En Sıcak Konular

O saldırıda İHA'lar havalanmamış

25 Haziran 2013 17:35 tsi
O saldırıda İHA'lar havalanmamış Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, terör örgütü PKK'nın düzenlediği ve 13 askerin şehit olduğu olayla ilgili davanın duruşmasında şok bir gerçek ortaya çıktı. İHA'lar sadece saldırı günü uçmamış.

Davanın bugünkü duruşmasına saldırı tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan Jandarma Yüzbaşı Ömer Güni'nin beyanları okundu. Tanık olarak ifadesi alınan Güni, İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) 12 Temmuz ve 13 Temmuz günlerinde olayın yaşandığı bölgelerde uçtuğunu, olay günü olan 14 Temmuz'da ise saldırıdan sonra saat 18.30'da bölgeye gönderildiğini söyledi. Saldırıdan önce ve olay esnasında İHA'ları neden uçmadığı açıklanmadı.

Silvan'da, 14 Temmuz 2011 tarihinde 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı olayla ilgili açılan davanın duruşması, Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam etti. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan dönemin Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1'inci Bölük Komutanı Mehmet Emin Karagöz ve 2'nci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan katılmazken, şehit ailelerinden Beytullah Delimehmetoğlu ile sanık avukatı katıldı. Mahkeme heyeti talimatla alınan ifadeleri tanıkla okudu.

ALAY KOMUTANI BÖLGE KOMUTANINA ZAYİAT VERİLEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan Jandarma Yüzbaşı Ömer Güni, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından alınan ifadeleri okundu. Güni, ifadesinde olaydan 3 gün önce Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na saldırı olduğunu belirterek, saldırı sonrası 7'nci Kolordu Komutanlığı'nın kendilerine operasyon bölge ve birliklerinin bildirildiğini söyledi. Bunun üzerine plan çizimini yaptıklarını ve daha sonra Kocaköy'e gittiklerini belirten Güni, "Kocaköy'de taktik komuta amiri Yarbay Hakan Bıyık ve komutanların da katılımıyla 13 Temmuz 2011 tarihinde planlar tamamlandı ve jandarma bölge komutanına verildi. Bölge komutanı Jandarma Özel Harekat faaliyetlerinde bazı düzeltmeler yaptı. Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, bölgenin hassas, kayalık ve 2 bölüğe dar gelecek bir alan olduğunu bölge komutanına anlattı ve zayiat verilebileceğini söyledi. Bölge komutanı ise 7'nci Kolordu Komutanlığı'nın emri olduğunu 'Bu seferlik iki bölükle yapılsın, bir dahaki sefere bir bölükle planlanabileceğin' belirterek talebi reddetti." dedi.

Güni, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun odada çıkmasından sonra Albay Toprak'ın herkesin duyacağı şekilde içinin rahat olmadığını ve başlarına bir şeyler gelebileceğini dile getirdi. Tanık Güni, İHA faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 12 Temmuz 2011 tarihinde Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na taciz ateşi açılması üzerine Jandarma Bölge Komutanlığı'nın saat 20.50'de İHA talebinde bulunduğunu bu talebin 22.40 ile ertesi gün 13 Temmuz 2011 tarihinde 09.40 arasında karşılandığını kaydetti. Güni, İHA'nın saldırının meydana geldiği 14 Kasım 2011 tarihinde ise olaydan sonra ertesi gün 08.30'a kadar sürdüğünü dile getirdi.

Davaya müdahil olan şehit ailelerinden Beytullah Delimehmetoğlu ise tanık olarak dinlenen uzman çavuşların komutanların lehine beyanlarda bulunduklarını belirtti. Tanıkların ifadelerden sonra terfi ettiklerini savunan Delimehmetoğlu, söz konusu şahısların uzmanlığa yükseltilme tarihlerinin araştırılmasını istedi.

Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs