En Sıcak Konular

Mazlumder: Lice'de doğrudan ateş açıldı

1 Temmuz 2013 15:14 tsi
MAZLUMDER tarafından hazırlanan rapora göre Lice'de ağır silahlarla hedef gözetecek biçimde doğrudan grup üzerine kasti olarak ateş açıldığı iddia ediliyor

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Kayacık Köyü'nde jandarma karakol binasının yenilenmesini protesto edilmesi sırasında çıkan ve bir kişinin öldüğü, dokuz kişinin de yaralandığı olayla ilgili İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi olay yerinde ve köyde yaptığı incelemeleriyle ilgili bir rapor hazırladı.

Mazlum-Der Koordinatörü Cihan Ülsen, olaydan sonra medyada olayın köylüler arasındaki husumetten veya yapılan uyuşturucu operasyonlarından duyulan rahatsızlıktan kaynaklandığına dair açıklamaların yer aldığını, hak ihlali olup olmadığını araştırmak için olay yerine gittiklerini; mağdur, mağdur yakınları, görgü tanıkları, savcı, karakol komutanı ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Ülsen, köylülerin jandarma karakol binasında yapılan tadilat ve inşaatları protesto etmek için toplandığını ifade ederken, göstericilerin hiçbir şekilde karakol binasına fiziki müdahaleleri olmadığını söyledi.

Cihan Ülsen, buna karşılık, olayda ağır silahlarla hedef gözetecek biçimde doğrudan grup üzerine kasti olarak ateş açıldığının tespit edildiğini iddia etti.

Ülsen, şöyle dedi:

"Olayın çıkış sebebine ilişkin resmi makamların yapmış olduğu açıklamalar; yetersiz ve inandırıcılıktan uzak beyanlardır. Bu beyanları destekleyen tek bir tanık beyanı veya delile heyetimiz ulaşamamıştır. Böylesi bir olayda ağır silahların hedef gözetecek şekilde kullanılması kabul edilemez bir durumdur. Barış sürecinin sorunsuz nihayete ermesi ve özellikle son zamanlarda toplumda büyük rahatsızlıklar meydana getiren yeni karakol yapımlarına ilişkin yapılan protesto eylemi, orantısız güç kullanılarak yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlaline meydan veren bu olayın yaşanmasına yol açmıştır. Olaydan sonra kamu erkinin açıklamaları yanıltma ve yönlendirme amaçlı olup gerçek dışı beyanlarıdır. 'Göstericiler birbirlerini vurmuşlar', 'Köylüler arasında husumet vardı, olay bu husumetten kaynaklanmıştır' gibi gayri ciddi açıklamaların yapılması, bir kez daha devlet aklının böylesi olaylarda 'memurunu koruma-kollama' alışkanlığından vazgeçmediğini göstermektedir.

SAVCILIKTAN MAĞDURA ŞÜPHELİ MUAMELESİ

Ayrıca olaydan 2 gün sonra Diyarbakır Valisi'nin yaşananların uyuşturucu operasyonlarına tepki olarak yaşandığını bildirmesi gerçek dışılığı ve çelişkiyi ortaya koymaktadır. Bu açıklamalar bir kez daha yaşananların üstünün örtüleceği kaygısını biz de oluşturmuştur. Olay yerinden delillerin toplanması esnasında ayrıca pankart ve ped şişelerin toplanması ilk elden protesto olayına karışanların tespiti amacı ile yapıldığı, olay yeri incelemenin yaşanan olayın meydana çıkarılmasından çok, olaya katılanların tespit edilmesi gibi bir amaçla yapıldığı kanaati oluşturmaktadır."

RAPORDAN TESPİTLER

Kayacık (Hezan) köy yolu ayırımının ve köy yolunun çevre köylülerce kapatıldığı heyetimizce gözlenmiştir.

Olay yerinin Kayacık (Hezan) köyü yeni karakol inşaat alanı önü olduğunu tespit etmiştir.

Yapılan protestolara Kayacık ( Hezan ) köyünden bir katılımın olmadığı, protestoya katılımların genelde Lice ilçesi merkez, çevre köy ve mezralardan geldikleri tespit edilmiştir.

Heyetimiz olay yerine vardığında çeşitli STK (İHD, BARO, KESK, TABİP ODASI) temsilcilerinin olay yerinde olduğunu gözlemlemiştir.

Olay yeri incelemesinin STK (İHD, BARO, KESK, TABİP ODASI) temsilcileri olay yerine varmadan sadece karakol içerisindeki tespitlerden ibaret olduğu tarafımızca görülmüştür.

Olay yerinde gerekli tertibatların alınmadığı ve böylece delillerin sağlıklı bir şekilde toplanmadığı heyetimizce gözlemlenmiştir.  STK temsilcilerinin talepleri doğrultusunda olayın yaşandığı yerlerde de inceleme yapılmıştır.

Heyetimiz olay yerine vardığında karakol ve civarında herhangi bir yangın veya ateş olmadığı halde daha sonra karakolun bulunduğu yerin hemen alt kısmında –çalıların olduğu bölümde-  bir yangının çıktığı tespit edilmiştir. Bununla beraber, işçilere ait çadırların yandığı yer ve karakolda meydana gelmiş olması muhtemel yanma, hasar, izlerin heyetimiz tarafından görüntülenmesine askerler tarafından izin verilmemiştir. Heyetimiz de görmediği ve tanık olmadığı bir husus konusunda sağlıklı bir gözlem veya tespit yapma imkanına sahip olmamıştır. Lakin raporda da belirtildiği üzere atılan molotof kokteyllerinin o civarlara atıldığı ayrıca belirtilmiştir. Valiliğin yayınladığı görüntüler de tespitlerimizi bu anlamda doğrulamaktadır.

Olay yerinde 4–5 yerde farklı noktalarda kan izleri tespit edilmiştir.

Olay yerinde pet şişeler ve pankartların delil olarak alınması dikkat çekici olarak görülmüştür.

Yapılan görüşmelerde, olayda askeri kuvvetlerin öncelikle gaz bombası kullandığı tespit edilmiş, gaz bombası kullanıldıktan sonra karakol inşaatının bulunduğu alana ( askerlerin bulunduğu alandan uzak bir bölgeye, inşaat alanına doğru, çadırların olduğu bölge tarafına )  göstericiler tarafından taşlar ile 2 adet molotof kokteyli atıldığı ve sonrasında jandarmanın silah kullandığı tespit edilmiştir.

Olayın çıkış nedeni protesto sırasında orada bulunan kişiler ve Kayacık (Hezan) köyünde yaşayanlar ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Lice İlçesi ve çevre köylerinde yaşayanların Kayacık Köyünde bulunan Jandarma Komutanlık binasında yapılan tadilatlar ve inşaatları protesto etmek için toplanmış oldukları tespit edilmiştir.

Olayda güvenlik kuvvetlerince Medeni Yıldırım adlı bir 1 kişinin yaşam hakkının ve 9 kişinin de vücut bütünlüğünün ihlal edildiği,

Ölü ve yaralıların genel itibari ile sırt ve bölgesinden olduğu,

Bu ihlallerle ilgili olarak henüz hiçbir olası şüphelinin gözaltına dahi alınmadığı,

Şiddete başvurmadan kullanılan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması sırasında güvenlik kuvvetlerince biber gazıyla kitleye müdahale edilerek hakkın kullanılmasının engellendiği,

Kitle tarafından hakkın kullanılmasının sınırlarının dışına bundan sonra çıkıldığı,

Kitleye karşı doğrudan ateşli silah kullanımını gerektiren bir durum olmadığı,

Jandarma Karakolu ve güvenlik kuvvetlerine karşı herhangi bir şekilde silah kullanılmadığı, kitle tarafından silah kullanıldığı gösterir herhangi bir delil veya buna ilişkin bir beyan olmadığı heyetimizce tespit edilmiştir.

Güvenlik kuvvetlerinin, Medeni Yıldırım'ın yaşam hakkı ve yaralananların vücut bütünlüğünün ihlaline neden olan hareketlerinden önce herhangi bir uyarı ateşi açmadığı, Göstericilerin hiçbir şekilde karakol binasına fiziki bir müdahaleleri olmamasına karşın, olayda kolluk güçlerince ağır silahlar hedef gözetecek şekilde doğrudan kitle üzerine kasti olarak ateş açıldığı tespit edilmiştir.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs