En Sıcak Konular

Türk istihbarat uçağını İsrail uçuruyor

2 Ağustos 2007 14:33 tsi
Türk istihbarat uçağını İsrail uçuruyor Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak üzere İsrail'den kiralanan İnsansız Hava Aracı, SSM yetkilileri ve askeri uzmanları birbirine düşürdü. Askeri uzmanlar İsrail'in İHA işletmesiyle iki yönlü istihbarat açığı doğacağını ileri sürüyor.

PKK'nın hareketlerini takip için kiralanan İnsansız Hava Aracı'nı İsrail işletmeye başladı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak üzere İsrail'den kiralanan İnsansız Hava Aracı, SSM yetkilileri ve askeri uzmanları birbirine düşürdü. İsrail'in İHA işletmesiyle iki yönlü istihbarat açığı doğacağını iddia eden askeri uzmanlara göre İsrail hem PKK hakkında istihbarat toplayacak hem de Türkiye'nin istihbaratlara tepki şeklini istihbarat değerlendirme gücünü ölçecek. SSM yetkilileri ise İsrail'in sadece HİK uçurarak anlamlı bir bilgiye ulaşamayacağını savundu.

SSM DOĞRULADI

İsrail'den kiralanan İHA'yı yine İsraililerin uçuracağını doğrulayan SSM yetkilileri aracın çok geniş bir alanda uçtuğunu belirterek "PKK hakkında hangi bilginin toplandığının İsrail tarafından bilinmesi mümkün değil. 24 saat havada kalan ve Güneydoğu Bölgesi'nin pek çok yeri üzerinde uçan bir İHA'dan gelen bilgilerden hangisi hangi operasyon için elde edildi operatör bilemez" diye konuştu.

UÇAKTA KAYIT CİHAZI VAR

SSM'nin savunmasının geçerli olmadığını iddia eden askeri uzmanlar ise uçakta kayıt cihazı bulunduğunu belirterek şu iddialarda bulundu:

"Bu uçaklarda elde edilen görüntüler anında görüntü işleme merkezine gönderilir ancak olası bir arızaya önlem olarak bir kopyası uçakta kaydedilir. İsrailliler uçuş sırasında elde edilen görüntüleri göremez ama uçak onların kontrolü altında, uçağa bakım adı altında elde edilen görüntüleri sonradan görebilirler. Orta İrtifa Uzun Uçuş (MALE) adı verilen bu tip uçaklarda bu sistem standart olarak bulunur zaten SSM'nin teknik şartnamesinde de bu sistem şart koşulmuştu.

SADECE ÜZERİNDEN GEÇTİĞİ YERİ GÖRÜYOR

Bazı HİK'ler üzerinde uçtuğu yeri değil 40- 50 hatta 100 kilometre uzağı görür. Bu sayede örneğin sınır üzerinde uçar ama kendi hakimiyetinde olmayan yeri görür. Buna yanal gözlem denir. MALE tipi uçaklar ise yanal gözlem için kullanılmaz. Radar yansıtması düşük olduğu, hedefin üzerine gittiği zaman dahi motor sesi duyulmadığı ve küçüklüğünden dolayı görülmediği için bu tür araçlar hedefin üzerinde uçar ve görüntüyü en yakın mesafeden alır. Bu sayede en net görüntü elde edilir. Bu uçağın aldığı görüntüye ulaşamasanız dahi nerenin görüntüsünü aldığını iyi bilirsiniz."

İSTİHBARAT TÜRKİYE'YE, İSTİHBARATIN İSTİHBARATI İSRAİL'E GİDECEK

İsraillilerin kontrolünde İstihbarat toplanmasını "istihbaratla ilgili istihbarat toplanacak" şeklinde yorumlayan bir diğer askeri uzman ise şunları savundu: "İsrail, HİK'lerin hangi sıklıkta, nerede, hangi yükseklikte ve hangi ihtiyaçları karşılamak üzere uçurulduğunu bilecek. TSK'nın daha sonra terör örgütü PKK'ya karşı giriştiği operasyonlarla bu bilgileri karşılaştıran İsrail, Türkiye'nin bilgileri değerlendirme hızını, verimliliğini, hareket şeklini ölçebilecek.”

BAŞINDA EĞİTİMLİ TÜRK UZMAN YOK

Başında eğitimli bir Türk uzmanın bulunmadığı bir uçağın İsrail'liler tarafından uçurulmasının her şart altında yanlış olduğunu savunan uzmanlar bu nedenle İsrail'in uçak üzerinde ne yaptığının bilinemeyeceğini ileri sürüyor.

TÜRK PERSONELE BİR YIL SÜRECEK EĞİTİM

Uçuşun sürekli olarak İsrailli ekip tarafından yapılamayacağını kabul eden İsrail, Türk ekibine bir yıl süreyle operatörlük eğitimi verecek.

OPERASYON EKİBİ BATMAN'DA

Kiralanan uçağın standart dışı olduğunu savunan İsrail tarafı Türk personelin söz konusu uçağı uçuramayacağını iddia ederek uçuşun İsrailli personelin tarafından yapılmasını savundu. Türkiye'nin bu konuda ikna olmasıyla beraber İsrail'li ekip Batman'a giderek göreve başladı.

İHALEYİ GECİKTİRDİ KİRALAMAYI KAZANDI

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından 2 yıl önce açılan İHA ihalesinde gecikme yaşanınca ihaleyi kazanan İsrailli firma ile tekrar temasa geçildi. İsrail IAI/Elbit ortaklığı tarafından kurulan IUP konsorsiyumu ile varılan anlaşma sonucu uçaklar hazır oluncaya kadar bir İHA'nın Güneydoğu'da uçurulmasına karar verildi.

ACİL İHTİYAÇ NEDENİYLE

Türkiye, ihalede 6 aylık bir gecikmeye giden firmayla ayrı bir kontrat imzalanmasına "Acil ihtiyaç" açıklması getirdi. Uçağın kira bedeli 8 ile 10 milyon dolar olarak belirlendi ve bu bedelin gecikme nedeniyle doğan cezalara eşit olmasına karar verildi. Gecikme olmasaydı ilk iki uçak 2007 de teslim edilecekti.

hürriyet



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,746 µs