En Sıcak Konular

Zoraki ortak

1 Temmuz 2013 10:40 tsi
Zoraki ortak GEZİ: Halk iktidarın ortağı olabilir mi?..

iyibilgi ankara

İngiltere Dışişleri eski Bakanı David Miliband dün Hürriyet’e verdiği röportajda, “Türkiye’deki Gezi Parkı protestolarının dünyadaki çok daha büyük bir açık toplum trendinin parçası olduğunu, artık halkların, tüm hükümetlerin koalisyon ortağı olduğu”nu belirtti.

Doğrusu bu bakış “politik felsefe” açısından hayli eğlenceli tartışmalar yaratabilir. Ancak iktidarın paylaşımı açısından ciddi arazlar içeriyor.

Demokrasilerde halkın iktidara katılmının nasıl olacağı, üzerinde konuşulacak mesele kalmayacak kadar belirgin. Sandık getirir, sandık götürür!

Peki, iktidara ortaklık  “protestolarla” olabilir mi? Demokrasi, iktidarın dikkatinin çekilmesi noktasında bu yöntemlere de cevaz veriyor. Yönetime katılma metotları içinde ve şartları gayet açık olan gösteri hürriyetleri de geniş ölçüde tanımlanmış durumda.

Ya daha fazlası? Seçilmiş iktidarın gidişi üzerine kurgulanmış, “yapıcı” niteliği olmayan, salt “modern” diye “sosyal medya” üzerinden inşa edilmiş, katılımcıları içindeki masum çekirdeği de ezen eylemler?

Dijital protestolar iktidar ortaklığı için kâfi değil ama en önemlisi şu; protestolar sanal olabilir ama gerçek bir hükümetin koalisyon ortağı olmak için halktan bunun izninin alınmış olması gerekiyor! Eğer protestolara katılanların tamamı sandığa gider ve bu iktidarı değiştirir fikri kabul görüyorsa, eylemlere zaten gerek yok!

Yok, “hepsi oy kullansa da güç yetmez” deniyorsa, kimse seçilmiş iktidara zoraki ortak çıkamaz. Neden? Çünkü “demokrasi” öyle istiyor. Tıpkı İngiltere ve tıpkı ABD’deki.. Hatta Almanya’daki gibi.

Ama tersi olabilir! Yani seçilmiş iktidar protestolara ortak olabilir. Demokrasiler hükümetlere böyle görevler de verir; sana karşı çıkanların isteklerini dinle, toplum/ülke yararı olanları yerine getir!

Bu durumda ilk soru daha rahat yanıtlanabilir; “Halk iktidarın ortağı olabilir mi”? Hayır.. Efendisi olabilir!. Ama efendice.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs