En Sıcak Konular

Dramatik bekleyiş

2 Ağustos 2007 09:42 tsi
Dramatik bekleyiş
Afganistan'da Taliban'ın kaçırdığı Koreli rehineler için verdiği süre dolarken, Afganistan ve ABD güçleri ortak operasyon başlattı. Güney Kore'de ise sessiz bir bekleyiş hakim. Gözyaşları içindeki rehine yakınları, Taliban ile görüşülmesinden yana.

Taliban'ın, rehin tuttuğu 21 Güney Koreli için Afgan hükümetine verdiği süre dün doldu. 13 gün önce Kabil-Kandahar yolunda otobüsle giden 18'i kadın 23 Güney Koreliyi kaçıran Taliban, talepleri yerine getirilmediği için rehinelerden 2'sini öldürmüş, 18'i kadın 5'i erkek 21 rehine içinse bugüne kadar süre tanımıştı. Taliban, cezaevinde tutuklu bulunan 8 üyesinin salıverilmesi karşılığında 8 rehinenin serbest bırakılacağını bildirmiş, diğer rehineler için görüşmelerin devam etmesini istemişti. Yetkililerse bu talebe karşı çıkıyor.

HER AN ÖLDÜRÜLEBİLİRLER

Taliban, taleplerinin karşılanması için Afgan hükümetine verdiği sürenin dolması üzerine, Güney Koreli 21 rehineden bazısını “herhangi bir zamanda” öldürebileceği tehdidinde bulundu. Afgan hükümetiyle yapılan görüşmelerde bir ilerleme kaydedilemediğini belirten Taliban Sözcüsü Yusuf Ahmedi, “Verdiğimiz sürenin dolmasından sonra bir veya daha fazla rehineyi herhangi bir zamanda öldürebiliriz” diye konuştu.


DÜĞMEYE BASILDI

Bu arada Taliban militanlarının rehin tuttuğu 21 Güney Koreli rehineyi kurtarmak için operasyon başlatıldığı bildirildi. Rehinelerin kaçırıldığı Gazne vilayetinin Karabağ bölgesinin yerel yetkilisi Hovca Sıddiki, rehineler karşılığında 23 Taliban mahkumunun serbest bırakılmasını isteyen örgütün verdiği sürenin dün sabah dolmasının ardından operasyonun başladığını söyledi. 20 Temmuz'da Kabil- Kandahar yolunda bir otobüsteki, 18'i kadın 23 Güney Koreliyi kaçıran Taliban, talepleri yerine getirilmediği için rehinelerden ikisini öldürmüştü.


G.Kore hükümeti çaresiz

Rehinelerin serbest bırakılması için Güney Kore hükümeti girişimlerde bulunsa da, çabaları şimdilik sonuç vermiyor. 29 Temmuz'da G.Kore hükümeti Ulusal Güvenlik Danışmanı rehinelerin serbest bırakılması için Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmüştü. Güney Kore halkı ise hükümeti, elinden geleni yeteri kadar yapmamakla suçluyor.


Rehine anneleri umutlarını yitiriyor

Rehine yakınları özellikle de anneler, iki haftadır hem Japonya hükümetinden hem de Bush yönetiminden Taliban'la anlaşma yoluna giderek çocuklarının kurtarılmasını istedi. Bunun için savaş karşıtlarıyla birlikte başkent Tokyo'da gösteriler düzenledi. Dün yapılan gösteride aileler üzerinde "Onları çok seviyoruz ve bağrımıza basmak istiyoruz" diye pankart açtılar. Afganistan'a misyonerlik faaliyeti için gittikleri ileri sürülen rehine yakınlarının elinde onları Seul Havaalanı'ndan son kez uğurladıkları bir fotoğraf kaldı.

yenişafak



Bu haber 219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs