En Sıcak Konular

Sedat Erginleşmedi mi daha?

28 Haziran 2013 13:14 tsi
Sedat Erginleşmedi mi daha? Şöyle diyor: "Bir üyeye yapılan saldırı tam üyelere yapılmış sayılır" şeklindeki NATO felsefesi, günümüzde artık bir NATO üyesi ülkede meydana gelen demokratik hak ihlallerinin bütün NATO coğrafyasında yapılmış sayılacağı, dolayısıyla bütün NATO ülkelerin

Sedat Ergin'in bugün Hürriyet'teki yazısının başlığı, yazdıklarına muhtemelen kendisinin de tam inanmadığını gösteren bir başlık taşıyor; "Gezi Parkı'ndan NATO'ye ne demeyin"…

Yazı çoklu okumalara müsait bir metin. Ama herhalükarda zorlama olduğu ve ne manaya geldiği tam anlaşılmayın, aslında anlaşılmak da istenmeyen bir dil ve akıl kullanıyor. 

Uzun yazının o bölümleri şöyle; 

(NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in bir gazeteci sorusuna verdiği yanıtla başlıyor ilgili bölüm.)

 "(NATO olarak) iç siyasete müdahale etmeyiz. Tüm NATO üyelerinin temel demokratik ilkelere uyacağını, barışçı gösterilere ve siyasi görüşlerin serbestçe ifadesine izin vereceğini addederiz."

Üyelerinin güvenliğini güvence altına almak, savunma amacıyla dayanışma içinde hareket etmelerini sağlamak üzere kurulmuş bir örgüt NATO. Temel felsefesi, ittifak antlaşmasının beşinci maddesinde ifadesini bulan "Bir müttefike yapılan saldırı tüm üyelere yapılmış sayılır" ilkesinde yatıyor. 

Bu ittifaktaki ülkeleri bir araya getiren en önemli ortak payda aynı demokrasi değerlerini paylaşmalarıdır. 

Demokrasi paydası NATO Antlaşması'nın dibacesinde şöyle ifade ediliyor: "Taraflar, kendi halklarının özgürlüklerini, ortak mirasını ve uygarlığını, demokrasi, bireysel özgürlük ve hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak korumaya kararlıdırlar". 

NATO Genel Sekreteri'nin barışçı gösterilere ve siyasi görüşlerin serbestçe ifade edilebilmesi başlıkları üzerindeki vurgusu, NATO'nun dibacesinde telaffuz edilen değerlerin bir tekrarından ibarettir.

Aslında "Bir üyeye yapılan saldırı tam üyelere yapılmış sayılır" şeklindeki NATO felsefesi, günümüzde artık bir NATO üyesi ülkede meydana gelen demokratik hak ihlallerinin bütün NATO coğrafyasında yapılmış sayılacağı, dolayısıyla bütün NATO ülkelerini ilgilendireceği şeklinde yorumlanmalıdır. 

AK Parti hükümeti, güney komşumuz Suriye'de savaş çıkınca hemen NATO'nun kapısını çalarak Türkiye'nin güvenliği için füzesavar sistemleri talep etmiş, ayrıca İran kaynaklı uzun menzilli füze tehdidi karşısında NATO radar projesine üs tahsis etmekten kaçınmamıştır.

Son olaylar, NATO'nun yalnızca radarlar ve füzesavar sistemlerinden ibaret olmadığını, pekâlâ göstericilerin hakları açısından polisin biber gazı kullanım yönergelerini de ilgilendirdiğini ortaya koymuştur."

Dediğimiz gibi satır arası okumaya çok müsait bir metin bu. Ustalık nedeniyle değil, mesajların tam anlaşılması halinden korkulmuş olabilir.

Ama şunlar daha açık;

1. Ergin, " NATO'dan füze isteyen NATO'nun demokrasi sözlerini de dinleyecek" diyor. Bu alış-veriş kurgusundan hareket edilirse, geçmiş bir tarafa, NATO'nun şu anki Türkiye hizmetleri nedeniyle dahi borçlu çıkacağı unutuluyor.

2. Biber gazı kullanımını da NATO'ya bağlayarak ve herhalde yeni yayınlanan İçişleri Bakanlığı genelgesine gönderme yaparak, "NATO mu kızdı" demeye getiriyor. 
3. "Bir NATO ülkesinde yapılan hak ihlalleri…" diye başlayan bölümü ise hiç yorumlamıyoruz. Ergin buradaki manayı, "NATO'yu da ilgilinderir işte canım" demeden açıklamalı. 

Ve biz de bir soru soralım; Tüm yazının üzerine kurulduğu ve muhtemelen bu niyetlerle söylenmemiş sözlerin sahibi Rasmussen kim? Nasıl seçildiğini hatırlıyor musunuz?..

www.iyibilgi.com 


Bu haber 1,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs