En Sıcak Konular

Baykal dersini almamış: "II. Cumhuriyetçiler beyin yıkadı!"

2 Ağustos 2007 16:12 tsi
Baykal dersini almamış: Seçimlerde yüzde yirminin biraz üstünde oy alarak başarısızlığa uğrayan Deniz Baykal "seçim sonuçlarını analiz edeceğiz ve ders çıkaracağız" demişti. İşte ilk ders...

CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) milletvekili genel seçimi sonuçlarına ilişkin raporunda, AK Parti'nin beklentilerin ve tahminlerin üzerinde oy aldığı, CHP'nin oy oranının ise beklentileri karşılamadığı ifade edilerek, "2002'de AKP'ye destek veren tarikatlar, ikinci cumhuriyetçiler ve belirli batılı odaklar, 2007'de de iktidarın arkasında yer aldı. Bu kez destekleri daha güçlüydü"
iddiasında bulunuldu.

CHP MYK tarafından hazırlanarak Parti Meclisi'ne (PM) sunulan raporda, genel seçimlere yönelik çalışmalar ve seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Raporda, CHP'nin 2002'de yüzde 19.39 olan oy oranını yüzde 20.68'e çıkararak 2. parti olduğu, ancak bu sonucun beklentileri karşılamadığı ifade edilirken, AK Parti'nin ise beklenti ve tahminlerin üzerinde oy aldığına işaret edildi.

"CHP'ye yakın olduğu düşünülen seçmen kitlelerinin seçime katılım oranı düşük kaldı" varsayımının geçerli olmadığı, CHP'nin göreli olarak daha yüksek oy oranlarına ulaştığı kentlerdeki seçime katılım oranlarının bunu kanıtladığı görüşü dile getirilen raporda, il il seçim sonuçlarına
yer verildi.

Raporda, CHP'nin, 2002 genel seçimlerine göre en çok aralarında Tunceli, Ağrı, Iğdır, Siirt ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu doğu ve güneydoğu bölgelerinde gerilediğine dikkat çekilirken, Türkiye'nin gelişmiş bölgelerinde ise oyların artış gösterdiği vurgulandı.

Seçim sonuçlarını AK Parti lehine etkileyen bazı faktörlere de dikkat çekilen raporda, özetle şu görüşlere yer verildi.

"-2002'de AKP'ye destek veren tarikatlar, 2. cumhuriyetçiler ve belirli batılı odaklar, 2007'de de iktidarın arkasında yer aldılar. Üstelik bu kez destekleri daha güçlüydü.

-Tırmanan terör karşısında inisiyatifi ABD ve Kuzey Irak'ın insafına terk eden iktidar, ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kafa karıştırıcı mesajlarla halkı yanıltarak, tarikatçı cemaat ve aşiret ilişkilerinden de yararlanarak çok yaygın bir destek sağladı. AKP'ye
destek giderek büyük kentlerin varoşlarında yaşama tutunmaya çalışan Kürt kökenli yurttaşlarımız arasında da yaygınlaştı.

-Dinin en geniş anlamda siyasi amaçlarla kullanılması, halkımızın din duygularının sömürülmesi, cami hocalarının önemli bölümünün AKP propagandasında aktif rol üstlenmesi ile dinine bağlı Anadolu insanı üzerinde etkinlik sağlandı.

-'İkinci Cumhuriyetçilik' söylemi, adeta resmi ideolojiye dönüştürüldü.

Sayıları az ancak medya üzerinde etkinlikleri yüksek olan ikinci Cumhuriyetçiler, adeta beyinleri yıkadı.

-Merkez sağın kendi içinde bütünleşememesi ile sağda oluşan çözülme sonucu AKP'ye destek aktı.

-Ekonomik istikrar endişesine kapılanlar 'iktidar değişmesin, tek parti iktidarı sürsün' saplantısıyla AKP'ye yöneldi.

-IMF'nin örtülü onayı ile özellikle son 1 ayda uygulamaya konulan aldatmacı sosyal politikaların cazibesine kapılanlar AKP'ye destek verdi.

-Kamu kaynakları ile bireysel yarar sağlama operasyonlarına, promosyon dağıtımına teslim olanlardan destek sağlandı.

-Partilerin seçim harcamaları denetlenemedi. AKP'nin metropol belediyeler düzeyinde son 2 yıldır uygulamakta olduğu hane halkına gıda ve kömür desteği, seçim kampanyası döneminde katlanarak artırıldı. Seçim rüşveti niteliğindeki gıda torbaları ile seçmene para dağıtılmasına göz yumuldu."

CNNTurk



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,343 µs