En Sıcak Konular

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki çatışma

27 Haziran 2013 15:03 tsi


Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki çatışmalara ilişkin, "Olayların artarak devam etmesinden endişe ediyoruz. Dünya kamuoyunun, özellikle BM'nin, insan hakları kuruluşlarının bağımsız gözlemciler göndererek Doğu Türkistan meselesine 'dur' demesi gerekir. Aksi takdirde Doğu Türkistan bir kaos ortamına doğru sürüklenecektir" dedi.

Tümtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Haziran'da Doğu Türkistan'ın Turfan bölgesine bağlı Lukçün nahiyesinde pazar meydanında çatışmalar yaşandığını ve 30'a yakın kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Çatışmaların Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı politikaların bir sonucu olduğunu belirten Tümtürk, "Olayların meydana geliş sebebi, Doğu Türkistan'ın tamamında Çin işgalci yönetiminin ve askerlerinin gece evlere baskınlar düzenlemesi, yargısız infazlar ve baskınlarda göz altına alınan gençlerin akıbetinin meçhul olması. Bu olaylar özelllikle son aylarda artarak devam etmektedir" diye konuştu.

Tümtürk, Doğu Türkistan'a Çinli göçmenlerin yerleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Milyonlarca Çinli göçmen Doğu Türkistan'a yerleştiriliyor ve bunlara ücretsiz tarla dağıtılıyor. Geçim sıkıntısı çeken Doğu Türkistanlılar bu arazilerden mahrum bırakılıyor. Ekonomileri zaten ağırlıklı olarak tarıma dayanan köylüler sefalet içinde yaşıyorlar. Din ve vicdan hürriyeti üzerinde büyük baskılar söz konusu. Sokakta Müslüman hanımların başörtüleri Çin askerleri tarafından zorla alınıyor, erkeklerin sakalları zorla kesiliyor, hapse atılıyorlar. Çin, 1949 yılında işgal ettiği Türkistan'da 64 yıldır devletin bütün imkanlarını seferber ederek asimilasyon politikasını sürdürüyor. Çin'in bu yanlış uygulamalarından vazgeçmesini, uluslararası hukuk çerçevesinde Doğu Türkistan başta olmak üzere başka azınlıklara da haklarını vermelerini talep etmiştik. Çin, bizim demokratik isteklerimize daha sert tedbirlerle karşılık veriyor. Bunlar Doğu Türkistan'da bu tür ayaklanmaları meydana getirmiştir."

Olayların artarak devam etmesinden endişe ettiklerini dile getiren Tümtürk, "Dünya kamuoyunun, özellikle BM'nin, insan hakları kuruluşlarının bağımsız gözlemciler göndererek Doğu Türkistan meselesine 'dur' demesi gerekir. Aksi takdirde Doğu Türkistan bir kaos ortamına doğru sürüklenecektir" diye konuştu.

Çatışmaların yaşandığı bölgede gerginliğin sürdüğünü anlatan Tümtürk, "Çatışmanın olduğu bölgede giriş çıkışlar tamamen askeri birliklerin kontrolü altında, Çin askerleri suçluları aramak adı altında evlere baskınlar düzenliyor. Çin uyguladığı insan hakları ihlalleriyle, anti demokratik uygulamalarıyla Doğu Türkistandaki o bölgenin gerçek sahibi olan Türkleri bu tip direnişlere zorlamaktadır" ifadelerini kullandı.

AA



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,462 µs