iyibilgi Avustralya" /> iyibilgi Avustralya"/>

En Sıcak Konular

Çin çelmesi: Zaten tökezliyordu, düştü...

28 Haziran 2013 10:53 tsi
Çin çelmesi: Zaten tökezliyordu, düştü... Biz Dikmen’de barikat kurarken, dünyanın öbür ucunda öyle bir şey oldu ki.. Daha kimse tam ne olduğunu da anlamadı ama dünyanın alt yarısındaki en güçlü, kıtasal ABD müttefikinin başkenti düştü!.. iyibilgi Avustralya

Avustralya’nın gelmiş geçmiş en popüler Başbakanlarından birisiydi. İleri derecede Çince biliyordu.  Çin ile Serbest Ticaret anlaşması yapmayı planlıyor, Avustralya’nın geleceğini Pasifik’te, Çin merkezli gelişen yeni dünyada görüyordu. Gücünün ve popülaritesinin doruklarındayken kendi partisinin kurbanı oldu!..

“Ballot” sistemi Avustralya’da liderler için parti içinde yapılan bir tür gizli güven oylaması.  Parti liderinin, parti yönetiminde yapılan bir gizli seçimle liderliğinin onaylanması demek.

Avustralya İşçi Partisi’nin 2010 yılında yaptığı bir ballot oylamasında, efsane lider Kevin Rudd parti liderliğini, dolayısı ile Başbakanlığı kaybetmiş, yerine adını kimsenin bilmediği “Julia Gillard” gelmişti.
O günden sonra da Avustralya’da sular durulmadı. Kevin Rudd gibi popüler bir liderin bir anda, üstelik pek tanınmayan Gillard tarafından gizli liderlik oylamasında yenilmesi herkesi şaşırtmıştı.

Daha sonra ortaya çıkan Avustralya -Wikileaks belgeleri bu şaşkınlığı gidermede bir nebze olsun yardım etti; kimsenin tanımadığı soğuk duruşlu lady Julia Gillard’dan Avustralya’daki ABD'li diplomatları arasında “ yükselen yıldız” olarak bahsediliyor, Gillard’ın parti içindeki yakın çevresinin Avustralya- ABD Konsolosluğu ile ilişkileri anlatılıyordu.

Kevin Rudd’dan Julia Gillard’a geçen Başbakanlık, Avustralya dış politikasının rotasını değiştirmişti.
Rudd’un Çin ile kurduğu yakın ilişkiler ve Pasifik güçleri ile ortak politikalar geliştirme çizgisi ufuktan kaybolmaya başladı.

Gillard’ın Başbakan olmasından sonra ABD, Pasifik için seçtiği yeni politikasını başlatmak için güçlük çekmedi. Avustralya ile yapılan Darwin bölgesine ABD askeri üssü kurma anlaşması bu politika için milat teşkil etti.

Rudd’a gelince; Yılmadı ama istediği “ballot” oylamasını kaybetti. Dışişleri bakanı oldu. Yine de parti yönetimi ile yıldızı barışmadı.

Sonra.. Tam efsane bitti derken evvelsi gün yapılan yeni bir oylamayla Julia Gillard’ı- 57’ye karşı 45 oyla-yenerek tekrar parti lideri.. Ve..

Avustralya’nın da yeni Başbakanı oldu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,055 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs