En Sıcak Konular

''Merkel, Avrupa’nın huzurunu bozuyor''

28 Haziran 2013 13:20 tsi
Almanya’nın Nobel Ödüllü yazarı Günter Grass, Başbakan Angela Merkel’e sert bir dille çattı.

85 yaşındaki yazar, “Merkel kısa zamanda tüm komşularımızla ilişkilerimizi bozmayı başardı.” ithamında bulunurken Alman Ordusu’nu da “paralı ordulara“ benzetti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin’deki Genel Merkezi’nde düzenlenen okuma akşamında, 400 kadar davetlinin huzurunda konuşan ünlü Alman şairi ve yazar Günter Grass eleştirilerini sıralarken Başbakan Angela Merkel’in Avrupa Birliği politikalarını hedef aldı.

Grass, Merkel’in Euro krizinden etkilenen ülkelere yapılacak yardımlar konusunda sergilediği yaklaşımıa dikkat çekerek, “Bu Willy Brandt zamanında böyle olmazdı. Brandt, Avrupa barışını ileriye taşımak ve hızlandırmak için çaba harcardı.” dedi.

Günter Grass, “Willy Brandt ile Günter Grass: Mektuplaşmalar” adlı bin 230 sayfa kalınlığındaki kitabın tanıtımını yaptıktan sonra, SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück ile gerçekleştirdiği sohbet sırasında Başbakan Merkel’e sert ifadelerle yüklendi.

Ünlü şairin kullandığı ifadeler arasında özellikle şunlar dikkat çekti: “Merkel çifte Alman eğitimi gördü. İlk eğitimini eski Doğu Almanya’da FDJ görevlisi (Eski Doğu Almanya’nın komünist gençlik örgütü) olarak aldı, sonra da başbakan Helmut Kohl’ün öğrencisi oldu. FDJ görevlisi olarak uyumlu ve oportünist olmayı, Helmut Kohl’ün öğrencisi olarak ise gücünü en iyi biçimde kullanmayı ve idare etmeyi öğrendi.”

ALMAN ORDUSUNA “LEJYONER” BENZETMESİ

Adı Almanya’nın en iyi yazarları arasında geçen ve geçen nisan ayında İsrail’in dünya barışını tehdit ettiği mesajını içeren bir şiir yazarak tepkilere sebep olan Günter Grass, Alman ordusuna yönelik sert ifadeler de kullandı.

Ordunun lağvedilmek istenmesini “utanılacak bir durum“ olarak değerlendiren yazar, Alman ordusunu yabancı ülkeler için savaşan “paralı askerlerden oluşan ordulara” benzeterek, “Askerler para için savruluyorlar. Asker olacaklara bu orduya girmemelerini tavsiye etmek gerek.” biçiminde konuştu.

“MERKEL’E ELEŞTİRİLER YERSİZ”

SPD’ye yakınlığıyla bilinen ve seçim zamanlarında SPD’ye desteğini esirgemeyen Günter Grass’ın bu sözleri Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinin tepkisini çekti. CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, yazarın Başbakan Merkel’e yönelik itham ve değerlendirmelerini yersiz bularak sert bir dille geri çevirdi.

cihan

Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs