneticisi Jan Muhl, 'Petrol sahasında, yerel halk nezdinde ve devlet kurumlarında meydan okumalarla karşı karşıyayız' dedi. Shell Mısır Başkanı ise, hükümetin halka sattığı petrol ve doğalgaz fiyatlarında indirim yapmasının doğru olmadığını söyledi. İtalyan Sipetrol yöneticisi Miquel Angel Vargas, 'Devrimden sonra insanların hakları için savaştıklarını duydum. Bedeli kim ödüyor? Petrol şirketleri. Günün sonunda kaybettiklerimizi geri almamız gerekiyor' dedi.

Toplantıyı izleyen Egypt Independent gazetesi ise, 'Uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri Mısır'da büyük potansiyel görüyor, ancak mevcut hükümetin imtiyazlarla ilgili çalışmalarına öfke duyuyorlar' analizini paylaştı. Konferansın sonucunda ilan edilen kararda, 'İmtiyaz anlaşmaları hakkında hükümet üzerinde yoğunlaştırılmış ve koordineli bir lobi yapmak' ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.

Yenişafak'ta yer alan habere göre Mursi iktidarının askeri darbeyle sona erdirilmesinin ardından ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerin haklarının aynen korunacağının belirtilmesi dikkatlerden kaçmadı. Yabancı petrol şirketleriyle yapılmış olan petrol ve doğalgaz imtiyaz sözleşmelerinin dondurulması istemiyle Mısır'lı bir mühendis tarafından açılan dava 6 Temmuz 2013'e ertelenmişti. Davada gerekçe olarak Mısır'ın çıkarlarının korunması gösteriliyordu. Davanın görülmesine iki gün kala, 4 Temmuz'da Mursi'nin iktidardan indirilmesinin ardından söz konusu davanın görülüp görülmeyeceği merak ediliyor.

Bu haber 2,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs