En Sıcak Konular

Turizmde rezervasyon oyunu

24 Haziran 2013 15:02 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Gezi Parkı odaklı olaylarlarla ilgili "Genel anlamda tansiyon düştü. Turizmde o rezervasyonlara tekrar gelinir diye düşünüyorum" dedi.



Partisinin Alanya İlçe Başkanlığını ziyaret eden Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gezi Parkı odaklı eylemlerin İstanbul'u olumsuz etkilediğini söyleyen Çavuşoğlu, İstanbul'da özellikle Taksim başta olmak üzere otellerde doluluk oranının yüzde 30'a düştüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, "Geceliği 200 dolar olan otelde konaklayan turist ciddi para harcıyordu. Şimdi bu yok. Antalya'da ise temmuz, ağustos ve eylül için günde 100 rezervasyon alınırken şimdilerde 30 alınıyor. Bildiğim kadarıyla acenteler, tur şirketleri bunu suistimal ederek fiyatları düşürüyor. Maalesef bu tarz oyunlar da görüyoruz. Aslında tur şirketleri daha sorumlu davranmalılar. Ekmek yedikleri ülke için uğraşmalılar. Maalesef fiyatları düşürmek için bu tarz yöntemlere başvuruyorlar" diye konuştu.

Gezi parkı odaklı gelişmelerin hemen hemen bittiğini, ara ara değişik gösterilerin gerçekleştiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Umarım bunlar da barışçıl gösteriler olur. Bu şekilde kalır. Genel anlamda tansiyon da düştü. Turizmde o rezervasyonlara tekrar gelinir diye düşünüyorum. Yıl bazında bir düşüş olmaz ama kişisel anlamda zarar gören firmalar olacaktır. Umarım yıl sonunda bunu telafi ederiz" diye konuştu.

- Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini değerlendiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Son günlerdeki gelişmeler AB defterini kapatma anlamına gelmiyor. Avrupa, son 20 gündür önemli bir sınav veriyor. Bu olaylar başladığı günden beri AB ve Avrupa Parlamentosu, son derece yanlış, manipülasyona dayalı ve çelişkilerle dolu kararlar aldı. Bugüne kadar Avrupa Parlamentosundan ve AB'den Türkiye aleyhine kararlar da çıktı. Biz de sevmesekte bunu saygıyla karşıladık ve yanlış olan yerleri kendilerine ilettik. Maalesef Avrupa Parlamentosu bu konuda yanlış karar verdi. İçine baktığınızda kendisini küçük düşüren detaylar var. Düşünebiliyor musunuz, ekonomik sıkıntıdan batan AB, batan üyelerine çare bulamayan AB, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal politikalarını gözden geçirmesini diliyor. Yani bu gerçekten okuyan herkesi gülümsetiyor, güldürüyor. AB'nin biraz daha ciddi olması, vizyon ortaya koyması lazım. Biraz daha objektif olması ve çifte standarttan uzaklaşması gerekir."

Bir ülkenin gücünün krizde, bunalımdan nasıl çıktığıyla ölçüldüğünü işaret eden Çavuşoğlu, AB'ye üye ülkelerde vizyon ve liderlik eksikliği olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni dosya açılmasının  "AB'nin samimiyet sınavı, ahde vefa testi" olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Fransa'nın itirazı nedeniyle Türkiye ile müzakereler yıllarca açılmadı. Şimdi ise Fransa itirazını kaldırdı. Geçtiğimiz günlerde bir Fransız dostuma da söyledim; bu bizim değil, sizin sorununuz. Yıllarca itirazınız nedeniyle açılmadı. Şimdi sizin uğraşmanız lazım. Gerçekten Fransa bu konuda Almanya ile ciddi fikir ayrılığında ve dosyanın açılması için uğraşıyor" dedi.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 3 yıldır açılmayan dosyalardan kaygılarının olmadığını vurgulayan  Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"36 dosya değişik konularda, insan haklarından enerjiye kadar Türkiye ile AB mevzuatının standartlarının uyumu ile ilgili müzakerelerdir. Oralarda Türkiye'nin yapmadığı noktalar varsa o adımları atacaktır. Siz bu dosyaları açmıyorsanız, niye bunları yapmadınız deme hakkınız da yoktur. AB için önemli bir samimiyet testi olacaktır. Umarım sağduyu üstün gelir. Almanya hatasını anlayacaktır. Dosya açılır, AB-Türkiye ilişkileri yeni ivme kazanır ama diyelim ki izin vermediler. Bu da dünyanın sonu değildir. 10 yıldır müzakere ediyoruz. Bu süre içerisinde üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. AB'den genel anlamda engellemeler gördük. Birçok dosya açılmadı. Bundan dolayı kaybetmedik ama süreç kaybetti. Biz dosya açılmadı diye bu süreci tıkamadık. Kendi reform sürecimize devam edeceğiz."

- "Almanya bizim müttefikimiz"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Almanya Başbakanı Merkel ile ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirten Çavuşoğlu, Bağış'ın "Türkiye gibi bir ülke herhangi bir AB ülkesinin iç politikasına malzeme edilmemeli. Bunun o ülkeye de siyasi lidere de faydası olmaz" demek istediğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Almanya bizim müttefikimiz. Avrupa ticaretinde, NATO'da ve birçok alanda ortak noktalarımız var. 3 milyondan fazla vatandaşımız orada yaşıyor. Almanya ile bir bütün olmuşuz. Her şeyi oturup konuşmamız lazım. Konuşuyoruz da ama seçim zamanı geldiğinde en ılımlı partiler bile radikalleşiyor. Bu da kabul edilebilir bir şey değil" diye konuştu.

AA



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,652 µs