En Sıcak Konular

Riyad'dan Amerika'ya çifte destek

2 Ağustos 2007 09:32 tsi
Riyad'dan Amerika'ya çifte destek  
Ortadoğu'ya kritik bir ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suudi Arabistan'dan iki önemli destek aldı.

Suudi yönetimi, diplomatik ilişkisi bulunmayan İsrail'in de yer alacağı Ortadoğu Barış Konferansı'na katılmayı şartlı kabul ettiğini duyurdu. Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud el Faysal, 'Rice'tan konferans konusunda davet aldığımızda, konuyu görüşeceğiz ve katılmaya karar vereceğiz.' dedi. Riyad, Irakla diplomatik ilişkilerini artırma çerçevesinde Bağdat büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçirmek için girişimlerde bulunduğunu da açıkladı.

İran, Irak ve Filistin sorunu konusunda Ortadoğu'da yeni bir girişim başlatan ABD yönetimi, bölgeye Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'i göndererek her üç konuda da Sünni Arap müttefiklerinin desteğini sağlamaya çalışıyor. Önceki gün Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde Mısır ve Ürdün'ün yanı sıra 6 Körfez ülkesi dışişleri bakanıyla bir araya gelen Rice ve Gates, dün de Cidde'de Suudi Arabistan Kralı Abdullah'la bir araya geldi. Görüşmeden sonra yapılan basın toplantısında Prens Faysal, Irak'la diplomatik ilişkileri daha da artıracaklarını, bu amaçla Bağdat'taki büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçirmek için çalışacaklarını ifade etti. Suudi Arabistan, 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesinden sonra Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatmışı.

Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine 20 milyar dolarlık silah satmaya çalışan Amerikan yönetiminin Ortadoğu Barış Konferansı ve Irak konusunda Suudi yönetimini ikna etmesi, ABD'nin üç cephede sürdürdüğü diplomatik atağın önemli bir sonucu olarak yorumlanıyor. Görüşmelerde Suriye üzerinden Irak'a geçen Suudi direnişçiler konusu da ele alındı ve Suudi Arabistan bu konuda kendilerinin her türlü önlemi aldıklarını, asıl Irak'tan topraklarına yönelik gerçekleşen terörist sızmalardan endişelendiklerini dile getirdi.

Şii yönetimle temas sinyali

Suudi yetkililer, 16 Temmuz'da ABD Başkanı George W. Bush'un dile getirdiği ve önümüzdeki sonbaharda ABD'de yapılması planlanan Ortadoğu Barış Konferansı'na sadece fotoğraf çektirmek için katılmak istemediklerini, somut önerilerin masaya getirilmesini isteyeceklerini vurguluyor. Suudi yetkililerin talep ettiği şartlar ise mülteci sorununa kesin çözüm, Kudüs'ün statüsü, Filistin devletinin sınırları ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin sökülmesi.

Suudi Arabistan'ın Irak'taki büyükelçiliğini yeniden açması da ABD açısından büyük bir önem taşıyor. Suudi yönetimi Irak'taki Şii rejimine güvenmediğini her fırsatta dile getiriyor. Basın toplantısı sırasında ABD'nin BM Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın 'Suudi Arabistan'ın Irak'ta yapıcı çalışmaları engellediği' şeklindeki sözlerine sert tepki gösteren Prens Suud, "Daha önce o buradayken kendisinden bu tür eleştiriler görmemiştim." diyerek cevap verdi. Konferansa katılmayacağını açıklayan Suriye ise Golan Tepeleri'ni İsrail'den geri alacaklarını açıkladı. Suriye lideri Beşşar Esad, İsrail işgali altındaki Golan'ı kurtarmanın hakları olduğunu belirtti.

Ziyaretinin üçüncü durağı İsrail'e geçen Condoleezza Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le görüştü. Rice'tan, Hamas'ın 'oyun dışı' tutulmasını isteyen Olmert, Batı Şeria'daki güvenlik kontrolünü kısmen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güçlere bırakılması konusunda da 'güvenlik güvencesi' istedi. Rice'ın, bugün Abbas ile Ramallah'ta bir araya gelmesi bekleniyor.
 
zaman



Bu haber 234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,907 µs