En Sıcak Konular

Suriye Konferansı'nda belirsizlik

25 Haziran 2013 14:42 tsi
Suriye Konferansı'nda belirsizlik - BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi: "Dürüst olmak gerekirse konferansın temmuzda toplanabilmesi konusunda şüphelerim var"

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Cenevre'de yapılması planlanan Uluslararası Suriye Konferansı'nın temmuzda toplanabilmesi konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

İbrahimi, Rus ve Amerikalı yetkililerle, BM'nin Cenevre Ofisi'nde yapacağı toplantı öncesinde, basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Konferansın temmuzda yapılıp yapılamayacağı sorusu üzerine İbrahimi, "Dürüst olmak gerekirse konferansın temmuzda toplanabilmesi konusunda şüphelerim var" dedi.

Muhalefetin 4 veya 5 Temmuz'da kendi arasında toplantı yapacağına dikkati çeken İbrahimi, muhalefetin kendi arasındaki toplantılardan sonra hazır olabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Bölgedeki gelişmelerin çok ciddi olduğuna da dikkati çeken İbrahimi, herkesin sadece Suriye'deki değil, bölgedeki durumu da dikkate alması gerektiğini belirtti.

Daha önce 5 Haziran'da yine Cenevre'de muhataplarıyla bir araya gelen İbrahimi, haziranda yapılması planlanan konferansın temmuzda gerçekleştirilmesini umut ettiklerini söylemişti.

Uluslararası konferans düzenleme kararı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında 7 Mayıs'ta yapılan görüşmelerden sonra alınmıştı.

Bugünkü görüşmeye, ilk toplantıda yer alan Rusya Devlet Başkanı'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy R. Sherman da katılıyor.

el-İbrahimi, Cenevre'de yapılması planlanan Uluslararası Suriye Konferansı'yla ilgili hazırlık toplantısında görüşmelerinin yapıcı olacağından ve ilerleme kaydedeceğinden emin olduğunu ancak temel konuların hepsinin bugün çözebileceğinden emin olmadığını söyledi.

İbrahimi, Rus ve Amerikalı yetkililerle BM'nin Cenevre Ofisi'nde yapacağı toplantı öncesinde, basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

ABD ve Rus yetkillilerle bugün yapacağı toplantının Cenevre'de düzenlenmesi planlanan uluslararası Suriye konferansı hazırlığı için gerçekleştirilen ikinci toplantı olacağını anımsatan İbrahimi, ilk toplantıdan bugüne kadar Suriye'deki durumun daha da kötüleştiğine dikkati çekti.

Kuzey İrlanda'da geçen hafta yapılan G8 zirvesinde de Suriye'nin ana konulardan biri olduğuna işaret eden İbrahimi, bunun uluslararası toplumun Suriye'deki durumun sadece Suriye halkı için ulusal bir trajedi değil, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası barış ve istikrar konusunda bir tehdit oluşturduğu hususunda gittikçe bilinçlenmeye başladığını gösterdiğini kaydetti.

Lübnan'da dün meydana gelen olaylarda ölenler olduğunu belirten İbrahimi, bunun "Suriye'deki çatışmanın sınırları aşarak komşu ülkelere yayıldığını bir kez daha ortaya koyduğunu" söyledi.

İbrahimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu konudaki kaygılarını dile getirdiği ve Lübnan ile bölgedeki diğer aktörlere sorumlu hareket etme çağrısında bulunduğu bir açıklama yaptığını da anımsattı.

Bugün yapacakları toplantıyla ilgili olarak da toplantıya katılan üç taraf ve konferansa katılacak olan taraflarca Cenevre Konferansı'nın koşullarının tartışılacağını belirten İbrahimi, "Konferans için en iyi zaman ne olmalı, kimler katılmalı, konferansın yapısı nasıl olmalı gibi sorular bugün tartışmamız gereken konular. Görüşmelerimizin yapıcı olacağından ve ilerleme kaydedeceğimizden eminim. Fakat bu temel konuların hepsini bugün çözebileceğimizden emin olamıyorum" dedi.

- "Pozisyonumuzun değiştiğini düşünmüyorum"

Cenevre'de yapılması planlanan konferansla ilgili Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim'in açıklamalarının hatırlatılması ve bu konudaki görüşlerinin sorulması üzerine de İbrahimi, Suriye Dışişleri Bakanı'nın açıklamasını kendisinin de gördüğünü ama bu konuda yorum yapma noktasında bulunmadığını söyledi.

İbrahimi, "Suriye Dışişleri Bakanı Konferansa geliyor, Suriye hokümeti konferansta temsil edilecek ve bakan görüşlerini konferansta sunacak. Bilirsiniz her açıklamada olumlu bir yön bulmaya çalışırım. Gerçek bir ortaklık oluşturmak için konferansa katılacaklarını belirtiyorlar. Bu oldukça iyi bir şey ve bunu memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısında Suriye muhalefetine silah yardımı yapılması konusunda anlaşma sağlandığının hatırlatılması üzerine de İbrahimi, BM Genel Sekreteri Ban, kendisi ve birçok kişinin taraflara silah verilmesinin yapılacak doğru şey olmadığını söylediğini ifade ederek, "Pozisyonumuzun değiştiğini düşünmüyorum" dedi.

AA



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,684 µs