En Sıcak Konular

'Türkiye'nin AB rotasını Sarkozy bile değiştiremez'

2 Ağustos 2007 10:51 tsi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin üyelik müzakerelerini durdurma planının başarılı olmayacağı öne sürüldü. Avusturyalı Die Presse gazetesi, “Türk seçmeni, seçimleri AKP'nin kazanmasını sağlayarak, Türkiye'nin AB rota

Avusturya gazetesi Die Presse, “Avrupa'nın boğazdaki zaferi” başlıklı haberinde Türkiye'de 2013 yılına kadar birçok şeyin değişmesi gerektiğini belirterek bu tarihten sonra AB üyesi ülkelerin Türkiye'nin yaptığı reformlara göre birliğe katılımına onay vereceğini belirtti. Haberde şu görüşler dile getirildi:

“Hem ruhani hem de dünyevi güçler, Türkiye'deki seçimleri kazananı onayladı. Vatikan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'sinin başarısını Avrupa adına memnuniyetle karşılayan ilk devletler arasındaydı.”

ABHaber’e göre, gazete, İstanbul'daki Ortodoks Patriğin, daha seçimlerden önce AKP'ye duyduğu sempatiyi gösterdiğini, Bavyera'nın gelecekteki Başbakanı Beckstein de, seçimlerin sonucundan duyduğu memnuniyeti açıkça belli ettiğini kaydetti. Gazete şu ifadeler kullandı:

“İstanbul Borsasındaki kurlar yeni bir rekora ulaştı. Bir an için Türkiye ile Avrupa arasındaki dramatik ilişki Harry Potter masalında olduğu gibi ‘And all was well’ cümlesiyle bitecekmiş gibi göründü. Ama ne Avrupa politikası bir masal, ne de Recep Tayyip Erdoğan Harry Potter.”

Ancak seçimlerin ertesi günü bazılarının, Türkiye'nin yürümesi gereken taşlı yolu hatırlattığını belirten gazete, bu çerçevede “Fransa Cumhurbaşkanı tabii önce seçim galibini kutladı, ama hemen önemli ‘görüş farklılıklarına’ da işaret etti” diye yazdı.

Buna karşın Sarkozy’nin müzakerelerini durdurma planının başarılı olup olmayacağı sorusunu soran gazete, Avusturya’nın tutumuna değinerek şu değerlendirmesini yaptı:

“Türkiye'de Avrupa yolundaki en büyük engellerden biri olarak görülen Avusturya nasıl bir pozisyon almalı?... Avusturya'nın Ankara'daki kültürel dış politikasının güçlendirilmesinden tutun da, Türkiye'deki Avusturya Lisesi mezunlarına verilecek burslara kadar, ikili ilişkilerde yapılacak çok şey var. Ekonomi alanında Türkiye'nin büyümesine katılma fırsatları mevcut. Başbakanın Ankara ve İstanbul'u ziyaret etmesi de fena olmaz.”

Die Presse, Türkiye’nin, 2013 yılına kadar birçok değişiklik yapmak zorunda olduğunu, böylece Avrupa parlamentolarının elde edilen başarılar bazında siyasi kararlara varacaklarını belirterek “Türk seçmeni, seçimleri AKP'nin kazanmasını sağlayarak, Türkiye'nin o zamana kadar AB rotasında kalma ihtimalini güçlendirmiş oldu. Bunu Sarkozy de değiştiremez” yorumunu yaptı.

Hurriyet



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs