En Sıcak Konular

Tüzmen: İhracat ekonominin ortalamasını yükseltiyor

1 Ağustos 2007 16:30 tsi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta, düşük kur ve değerli TL’ye rağmen önemli başarı elde edildiğini belirterek, Türkiye'nin ekonomi karnesinde “pekiyi” nota sahip olan alanın ihracat olduğunu, bu notun da ekonomi ortalamasını yukarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta yakalanan başarıdan dolayı ihracatçıları kutladı.

Tüzmen, yaz ayları olmasına karşın ihracatta sağlanan artışın, düşük kurlara rağmen çok büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin ekonomi karnesinde “pekiyi” nota sahip olan alanın ihracat olduğunu söyledi. İhracat notunun diğerlerinin ortalamasını daha yukarılara taşıdığına dikkat çeken Tüzmen, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşacağını kaydetti. Kürşad Tüzmen, 12 aylık ihracatın 97.5 milyar doları bulduğunu, bu yıl 100 milyar doların aşılacağını vurgulayarak, Türkiye'nin bir günlük ihracatının 1950 yılının toplam ihracatına eşit olduğunu, yılın 7 aylık döneminde 51 milyar dolar sanayi ürünü ihraç edildiğini, bu rakamın da 2003 yılının toplam ihracat rakamından daha fazla olduğuna söyledi.

Aşırı değerli Türk lirasına rağmen ihracatçıların alkışlanacak bir başarı elde ettiğini dile getiren Tüzmen, “Coğrafi özelliğimizi ekonomik özellik haline dönüştürmeliyiz” dedi.

Sanayicilerin ara eleman bulmadaki sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Tüzmen, TİM'in meslek liseleri konusundaki önerilerini destekleyeceklerini ifade etti. Tüzmen, hükümet olarak Türkiye'nin işlenmiş mermer ihracatının arttırılması konusunda çaba gösterdiklerini aktarırken, Türk mermer sektörünün son dönemde çok ciddi bir başarı sağladığını ve işlenmiş mermer ihracatının arttırılması çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, ihracatın istihdam üzerindeki etkisine ilişkin bir soru üzerine, ihracata dayalı sektörlerde işsizlik oranında gerileme olduğunu söyledi. Tüzmen, Türkiye'nin artık ihracata dayalı kalkınma modelini kullanmaya başladığını ancak yeterli olmadığına işaret ederek, bunu daha da iyileştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Hurriyet



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs