En Sıcak Konular

''Mısır'' Fransız ve İsviçre basınında

5 Temmuz 2013 13:42 tsi
Mısır’da ordunun yönetime el koymasının yankıları Fransız ve İsviçre basınının gündeminde yer almaya devam ediyor.

Fransa'nın Le Monde gazetesi, “Mısır'da ordu, İslamcıların gösterilerine uzlaşma çağrısı yaptı” başlığı ile verdiği haberde, cuma gününün önemine vurgu yaptı. Le Monde, “Mursi’nin devrilmesinden iki gün sonra askerler, uzlaşma çağrısı yaparak, eski liderin destekçilerinin cuma namazı sonrası intikam gösterisi çağrılarından vazgeçmelerini istedi” ifadelerine yer verdi. Le Monde ayrıca, askerlerin Mısır’da güvenliği olumsuz etkileyecek, yolları kapayacak, Mısır ekonomisinin güvenliğini ve ulusal çıkarlarını tehlikeye atacak gösterilere izin verilmeyeceği yönündeki kararını da okurlarıyla paylaştı.

“Darbeye pasif direniş”

“Yetki yeni anahtar oyuncularda” başlığını kullanan Le Parisien, geçici Cumhurbaşkanı Adil Mansur’a gönderme yaptı. Le Parisien, “Firavunlar diyarında, birkaç gün içinde liderler değişti. Mısır’ın güçlü askeri kurumu, demokratik olarak seçilen ilk Cumhurbaşkanı Mursi’yi görevden aldı. Yetkiyi alan yeni oyuncular, siyaset sahnesine ilk adımlarını attı” dedi.

Le Parisien, bugün ordu karşıtı gösterilerin yapılacağı ve Mursi yandaşlarından yapılan, “Mısırlılar, darbeye karşı pasif direniş sergileyecekler” çağrısına da yer verdi.

“Askeri darbeden sonra sevinç gösterileri” başlığı ile gelişmeleri okurlarına duyuran Le Figaro, Tahrir Meydanı’ndan Mursi karşıtlarının sevinç gösterilerine yer verdi. Bir başka haberinde ise Le Figaro, “Mısır’da İslamcılar telaş içinde, günü kurtarmaya çalışıyorlar” yorumunda bulundu. Devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşlerin önde gelenlerinin adalet karşısına çıkartılacağını ifade eden Le Figaro, buna karşılık Müslüman Kardeşlerin isyana yönelmeyeceğini kaydetti.

Cuma namazı sonrası yapılacak Mursi yanlısı gösterilere dikkati çeken Le Figaro, askerin ve Mursi karşıtlarının tavrının olayların büyümemesi için önemli olduğunu yazdı.

İsviçre basını

Neue Zürcher Zeitung gazetesinin, "İslamcılara karşı cadı avından korku duyuluyor" başlıklı haberinde, Mısır'ın göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un önünde, generallerin siyasi gündeminin uygulanması gibi zor bir görevin beklediği belirtildi.

Tages Anzeiger gazetesinin, "Deneme-yanılma demokrasi" başlıklı haberinde, "Ülkenin tarihinde ilk demokratik seçimle gelen devlet başkanının devrilmesine Mısır halkının tepkisiz olması korkutuyor" denildi.

Le Temps gazetesinin haberinde, Müslüman Kardeşler'in siyasi söylemini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağı ifade edildi.

aa






Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,263 µs