En Sıcak Konular

Lice'de karakol yapımı gerginliği

28 Haziran 2013 22:48 tsi
Diyarbakır Valisi Kıraç, Lice'de yaşanan gerginliğe ilişkin, "Barış ortamında bu provokasyonu kim yaptıysa yapılacak soruşturmayla ortaya çıkarılacak" dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lice ilçesinin Kayacık köyünde mevcut bir jandarma karakolunun bulunduğunu, karakolun eski ve yıkılma noktasına geldiği için yenileme kararı alındığını belirterek, karakol inşaatının sürdüğünü söyledi.
 
Bugün öğleden sonra 15.30 civarında Diyarbakır, Lice ve civar köylerden 200-250 kişilik grubun karakolu protestoya gittiğini belirten Kıraç, oradaki inşaatta çalışan insanlar için kurulmuş olan çadırların molotofkokteyli ile ateşe verilerek yakıldığını, karakola el yapımı bomba ve molotofkokteyli ile bir saldırı başlayınca jandarmanın da hadiseye müdahale etmek için havaya ateş açtığını ve arbede yaşandığını bildirdi.
 
1 ölü, 9 yaralı var
 
"Şu an 1 ölü, 9 yaralı var. Değişik hastanelerde tedavileri sürüyor. Bu yaralılardan 2'sinin durumu ağır" diyen Vali Kıraç, şöyle devam etti:
 
"Bunun üzerine bölgeye değişik yörelerden sivil toplum örgütlerimiz, milletvekillerimiz intikal ediyor. Hadiseyi sakinleştirmek için ben milletvekillerimizle de görüştüm. Konu adli boyuta ulaştı. Bir savcımız olay yerinde incelemesini sürdürüyor. Cenaze Lice Devlet Hastanesinden alınarak, merkeze getiriliyor. Burada üzerinde durulması gereken nokta şudur, bu barış süreci coşkuyla giderken bu tür hadiselerin olmasını hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değildir."
 
Sağduyu çağrısı
 
"Süreci sabote ve provoke etmek isteyen değişik gruplar olabilir" diyen Kıraç, "Bu provokeyi kim hangi gerekçeyle yapıyorsa yapsın, mutlaka idari ve adli soruşturmalar sonrasında ortaya çıkacaktır. Özellikle vatandaşlarımızın sükunetini bozmadan bölgedeki huzur ve güven ortamını devam ettirmesi için üzerine düşen görevi mutlaka eksiksiz yerine getirmelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
 
Dünyanın birçok ülkesinden büyükelçiler, iş adamları yerli ve yabancı sermayenin bölgeye yatırım yapmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını anlatan Kıraç, bu olay nedeniyle kimsenin endişeye kapılmamasını istedi.
 
9 karakol kapatıldı
 
"Bu müessir hadiseden dolayı yapılması gereken adli ve idari işlem mutlaka yapılacaktır" diyen Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Devlet hizmetlerini yürütürken kamu binalarına ihtiyaç duyuyor. Nasıl hükümet konağımız varsa bizim, polis bölgesinde polis karakolları, jandarma bölgesinde de jandarma karakolları var. Diyarbakır'da son dönemlerde ihtiyaç kalmadığı için 9 karakolumuzu kapattık. Halen 15 karakolumuzun yenileme ihtiyacı olduğu için bunlardan 6'sı ihalesi yapıldı. Bunlardan biri de saldırıya uğrayan Kayacık karakoludur. İnşaatlar devam edecektir. Burada yeni bir karakol inşaatı söz konusu değil. Diyarbakır'da 15 karakolun yenileme kararı verilirken 9 karakolun da kapatılması kararlaştırılmıştır, kapatılmıştır. Halkımıza en iyi hizmeti vermek için bunlar yapılmıştır. Bir kez daha bu hadiseden dolayı üzüntülerimi belirtiyorum. Yaşamını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum. İnsanlarımız huzur ve sukunetini bozmasınlar. Geçmiş olsun diyorum, herkesi sukunete davet ediyorum."
 
Savcı olay yerinde inceleme başlattı
 
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren ile İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi'nin de aralarında bulunduğu bir heyet, Kayacık köyüne giderek burada bulunan Lice Cumhuriyet Savcısı Fatih Gökçe ve askeri yetkililerle görüştü.
 
Basın mensuplarının önünde heyete bilgi veren Lice Cumhuriyet Savcısı Gökçe, saat 15.00 sıralarında kendisine karakol inşaatı nedeniyle Kayacık köyünde bir protesto eylemi olduğunu ve saat 16.00 sıralarında olayın yaşandığı bilgisinin verildiğini aktararak, "Burada çalışma ve delil toplamaları devam ediyor" dedi.
 
Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Eren de AA muhabirine yaptığı açıklamada, olay yerinde kan ve diğer deliller görmeleri üzerine karakol dışından da delil toplanmasını talep ettiklerini ve jandarmanın olayın tarafı olması nedeniyle olay yeri incelemesine emniyetten bir ekibin dahil olmasını istediklerini ifade etti.
 
Eren, "Bunun üzerine emniyetten de bir ekip geldi. Olay yerindeki kan ve diğer tüm deliller titizlikle inceleniyor. Yaralı ve ölen kişinin kan örnekleri ile karşılaştırıldığında olayın nasıl cereyan ettiği netlik kazanacak'' diye konuştu.
 
"Çalışmalar titizlikle sürdürüldü. Delil olabilecek ne varsa değerlendirildi. Karakol dışındaki olay yeri inceleme  çalışmaları tamamlandı, karakol içindeki çalışmalar sürüyor" diyen Eren, karakol komutanı ile de görüşme fırsatı bulduklarını kaydederek, şunları söyledi:
 
"Aralarında BDP Lice İlçe Başkanı'nın da olduğu bir grup karakol önüne gelerek karakol komutanı ile görüşmüşler. Karakol inşaatını protesto edip gideceklerini söylemişler. Basın açıklamasının ardından gruptan bazı kişiler inşaat alanına girmeye çalışınca olay meydana gelmiş. Biz de inceleme sonucunda tespit tutanakları doğrultusunda bir rapor hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sunacağız."
 
Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Nahit Eren, Kayacık köyünün yanı sıra komşu köy Uçarlı'da da bir olay meydana geldiği yönündeki duyumlara değinerek bu duyumların gerçeği yansıtmadığını, olay yerine gelmeden önce Uçarlı köyüne gittiklerini ve vatandaşların köylerinde herhangi bir adli olay yaşanmadığını söylediklerini aktardı.
 
İstanbul'da protesto
 
Öte yandan Lice'de yaşanan olaylar Kadıköy, Beşiktaş ve Kağıthane'de protesto edildi.
 
Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda toplanan protestocular, Kuşdili Caddesi'nden Boğa Heykeli önüne yürüdü.
 
Ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla Lice'de yaşanan olayları protesto eden küçük grup, çeşitli sloganlar attı.
 
Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda toplanan bir başka grup ise Beşiktaş Köyiçi Meydanı'ndaki  Kartal Heykeli'ne yürüdü. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, daha sonra buradan ayrıldı.
 
Kağıthane Nurtepe Mahallesi'nde toplanan bir grup da sloganlar eşliğinde Lice'de yaşanan olayları protesto etti.

aa



Bu haber 1,207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,472 µs