En Sıcak Konular

Bugün kritik bir gün

24 Haziran 2013 11:29 tsi
Bugün kritik bir gün 3 yıldır tek faslın açılmadığı Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde yeni bir durgunluk dönemine mi giriliyor yoksa yeni bir sayfa mı açılıyor?



Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları işte bu kararı vermek üzere bugün Lüksemburg'da bir araya geliyor.
 
Uzun sürenin ardından açılması planlanan fasla Almanya karşı çıkıyor, Avrupa Birliği'nin genelinden ise, “Türkiye’nin ilerlemesini bloke etmek hata olur” mesajları yükseliyor.
 
BUGÜN KRİTİK BİR GÜN
 

Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinde yine kritik sayılabilecek bir gün…

Geçen hafta Türkiye ile açılacak yeni fasıl konusunda son kararı veremeyen Daimi Temsilciler Komitesi’nin ardından konu, bu kez bir üst düzeydeki karar organı olan Dışişleri Konseyi’nin gündeminde.

 3 yıllık kısır döneme son verebilecek 22'inci faslın açılmasına Almanya ile Hollanda, son olayları gerekçe göstererek karşı çıkıyor.

 Merkel'in Gezi Parkı eylemlerine polisin müdahalesini eleştirmesinin ardından Ankara-Berlin arasında tansiyon yükselmiş, Büyükelçiler karşılıklı olarak Dışişleri Bakanlıklarına çağrılmıştı. Dışişleri Bakanları'nın toplantısı öncesinde, Avrupa’dan ise Almanya’nın tavrına tepki mesajları gelmeye devam etti.
 
Avrupa Parlamentosu üyeleri, 'Türkiye'ye kapıyı kapatmak akılcı olmayacak' mesajı veriyor, parlamentonun Sosyalist Grup Başkanı Swoboda da, Almanya Başbakanı Merkel’e “Türkiye’deki krizle baş etmenin en iyi yolu fasıl açmak” diye sesleniyor.

"HATA OLUR"

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, “Şu an Türkiye'nin Avrupa Birliği yönünde ilerlemesini bloke etmek büyük bir hata olur" sözleriyle Almanya’ya seslendi.

Avrupa’nın Türkiye ile yeni dönem ilişkilerini belirleyecek kritik karar öncesi Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise “iyi bir yoldayız, çalışmalar devam ediyor” diyerek gerginliği azaltıcı adımlar atmayı tercih etti.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından çıkacak muhtemel bir “fasıl açılmasın“ kararının Ankara-Brüksel hattında yeni bir yara açacağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklara göre, başlığın açılmaması durumunda, Avrupa Birliği nezdindeki daimi temsilcinin danışmalarda bulunmak üzere Ankara’ya çağrılması seçenekler arasında

trthaber


Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs