iyibilgi zoom iyibilgi zoom

En Sıcak Konular

Araplar İsrail'i barışa zorluyor

2 Ağustos 2007 16:06 tsi
Araplar İsrail'i barışa zorluyor Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanlıkları, İsrail'i Çarşamba günü yapılacak bir toplantıyla, Arap Birliği'nin hazırlayacağı bir program dahilinde, Filistin sınırının konu edileceği bir barış için zorluyor. iyibilgi zoom

Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanları İsrail'i Arap Birliği'nin hazırladığı bir planın parçası olarak Filistin sınırında yapılacak bir barış için zorluyor.

Ne Bakanlar ne de İsrail, 2000’den beri geciktirilen ve son dönemde düzelmeye başlayan diplomatik sürecin nasıl düzelmeye başladığının detaylarını vermiyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ürdün Dışişleri Bakanı Abdullah Hatip, “Kesin bir programa ihtiyacımız var. Hızlı bir program olmalı ve İsrail’i bu tarihi fırsatı çöpe atmamak için ikna etmeliyiz.” dedi.

2002 yılında Arap Birliği’nin, birlik içindeki 22 Arap ülkesini ve İsrail’i, işgal edilmiş tüm topraklardan karşılıklı çekilme ve Filistin’in inşası için hazırladığı planın yürümemesinin ardından Arap ülkeleri içinde İsrail’le halen barış anlaşmasına sahip ülkeler yalnızca Mısır ve Ürdün,..

Son dönem diplomatik gelişmeleri İngiliz Başbakanı Tony Blair’in de ziyaret edilmesini de içeriyor. Blair’in çabaları, Büyük Arap desteğini kazanmak için, İran'ın nükleer yükselişini durdurmada ve Irak'taki savaşta olduğu gibi yine ABD ile kesişti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise Filistin’in sınırları, savaş esirlerinin iadesi ve Kudüs gibi konularda, kesinleşen bir program ya da belirlenen aşamaların henüz bulunmadığını kaydetti.

İsrailli yetkililer yapılan son görüşmelerde konunun yalnızca Filistin’in genel bir taslağının yapılmasına kadar götürülebildiğini aktardı.

Rice da sahnede

Tüm bu gelişmelerin ardında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün önce Kudüs’te İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ardından da bugün Ramallah’ta Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la görüştü.

Rice, İsrail hükümetinin, Filistin devleti kurulmasının önündeki temel sorunları görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Önerilen Orta Doğu Konferansı’nın da birlikte fotoğraf çektirmek için değil, Filistin devleti kurulması yönünde ciddi adımlar atmak amacıyla düzenleneceğini de ısrarla vurguladı.

“Zorlu maddeler”

Fakat daha sonra Rice, ilk görüştüğü İsrail Başbakanı Olmert’in önkoşullarını desteklediğini de ortaya koydu ve “İsrail ile Filistinlileri, daha yoğun bir diyalog kurmaya ve bu diyalogda, bugüne kadar Filistin devleti kurulmasının önünde engel oluşturan zorlu maddeleri ele almaya” çağırdı. Sözünü ettiği “zorlu maddelerin” neler olduğunuysa açıklamadı.
 
Bu sözleriyle Rice bir anlamda İsrail basınında yayınlanan haberleri doğruladı. Haaretz gazetesinde bugün yeralan bir haberde, Olmert’in Konferans düşüncesine olumlu baktığı, ancak bundan önce İsrail ile Filistinliler arasında yapılacak ikili görüşmelerde bir dizi “ortak ilke” üzerinde anlaşılmasını istediği bildiriliyor.
 
Filistin’e 80 milyon dolar

Amerikan Dışişleri Bakanı Rice, Filistin yönetimiyle görüşmelerinde, Hamas’ın seçim zaferinden sonra Beyaz Saray’ın Filistinlilere uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldıran bir de anlaşma imzaladı. Filistin Özerk Yönetimi adına Başbakan Selam Feyyat’ın onayladığı çerçeve anlaşmasıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin vereceği 80 milyon dolar, Haziran ayında Hamas silahlı kuvvetleri tarafından Gazze Şeridi’nden atılan Filistin güvenlik kuvvetlerinin reformu ve güçlendirilmesi için kullanılacak.
 
Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da, bu konudaki kararlılığını dile getirdi ve “Filistin bölgelerinde güvenlik durumunun iyileştirilmesine” çalışacağına söz verdi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,387 µs