En Sıcak Konular

AKP'de Gül hesabı!

2 Ağustos 2007 09:36 tsi
AKP'de Gül hesabı! İki gündür bilgi sızmıyordu... Ancak ayrıntılar netleşmeye başladı. Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Arınç ve Dışişleri Bakanı Gül'ün yaptıkları üçlü zirvede, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığının artıları ve eksileri masaya yatırıldı. İşte o toplantıdan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün önceki gün yaptıkları üçlü zirvede, cumhurbaşkanlığı seçimi masaya yatırıldı. Görüşmede Gül'ün adaylığının devam etmesinin partiye ve hükümete getireceği artılar ve eksiler konuşuldu.
Erdoğan ve Gül, önceki gün Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi. Bu görüşmeye daha sonra Arınç da katıldı. 3 saati aşan ve "AKP troykası toplandı" yorumlarına yol açan görüşmede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 12 Nisan ve 27 Nisan'daki açıklamalarının arkasında olduklarına yönelik sözleri, cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı seçimleri ile yeni kurulacak kabine masaya yatırıldı.

Gül'ün, "meydanların arzusunu" gerekçe göstererek tekrar aday olmak isteğini görüşmede dile getirdiği iddia edildi. Görüşmede Arınç'ın, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklediği de belirtildi.

Artılar eksiler
Cumhurbaşkanlığı seçiminin uzlaşmayla çözülmesini isteyen Erdoğan ise konuyla ilgili görüşmeler yapılması üzerinde durdu. Gül'ün adaylığının devam etmesi halinde partiye ve hükümete yönelik artı ve eksilerinin neler olabileceğinin masaya yatırıldığı görüşmede, özellikle Gül'ün seçilmesi sonrası yaşanabilecek kriz senaryoları da gündeme geldi.

Erdoğan, üçlü zirvenin ardından Gül ile bu kez genel merkezde buluştu. Baş başa yapılan toplantıyla birlikte Gül ve Erdoğan, önceki gün yaklaşık 5 saat cumhurbaşkanlığı seçimini masaya yatırmış oldu. Erdoğan ile Gül'ün tekrar tekrar görüşmesi, "AKP zirvesinde görüş ayrılığı mı yaşanıyor?" sorularına neden oldu.

Gül'ün yakın çevresi ise, üçlü görüşmenin ardından "Adaylıkta biz aynı noktadayız. Abdullah Bey'in adaylığı sürüyor" mesajını verdi. Ancak Erdoğan-Gül görüşmesi baş başa yapıldığı için, ikilinin kurmayları bile hangi konuların ele alındığını tam olarak öğrenemedi.

AKP kulislerinde ise cumhurbaşkanlığı konusunda kararın ağırlıklı olarak Gül'e ait olduğu yorumları yapılırken "Eğer Abdullah Bey 'Ben adayım, sorumluluk bana ait' kararına varır, Başbakan da bunu desteklerse grup olarak Gül'ün arkasında dururuz" görüşü dile getirildi.

Erdoğan, bu hafta içinde yeni TBMM grubu ve parti yönetimiyle görüşmeler yapacak. Erdoğan, yarın genel merkezde yeni seçilen milletvekilleriyle bir araya gelecek, akşam da yemek verecek.
Erdoğan'ın, TBMM gündemi ve çalışmalarıyla ilgili olarak milletvekillerine uyarılarda bulunacağı öğrenildi.

Erdoğan, 6 Ağustos'ta da MYK'yı toplayacak. Erdoğan'ın MYK üyeleriyle Meclis başkanı ve cumhurbaşkanının kim olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunacağı bildirildi.

'Parti kararı'ndan 'kişisel iradesidir'e

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 24 Nisan'da partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladığı Abdullah Gül'ün 22 Temmuz seçimlerinden sonra da AKP'nin adayı olup olmadığı konusunun açıklığa kavuşmaması, Türkiye'nin en önemli gündem maddesi oldu. Erdoğan, Köşk seçiminin tıkanmasıyla başlayan yeni süreçte "Benim için Abdullah Bey'in iradesi önemli" diyerek Gül'ün adaylığını "parti kararı" düzeyinden "kişisel" bir düzeye çekti.
AKP zirvesinde Köşk adaylığı konusunda beliren "ikircikli" görüntüye ilişkin gelişmeler şöyle özetlenebilir:

ALKIŞLARLA GÜL: Erdoğan'ın, Abdullah Gül'ün adaylığını alkışlarla açıklamasının ardından muhalefet tepki gösterdi. En az 367 milletvekilinin katılacağı bir toplantıda seçime geçilebileceği görüşünü dikkate alan CHP, ANAP ve DYP Genel Kurul'a katılmadı. 27 Nisan'da yapılan oylamada yalnız kalan AKP 367'ye ulaşamadı. Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusu üzerine, seçime geçilmesi için 367 oyun şart olduğuna hükmetti.

RESMEN ÇEKİLDİ, FİİLEN SÜRDÜRDÜ: TBMM'deki 2. oylamada da 367 bulunmayınca resmi adaylıktan çekilen Gül, seçim kampanyası sırasında "adaylığının 22 Temmuz'dan sonrası için de geçerli olduğu" mesajını verdi.

ERDOĞAN 'ALTERNATİF' DEDİ: Erdoğan ise, 8 Temmuz'da Antalya'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerden sonra Gül'e alternatif isimlerle uzlaşma arayacağını söyledi.

'GÜL ADAYIMIZ' DEMEDİ: Başbakan, seçimden hemen sonra, 23 Temmuz'da da, " Bu noktada Abdullah Gül Bey'in iradesi benim için çok çok önem taşıyor" dedi. Başbakan'ın birkaç kez dile getirdiği ve "aday olmak değil, adaylıktan çekilmek Gül'ün iradesine bırakıldı" izlenimi veren bu sözler "Erdoğan Gül'e dolaylı mesaj veriyor" yorumlarına neden oldu.

'MEYDANLAR İSTİYOR' DEDİ, 'ADAYIM' DEMEDİ: Gül 25 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında "Meydanların işaretini görmezlikten gelecek halim yok" diyerek adaylığının sürdüğünü belli etti, ancak açıkça "adayım" demekten kaçındı. Gül'ün, Erdoğan'a rağmen bu açıklamayı yaptığı yorumları yapıldı.

BAHÇELİ PLANI BOZDU MU: AKP zirvesinde gözlenen zikzak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 26 Temmuz'da Milliyet'te yayımlanan "MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM'de olacaktır" sözleriyle Erdoğan'ın planını bozduğu yorumlarına da neden oldu.

GÜL VE KONSENSÜS: AKP kulislerinde geniş bir konsensüsle yumuşak bir başlangıç yapmayı arzuladığı belirtilen Erdoğan'ın, bu hedef yolunda Gül'ün adaylığının doğru olup olmadığını ciddi bir şekilde sorguladığı vurgulanıyor. Gül'ün çekilmesinin "iktidar oldunuz ama muktedir olamadınız" eleştirisine neden olabileceğini de değerlendiren Başbakan'ın "ödün vermiş" bir görüntü de vermek istemediği, ancak bütün hedefleriyle uyumlu bir çıkış yolunu düne kadar bulamadığı belirtiliyor.

Milliyet



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,227 µs