En Sıcak Konular

Davutoğlu, yeni başkonsoloslara seslendi

28 Haziran 2013 20:07 tsi
Bakanlıkta düzenlenen toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni atanan başkonsoloslara "Türkiye Cumhuriyeti'ni, devlet geleneğine sahip köklü bir devlet olarak temsil etmek başlı başına bir ayrıcalıktır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda kan değişiminin yaşandığı günler geçirdiklerini belirten Davutoğlu, önceki gün de büyükelçi atamalarının heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Yaz kararnamesiyle 51 büyükelçi tayininin yapıldığı bilgisini veren Davutoğlu, 22 başkonsolosun da göreve başlayacağını söyledi.

Büyük devletlerin büyük gelenekler üzerine oturduğunu ifade eden Davutoğlu, büyük devletlerin fertleri olmanın da bazı sorumlulukları beraberinde getirdiğini vurguladı. Davutoğlu, "Bu sorumluluğu en yakından hisseden camia hariciye camiasıdır. Çünkü gittiğimiz her bir merkezde sadece arkamızdaki 75 milyon değil, onun öncesinde, asırlarca bir birikim halinde gelen yüz milyonlarca insanın hukukunu omuzlarımızda taşıyoruz.Türkiye Cumhuriyeti'ni, devlet geleneğine sahip köklü bir devlet olarak temsil etmek başlı başına bir ayrıcalıktır" diye konuştu.

Davutoğlu, göreve başlayacak başkonsoloslara bazı tavsiyelerde bulundu.

Görev yaparkan sahip olunacak psikolojiye dikkati çeken Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görev yaparken hepinizin çok kuvvetli özgüven içinde davranmanızı bekliyoruz. Her ne olursa olsun, vatandaşlarımızın hukukunu savunurken, Türkiye Cumhuriyeti'ni herhangi bir platformda temsil ederken özgüveninizden hiçbir şekilde taviz vermeyeceksiniz. Şartlar zor olabilir ama sizi gören herhangi yabancı bir yetkili veya vatandaş, sizin gözünüzde, bakışınızda, o olayı ele alışınızda, o özgüveni hissetmeli. Hangi zor şartlarda görev yaparsanız yapın bundan hiçbir zaman taviz vermeyeceksiniz."

"Türkiye, dünyada dış temsilciliği en fazla olan ilk 10 arasında" -

Aktau, Haydarabad, Miami ve Amsterdam'ın yeni açılan başkonsolosluklar olduğuna değinen Davutoğlu, yenileriyle birlikte toplam başkonsolosluk sayısının 78'e çıktığını belirtti. Davutoğlu, Kamboçya, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Brunei büyükelçilikleriyle de dış temsilcilik sayısının 218'e ulaştığı bilgisini verdi. Bakan Davutoğlu, bu sayıyla Türkiye'nin dünyada dış temsilciliği en fazla olan ilk 10 ülkenin aralarında olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, başkonsoloslardan göreve başladıklarında güçlü network oluşturmalarını da isteyerek, "Gittiğiniz andan itibaren hem vatandaşlarımız arasında hem de vatandaşlarımızı temsil eden sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir network oluşturacaksınız. Başkonsolosluğumuzun olduğu her ülke bizim için dost ülkedir, o ülkenin sizin sorumluluk alanınızda olan bölgede sağlam bir network kuracaksınız" değerlendirmesinde bulundu.

"Gidip en çok kaldığım ülke 7 günle Almanya" -

Konuşmasında Almanya'daki Neonazi cinayetlerine değinen Davutoğlu, yaklaşık 10 yılı aşan görev süresinde kendisini en fazla üzen olaylardan birinin bu cinayetlere kurban giden vatandaşların yakınlarıyla görüşmesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Uzun yıllar faili meçhul şekilde kaldıktan ve ailelerin suçlanmasından sonra bir cinayet networkü ortaya çıktı. Gidip en çok kaldığım ülke 7 günle Almanya oldu. Tek tek tüm vatandaşlarımızla konuştum. Bizi üzen, bu cinayetlerin işleniş biçimi değil, ama cinayetler sonrasında Alman emniyetinin, savcılığının şüpheli kategorisiyle hep yakın ailelere bakması, ama Alman toplumu içinden böyle bir ırkçı örgüt çıkacağı düşüncesine sahip olmaması" diye konuştu.

Başkonsoloslardan vatandaşlarla yakından ilgilenmelerini isteyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bulunduğunuz yerlerde ne suretle olursa olsun, herhangi bir vatandaşımız mağdur olmuşsa, gözünden tek damla yaş düşmüşse, bırakın kan dökülmeyi, o yaşı önce siz göreceksiniz, önce onlarla siz temas kuracaksınız. Ola ki suçlu olsalar dahi, önce siz o işin aslını öğrenip müdahil olacaksınız. Bu networkü çok iyi kurmak lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kim olursa olsun, hangi şehirden gitmiş olursa olsun, hangi mezhebe, arka plana sahip olursa olsun hepsi bizim için azizdir. Hepsiyle temas kuracaksınız, bulundukları yerlerde ziyaret edeceksiniz. Derneklerinde, camilerinde, cemevlerinde, bayramlarında, kandillerinde, nişanlarında, vefatlarında hiçbir ayrım gözetmeden hepsinin yanında olacaksınız."

"Yabancı düşmanlığı bizim için en büyük tehlikedir" -

Davutoğlu, başkonsoloslardan var olan siyasi otariteyle ilişkilerini diplomatik nezaket içinde görevlerini sürdürmelerini de istedi. Her ülkenin kutsalları olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Kutsalları vardır, saygı göstereceksiniz" ifadesini kullandı.

Avrupa'da görev yapacak başkonsoloslara özellikle yabancı düşmanlığına dikkat etmeler çağrısında bulunan Davutoğlu, "Yabancı düşmanlığına karşı geniş bir gönüllüler cephesi oluşturacağız. Yabancı düşmanlığın ve ırkçılığa karşı sadece bizlerden değil böyle bir tehdide maruz kalan tüm toplumlardan bir iyi niyet şeyi oluşturmalıyız. Bugün yabancı düşmanlığı bizim için en büyük tehlikedir" dedi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların niteliklerinin değiştiğini dile getiren Davutoğlu, Türklerin artık Avrupa'daki iş gücü açığını kapatmak için giden hazır işçiler olmadığını belirtti.

"Kendini ispat etmiş, çok daha geniş etki alanı oluşturmuş vatandaş kitlesinden bahsediyoruz" diyen Davutoğlu, 1987'de 25 bin olan Türk işletme sayısının bugün 80 bine ulaştığını bildirdi.

Davutoğlu, başkonsolosların işsizlerin çoğunlukta olduğu mahallelere de giderek oradaki gençlerin kültürel ve sosyal ihtiyaçlarıyla ilgilenmelerini istedi.

"Doğru olan tek şey var, yüreğinizin herkese açık olması. Herkesle yakın temas içinde olunmalı" diyen Davutoğlu, konuşmasını "Allah yolunuzu açık etsin, Allah utandırmasın" sözleriyle tamamladı.

aa

Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs