En Sıcak Konular

Davutoğlu: Taviz vermedik

25 Haziran 2013 15:51 tsi
"Özgürlüklerden taviz vermedik, vermeyeceğiz. Ancak, özgürlüklerin kullanımı da bütün gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi hukuk devleti kurallarıyla sınırlıdır"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin kökleşmiş, yerleşmiş ve birinci sınıf bir demokrasiye sahip olduğunu ve özgürlüklerden taviz vermeyeceğini belirterek, "Özgürlük ortamını suistimal etmek isteyen, kaos çıkarmak isteyen gruplarla ilgili olarak da tabii hukuk devleti kuralları işletilecektir" dedi.

Davutoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Dışişleri Bakanlığı'nda çalışma yemeğinde bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Davutoğlu, Avrupa demokrasisinin ve dünya siyasetinin önemli isimlerinden olan ve Türk dostluğuyla bilinen Jagland ile Türkiye'nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) dönem başkanlığı sırasında yakın çalışma fırsatı bulduklarını söyledi.

"Avrupa Konseyi, demokrasinin, fikir özgürlüğünün ve hukuk devletinin Avrupa'da yerleşmesini sağlayan en önemli kurumdur" diye konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin konsey çalışmalarına en başından beri katkı sağladığının altını çizdi. Jagland ile görüşmesine, AKPM'nin eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Nursuna Memecan'ın da katıldığına değinen Davutoğlu, Avrupa demokrasisinin geleceği, Türkiye'deki son gelişmelerin arka planı ve Türk hükümetinin bu gelişmelerle ilgili yaklaşımını ele aldıklarını kaydetti.

-"Türkiye'nin demokrasisini göz ardı etmek isteyenlere fırsat verilmeyecek"-

Türkiye'nin, özgürlükleri hukuk devleti kuralları içinde uygulamaya kararlı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, son 10 yıl içinde yapılan reformların da bunun göstergesi olduğunu belirterek, "Hiçbir zaman özgürlüklerden taviz vermedik, vermeyeceğiz. Ancak, özgürlüklerin kullanımı da bütün gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi hukuk devleti kurallarıyla sınırlıdır" dedi.

Görüşmede, pek çok Avrupa ülkesinden örnekler üzerinde durduklarını da ifade eden Davutoğlu, bu çerçevede Avrupa Konseyi içinde konuya ilişkin yürütülen tartışmalar bağlamında Türkiye'nin yaklaşımını paylaşma ihtiyacı hissettiklerini söyledi. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Hiç kimse kaygı duymamalıdır. Türk demokrasisi kökleşmiştir, yerleşmiştir ve geleceğe dönük olarak da daha ileri düzeyde bir özgürlük kavramını yerleştirmeye kararlıyız. Ancak aynı zamanda, hiçbir şekilde bu özgürlük ortamını suistimal etmek isteyen, kaos çıkarmak isteyen gruplarla ilgili olarak da tabii hukuk devleti kuralları işletilecektir. Avrupa standartları bu anlamda hiçbir eksik olmadan Türkiye'de uygulanır.

Her zaman söylediğimiz gibi, Türk demokrasisi Avrupa demokrasileri anlamında birinci sınıf bir demokrasidir. Her demokraside olabilecek hatalar, yanlışlıklar yine kendi iç yapılarımız içinde ele alınır, ama hiçbir şekilde Türkiye'nin demokrasisini göz ardı etmek isteyen veya bu çerçevede aldığı mesafeyi örtmeye çalışan çevrelere de fırsat verilmeyecektir."

-"Yaptıklarımız, AB müzakereleri açısından da önemli"-

 Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da Türkiye'nin AKPM dönem başkanlığı sırasında güzel bir işbirliği sergilediklerini, komşuluk politikası konusunda ortak bir girişim başlattıklarını hatırlattı.

"Buraya, Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında son yıllarda çok iyi düzeyde seyreden işbirliğini vurgulamak için geldim" diye konuşan Jagland, Türkiye'de hayata geçirilen reformların çoğunun ortak girişimleriyle gerçekleştiğini belirtti. Birkaç ay önce mecliste kabul edilen ve ifade özgürlüğüne ilişkin hususlar içeren son reform paketine değinen Jagland, "Türkiye ve Avrupa Konseyi birbirlerini dinliyorlar. Çok iyi bir diyaloğumuz var ve bu diyalog sürecek" diye konuştu.

Söz konusu diyaloğun, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü sürecin ilerlemesine de katkı sağlayacağını dile getiren Jagland, "Türkiye ve Avrupa Konseyi olarak birlikte yaptığımız şeyler, AB ile sürdürülen diyalog ve müzakereler açısından da önemli. AB'nin, Türkiye ile müzakere sürecinde yeni bir fasıl açma kararı almasından büyük memnuniyet duydum" dedi.

Türkiye ziyareti çerçevesinde son derece yapıcı görüşmelerde bulunduğunu vurgulayan Jagland, "Türkiye ile kesinlikle aynı ve doğru yoldayız" ifadesini kullandı.

AA



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs