En Sıcak Konular

İstanbul Müftülüğü yağmur duasına çıkacak

2 Ağustos 2007 13:16 tsi
İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, yaşanan kuraklık nedeniyle yağmur duası yapılması için il ve ilçe müftülüklerine her hafta yüzlerce e-mail, faks, telefon, dilekçe ve yüz yüze görüşmelerde talepler geldiğini söyledi.

Su kıtlığı ve su tasarrufu konusunda İstanbul Müftülüğünün yaptığı çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Çağrıcı, küresel ısınma ve benzeri nedenlerle Türkiye'de ciddi bir kuraklık yaşandığına dikkat çekerek, özellikle İstanbul ve Ankara gibi nüfusu yoğun olan kentlerde bunun önemli tesirlerinin olacağının görüldüğünü kaydetti.

Bazı kurumlardan ve vatandaşlardan gelen talepleri dikkate alarak vaaz ve hutbelerde vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları konusunda telkinlerde bulunduklarını ifade eden Çağrıcı, su tasarrufu ile ilgili birini kendisinin kaleme aldığı 2 adet hutbenin camilerde çeşitli zamanlarda okunduğunu ve cemaatin bilgilendirildiğini belirtti.

“Su tasarrufu konusunda yurttaşlarımızın özenli davranması hem toplumsal bir görev, hem de yüzlerce ayet ve hadisin gerektirdiği dini bir ödevdir” diyen Mustafa Çağrıcı, İslam dininin tutumlu olmaya ve tasarruflu davranmaya büyük önem verdiğini kaydetti.

Çağrıcı, “Peygamberimiz 'Irmaktan abdest alıyor olsanız bile abdest suyunuzu ölçülü kullanın' diyor. Bu bir zihniyet, tutum, nimete saygı meselesidir. 'Ne kadar çok şey varsa kullanırım, harcarım' anlayışı İslami edebe, ahlaka uygun değildir” dedi.

Suyun tasarruflu kullanımı ve yetkililerin bu konudaki tavsiyelerine uyulması için ilçe müftüleri ve vaizlerle zaman zaman toplantılar yaptıklarını ve vaazlarda bu konuların işlenmesini sağladıklarını belirten Çağrıcı, “Vesile düşürdükçe su tasarrufuna cemaatin dikkatini çekmelerini istedik. Ben de kendi evimden, ailemden görüyorum ki, istenirse çok ciddi su tasarrufu sağlanabilir. Yani musluğu açıp abdest alırken, bütün abdest boyunca suyu açık tutmakla, her organı yıkarken suyu açıp sonra aradaki boşluklarda kapatmak arasında çok önemli tüketim farkı olduğu görülüyor. Denerse herkes bunu görür, bunun dışındaki kullanımlar için de bu böyledir” diye konuştu.

Hurriyet



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs